Πάνω από εκατό απόπειρες στραγγαλισμού γυναικών-Επί τάπητος η πρόταση Αννίτας

Στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε την πρόταση νόμου της Προέδρου του σώματος, Αννίτας Δημητρίου, για τροποποίηση του νόμου και επιβολή δια βίου φυλάκισης σε περιπτώσεις γυναικοκτονιών.  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αφού έλαβε το λόγο η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2020 υπήρξαν 2147 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών. Από αυτές, ξεχωρίζουν 417 περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες δέχθηκαν απειλές θανάτωσης. Επίσης, άλλες 321 υποθέσεις αφορούσαν απειλές γυναικών με τη χρήση όπλου, ενώ 129 προσπάθησαν να τις στραγγαλίσουν.  

«Αυτά τα ονομάζαμε εγκλήματα πάθους στο παρελθόν. Πλέον, με αυτή την αλλαγή που επιχειρούμε στη νομοθεσία, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα αλλάξουμε πολλά», είπε η κ. Ανδρονίκου, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις άλλες χώρες, το βάρος της απόδειξης πέφτει στον δράστη και όχι στο θύτη.  

Αύξηση την τελευταία διετία στις γυναικοκτονίες 

Στην δική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, Σουζάνα Παύλου, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, αναφέρθηκε με αριθμούς στην αύξηση των γυναικοκτονιών, την τελευταία διετία.  

Όπως είπε, από το 2010 μέχρι το 2016 καταγράφηκαν 28 υποθέσεις. Από αυτές, οι 21 κατηγοριοποιήθηκαν  ως υποθέσεις συντροφικής/ενδοοικογενειακής  βίας.  

«Ως συνολικός αριθμός των γυναικοκτονιών που καταγράφηκε μεταξύ της χρονικής περιόδου 2019-20 είναι 13 γυναικοκτονίες, μεταξύ των οποίων και δύο μικρά κορίτσια». 

Τονίστηκε επίσης από την κ. Παύλου, ότι οι πλείστες περιπτώσεις είναι γυναίκες μετανάστριες και οι δράστες Ελληνοκύπριοι.  

Επιφυλάξεις από τη Νομική Υπηρεσία 

Την ίδια ώρα που όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, χαιρέτησαν την πρόταση της κ. Αννίτας Δημητρίου, η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, διαμηνύοντας ότι μια ενδεχόμενη τροποποίηση στο νόμο, ίσως να δυσκολέψει την απόδειξη μιας υπόθεσης, από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής.  

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, θα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί η ανθρωποκτονία, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σήμερα. 

Θα πρέπει να αποδειχθεί πέραν του παράνομου, ότι επήλθε ο θάνατος από τον βασανισμό ή την κακοποίηση», κατέληξε. 

Οι βουλευτές από την πλευράς τους δεν έθεσαν οποιοδήποτε ερώτημα και αναμένεται ότι η συζήτηση επί της πρότασης θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.  

Το μήνυμα της Αννίτας 

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρωτοστατεί στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η γυναικοκτονία είναι η χειρότερη μορφή έμφυλης βίας. Αυτή η πρόταση δίνει μια ορατότητα σε μια πραγματικότητα και θα βοηθήσει στην απάλειψη των στερεοτύπων. 

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε άπαντες, γιατί με αυτή την πρόταση νόμου θα ενισχυθεί η φαρέτρα της Κύπρου. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα». 

Σημειώνεται ότι σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί νόμος για τις γυναικοκτονίες και εάν η Κύπρος εφαρμόσει το νόμο, τότε θα είναι η πρώτη χώρα που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεξάρτητη αρχή για τη διαφθορά με... κομμένες και ραμμένες θέσεις-Έντονες διαφωνίες

Ερωτηθείσα για τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τη Νομική Υπηρεσία, η κ. Δημητρίου, είπε ότι πρόκειται για διαφοροποίηση της περιγραφής του αδικήματος, ενώ δεν αλλάζει οτιδήποτε στις ποινές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και με τη βοήθεια των ειδικών για τα ζητήματα αυτά και της Νομικής Υπηρεσίας θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δυσκολέψει την απόδειξη των γυναικοκτονιών.

Σκοπός της πρότασης νόμο, σημείωσε, είναι να τροποποιηθεί ο ποινικός κώδικας ώστε να θεσπιστεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου. Όπως σημειώνεται στην πρόταση, η γυναικοκτονία, δηλαδή η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών κάτω των δεκαοκτώ, ως πράξη που οφείλεται μεταξύ άλλων στην ενδοοικογενειακή βία, ή σεξουαλική βία, ή σε λόγους τιμής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στις πλείστες των περιπτώσεων παραμένει ατιμώρητη, εδραιώνοντας την αντίληψη ότι η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο αποδεκτό ή και αναπόφευκτο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται επίσης, η βία κατά των γυναικών γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι αποτελεί μια μορφή διάκρισης που παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Με την πρόταση θεσπίζεται το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, προς αντιμετώπιση του νέου εγκληματολογικού και ανθρωπολογικού φαινομένου της γυναικοκτονίας (femicide), όπως αυτό εκδηλώνεται από μέρους ανδρών εις βάρος των γυναικών, επειδή ακριβώς τα θύματα είναι γυναίκες.

Στην πρόταση γυναικοκτονία θεωρείται η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα, άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, λόγων τιμής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, πρακτικής ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, σεξουαλικού προσανατολισμού και/ή ταυτότητας φύλου, σχέσης εξάρτησης, εμπιστοσύνης ή επιρροής η οποία δημιουργεί ευαλωτότητα, άσκησης βίας προς επίτευξη συνουσίας, άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, στοχοποίησης στο πλαίσιο ενόπλων συγκρούσεων.

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις