Στη Βουλή η... παράλυση των αυτοκινητοδρόμων μετά από τροχαία-Ψάχνουν λύσεις

Ένα πρόβλημα που χρονίζει και εμφανίζεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση στους αυτοκινητοδρόμους, θα εξετάσει αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Νομικών και το οποίο αφορά τον «εγκλωβισμό» οδηγών, όταν σημειωθεί τροχαίο ατύχημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Νομικών, η οποία θα εξεταστεί σε μια από τις επόμενες τις συνεδρίες, αφού όπως διαπίστωσε και ο ίδιος, όταν σημειώνεται κάποιο τροχαίο στους αυτοκινητόδρομους και ιδίως σε εκείνο της Λεμεσού, σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να ταλαιπωρούνται και να χρειάζονται πολλές ώρες μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, o κ. Λεωνίδου, «ενέγραψα ένα θέμα μετά τα συνεχόμενα δυστυχήματα που παρατηρούνται στους αυτοκινητόδρομους. Όταν συμβαίνει ένα τροχαίο κλείνει και παραλύει όλη η κυκλοφορία. Πέραν του ότι καθυστερούν οι υπηρεσίες να αναλάβουν τον ρόλο τους, η Αστυνομία δεν έχει σχεδιασμό άμεσης δράσης να διοχετεύει την κίνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Αυτό, σημείωσε ο κ. Λεωνίδου, «αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ταλαιπωρία και να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τελεστούν κι άλλα ατυχήματα. Επίσης, αν περιμένει κάποιος τέσσερις ώρες σε μια ουρά, δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος τι θα συμβεί στον αυτοκινητόδρομο. Αν πάρει φωτιά ένα όχημα, τι θα γίνει;»

Φράζουν το δρόμο σε ασθενοφόρα και Πυροσβεστική

Δραματική είναι και η κατάσταση που δημιουργείται για τα ασθενοφόρα ή ακόμα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία πιθανότατα να χρειαστούν σε περίπτωση ατυχήματος.

Λόγω του γεγονότος ότι οι λωρίδες κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο παραλύουν από την τροχαία κίνηση, εντοπίζεται δυσκολία στη μετάβαση τους εκεί όπου σημειώνονται τα ατυχήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

«Τον τελευταίο μήνα συνέβησαν δύο φορές ατυχήματα στον αυτοκινητόδρομο προς Λεμεσό. Για πέντε ώρες τα οχήματα κινούνταν σημειωτόν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη Λεμεσό, γιατί δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Ακόμα και σε σημεία που υπάρχει τρίτη λωρίδα δεν είναι αρκετή, ή ακόμα είναι κλειστή πολλές φορές», υπέδειξε ο κ. Λεωνίδου.

Σαν να μην φθάνουν τα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω των έργων που γίνονται στην περιοχή του Πύργου, το τελευταίο εξάμηνο δεν υπάρχει πρόσβαση στον παρακαμπτήριο, στο ύψος του Μόντε Καπούτο, αφού ο δρόμος μονοδρομήθηκε.

«Έγινε πριν λίγες μέρες ένα δυστύχημα στη Μονή και δεν μπορούσε να διοχετευθεί η κίνηση. Μόνο με ελικόπτερα μπορούμε να κινούμαστε πλέον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι έξοδοι στους αυτοκινητόδρομους

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, από το ύψος της Μοσφιλωτής, μέχρι το κυκλικό κόμβο της Γερμασόγειας, υπάρχουν συνολικά δεκατρείς έξοδοι, για μια απόσταση περίπου μίας ώρας.

Την ίδια ώρα, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Αγίας Νάπας, όπου η απόσταση είναι μισή περίπου ώρα, υπάρχουν επίσης δεκατρείς έξοδοι διαφυγής, σε περίπτωση ατυχήματος.

Πολύ περισσότερες είναι οι έξοδοι στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου, αφού υπάρχουν δεκάεξι σημεία διαφυγής, για μια απόσταση περίπου 45 λεπτών.

Σημειώνεται πάντως ότι πρόβλημα υπάρχει και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λευκωσίας, τον οποίο μπορεί κάποιος να τον διασχίσει σε είκοσι περίπου λεπτά, ωστόσο όταν σημειώνονται ατυχήματα, προκύπτουν προβλήματα διαφυγής, καθώς υπάρχουν μόλις έξι έξοδοι.

Σίγουρα, το πρόβλημα που παρατηρείται προς τη Λεμεσό, ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο από άλλες περιοχές, αφού πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν καθημερινά προς την πρωτεύουσα, κάτι που ισχύει και για τη Λάρνακα. Ως εκ τούτου, πιθανόν να υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία επιπρόσθετης λωρίδας, όπως συνέβη στους αυτοκινητοδρόμους, που ενώνουν τη Λάρνακα και τη Λεμεσό με την Λευκωσία, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Αυτά αναμένεται να εξεταστούν από την Επιτροπή Νομικών και θα κληθούν άτομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν στους βουλευτές κατά πόσον προκύπτουν ή όχι προβλήματα, ώστε να εξευρεθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, λύσεις.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι έως ότου το θέμα συζητηθεί στη Βουλή, χρειάζονται άμεσες λύσεις και θα πρέπει οι Αρχές να εξετάσουν τα ενώπιόν τους δεδομένα και να καταστρώσουν πλάνο άμεσης δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα