Δίνουν προκαταβολές για σπίτια… φάντασμα και μετά ψάχνουν τους «κτηματομεσίτες»

Ακάθεκτοι συνεχίζουν να δρουν επιτήδειοι παράνομοι κτηματομεσίτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, που επιχειρούν να αγοράσουν ένα ακίνητο σε μια καλή και οικονομική τιμή. Αναμφισβήτητα, στην εποχή που διανύουμε και επηρεαζόμενοι όλοι οι τομείς ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού, μια καλή και ελκυστική τιμή ακινήτου, ενώ την ίδια ώρα οι πλείστες τιμές βρίσκονται στα ύψη, δελεάζουν το κοινό για να προχωρήσει στην αγορά του. Έτσι, οι δήθεν κτηματομεσίτες, εκμεταλλευόμενοι της επικρατούσας κατάστασης, πουλάνε σε τιμή... ευκαιρίας ακίνητα που ίσως δεν υπάρχουν καν στην αγορά και αφού ο ανυποψίαστος πολίτης προχωρήσει στην πρώτη του προκαταβολή, αυτοί γίνονται... καπνός. 

Οι καταγγελίες που καταφθάνουν στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είναι ενδεικτικές της έκτασης του προβλήματος που συνεχίζει να επικρατεί, καθώς επιτήδειοι παράνομοι κτηματομεσίτες δρουν υπογείως μεταξύ αγοραστών και πωλητών και καρπώνονται μάλιστα διάφορα αξιοσέβαστα ποσά, χωρίς να καταβάλλουν καν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση. Μιλώντας στον REPORTER, o Επιθεωρητής του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Χαράλαμπος Φουλής, αναφέρθηκε στο εν λόγω πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι κοντά τους καταφθάνουν 20 με 30 παράνομες υποθέσεις την εβδομάδα.  «Η παράνομη κτηματομεσιτεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συνεχώς σε έξαρση. Ως Συμβούλιο προχωρούμε σε καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες είναι γύρω στις 20 με 30 υποθέσεις την εβδομάδα Παγκύπρια για αδικήματα που αφορούν τον περί κτηματομεσιτών νόμο, κυρίως άσκησης επαγγέλματος χωρίς άδεια. Αφορά αρκετά φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά κυρίως ξένους».

Πώς κάνουν το... παζάρι τους οι παράνομοι κτηματομεσίτες

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φαίνεται να είναι το ιδανικό εργαλείο των επιτήδειων και παράνομων κτηματομεσιτών, οι οποίοι παρουσιάζονται ως επαγγελματίες κτηματομεσίτες σε διάφορα γκρουπ στο διαδίκτυο και διάφορα σάιτ, ξεγελώντας τους ανυποψίαστους πολίτες που ενδιαφέρονται για την αγορά σπιτιού. Σύμφωνα με τον κ. Φουλή, «τα κυρίως προβλήματα που παρουσιάζονται στον χώρο των κτηματομεσιτών, είναι τα πρόσωπα που δεν κατέχουν νόμιμη άδεια για να εξασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Δηλαδή, χωρίς να είναι αδειούχοι και εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Συμβουλίου, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, λειτουργούν γραφεία χωρίς να κατέχουν άδειες, προβάλλουν τον εαυτό τους ως κτηματομεσίτες ψευδώς και προτείνουν στους προστιθέμενους αγοραστές και ενοικιαστές, ακίνητη ιδιοκτησία κατά παράβαση του νόμου».

Δυστυχώς, συνεχίζει ο κ. Φουλής, «οι ανυποψίαστοι πολίτες, θα δουν μόνο την τιμή πώλησης για να γίνει η δουλειά τους. Μετά όμως αφού δοθεί μια προκαταβολή, εξαφανίζονται οι δήθεν κτηματομεσίτες και μετά τους ψάχνουν. Είναι φαινόμενα και προβλήματα που υπάρχουν καθημερινώς και είναι αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που φθάνουν κοντά μας. Μάλιστα, πρέπει πάντοτε σε όλες τις διαφημίσεις και αναρτήσεις που προχωρούν οι αδειούχοι στο διαδίκτυο να αναγράφουν ευκρινώς ότι είναι αδειούχοι κτηματομεσίτες, όπως είναι εγγεγραμμένοι και αριθμό μητρώου και άδειας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που ξεχωρίζουν ποιοι είναι ίσως παράνομοι. Φυσικά έχουμε και τα φαινόμενα που ορισμένοι δηλώνουν ψευδώς κάποια μητρώα τυχαίος ή να τα αντιγράψουν από άλλους. Είναι αυτά που διερευνούμε επίσης μεταξύ άλλων».

Οι καταγγελίες που φθάνουν στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είναι είτε από πολίτες, είτε από κτηματομεσίτες, αλλά και το ίδιο το Συμβούλιο με τη σειρά του καθημερινώς διενεργεί διαδικτυακές έρευνες. «Το κοινό προτρέπετε να ζητά και να βλέπει την επαγγελματική άδεια των κτηματομεσιτών, η οποία να είναι σε ισχύ, γιατί εκδίδονται άδειες ετήσιες από το Συμβούλιο, οι οποίες είναι στο όνομα είτε του φυσικού είτε του νομικού προσώπου που κατέχει την άδεια. Επιπλέον εκδίδεται ακόμη και άδεια για κάθε βοηθό. Ο βοηθός είναι ο υπάλληλος ο εγγεγραμμένος που κατέχει άδεια βοηθού για να ασκεί το επάγγελμα του κτηματομεσίτη».

Επίσης στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου, υπάρχουν αναρτημένα τα φυσικά νομικά πρόσωπα που κατέχουν άδεια κτηματομεσίτη για το τρέχον έτος, τα οποία στην παρούσα φάση αριθμούν 550 σε Παγκύπρια βάση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις καταγγελίες τους, μέσω της ιστοσελίδας του Συμβουλίου (www.sek.com.cy) ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22666377 και 22518451.

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο