Συγκλονίζουν τα ευρήματα για το μοιραίο πάρτι-Έπαιζαν δίπλα του θάρρος ή αλήθεια

Τα όσα εκτυλίχθηκαν και οδήγησαν στο θάνατο του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου, μετά από νεανικό πάρτι που έγινε σε σπίτι στην κοινότητα Τρούλλων, καταγράφονται στην πολυσέλιδη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, που έκρινε ένοχους για θάνατο εξ’ αμελείας και αλόγιστης και επικίνδυνης πράξης, τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένοχοι οι τρεις για τον θάνατο εξ αμελείας του 16χρονου Παναγιώτη

Από την απόφαση, έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές των όσων διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ, με τους τρεις κατηγορούμενους, στους οποίους το Δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες, ενώ ευθύνες καταλογίζονται και στους γονείς των παιδιών που επέτρεψαν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ από ανήλικους, χωρίς καμία επίβλεψη, καθώς και σε όσους έγιναν μάρτυρες των συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 16χρονου.  

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ένα πρόσωπο, διοργάνωνε πάρτι στις 14 Απριλίου στο γκαράζ της οικίας του στους Τρούλλους, στο οποίο προσφερόταν αλκοόλ, χωρίς την επίβλεψη ενήλικα, ενώ μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο 16χρονος Παναγιώτης.

Γύρω στις 23:00 της μοιραίας νύχτας, τα άτομα που βρίσκονταν στο πάρτι ενημερώθηκαν πως νεαροί άλλης κοινότητας βρίσκονταν στην πλατεία των Τρούλλων, εκεί όπου είχαν τοποθετηθεί τα ξύλα για την λαμπρατζιά και αμέσως μετέβησαν στο σημείο. Λίγη ώρα αργότερα, επέστρεψαν στο χώρο του πάρτι, ενώ το ίδιο έπραξαν και τα άτομα από το άλλο χωριό, οι οποίοι εν τέλει ήταν και οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το ποτό που σώννει εν το σώννει άλλος»

Κατά τη διάρκεια του όλου σκηνικού, ο 16χρονος Παναγιώτης κατανάλωνε αλκοόλ, ενώ με την άφιξη των κατηγορουμένων στο χώρο του πάρτι, υπήρξαν αναφορές στο πρόσωπο του θύματος, όπως «το ποτό που σώννει ο Παναγιώτης εν το σώννει άλλος», καθώς επίσης και «δείξε τους τι θα πει Τρούλλοι».

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Δικαστηρίου, παρακίνησαν τον ανήλικο να τους δείξει πόσο αλκοόλ αντέχει να καταναλώσει, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι, κάθισαν δίπλα στον 16χρονο για να επιβλέπουν την κατανάλωση.

Μάλιστα, του είχαν τοποθετήσει σειρά από σφηνάκια και του φώναζαν «πιες, πιες, πιες», με αποτέλεσμα ο άτυχος Παναγιώτης να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε πολύ μικρό διάστημα. Ακολούθως, ένας εκ των κατηγορούμενων, του έβαλε στο στόμα μπουκάλι με αλκοόλ, το οποίο επίσης κατανάλωσε.

Σε κάποια στιγμή, ο 16χρονος σήκωσε τα χέρια δείχνοντας τους ότι δεν μπορεί να πιει άλλο, με ένα από τους κατηγορούμενους να χαμογελά και να λέει σε άλλο ότι είναι «νοκ άουτ», κάτι που στη συνέχεια ανακοίνωσε και στους άλλους παρευρισκόμενους.

Όπως αναφέρεται στα ευρήματα του Δικαστηρίου, παρότι ο 16χρονος έδειξε ότι δεν μπορούσε να πιει άλλο, ένας εκ των κατηγορουμένων, του έβαλε στο στόμα σφηνάκι, το οποίο το πέταξε αμέσως μετά κάτω, με «μάγκικο τρόπο», όπως περιέγραψε μια από τους μάρτυρες κατηγορίας. «Είναι πίττα», είπε ξανά, εκείνη την ώρα, στους υπόλοιπους, ο κατηγορούμενος, ενώ μετά από εκείνο το σφηνάκι, ο Παναγιώτης σταμάτησε να καταναλώνει αλκοόλ.

«Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων 1,2 και 4 ήταν μια ενιαία συμπεριφορά η οποία διήρκησε από την άφιξή τους στο πάρτι, μέχρι την ώρα που ο Παναγιώτης δεν άντεξε και τον έβγαλαν έξω (περίπου από τις 23:30 μέχρι περίπου τις 00:30). Συντονισμένα και συνεργαζόμενοι προκάλεσαν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ από τον Παναγιώτη, με σκοπό να δουν τις αντοχές του», ανέφερε στην απόφαση του η Δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου. 

Έπαιζαν δίπλα του θάρρος ή αλήθεια

Σε κάποια στιγμή στη συνέχεια, ο Παναγιώτης προσπάθησε να σηκωθεί, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο και ως εκ τούτου τον έβγαλαν έξω από το γκαράζ, ξαπλώνοντάς τον στο γρασίδι, την ίδια ώρα που δίπλα του κάποιοι έπαιζαν θάρρος ή αλήθεια.

Τότε, ο πρώτος κατηγορούμενος επέλεξε την επιλογή θάρρος και φίλησε τον Παναγιώτη στο στόμα, χωρίς την έγκρισή του, αναφέρει η απόφαση, ενώ ακολούθως, κάποιοι από τους καλεσμένους διαπίστωσαν ότι από το στόμα και τη μύτη του Παναγιώτη έβγαιναν υγρά και άρχισαν να καλούν σε βοήθεια.

Δύο πρόσωπα, τα οποία κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας στο Δικαστήριο, του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σε ό,τι αφορά στον τρίτο κατηγορούμενο, ο οποίος κρίθηκε αθώος από το Δικαστήριο, δεν αναφέρεται από τους μάρτυρες να συμμετέχει στις πράξεις των υπολοίπων, εκτός από την παρακίνηση να δείξει πόσο αλκοόλ αντέχει και το «πιες, πιες», που του φώναξε.

«Ο Παναγιώτης, τύγχανε πειραγμάτων και τον κορόιδευαν, όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των βίντεο. Το ίδιο έγινε και το επίδικο βράδυ. Κορόιδευαν τον Παναγιώτη. Όλα ξεκίνησαν από την άφιξη των κατηγορουμένων στο πάρτι. Πριν, ως η μαρτυρία κανείς δεν ασχολείτο με τον Παναγιώτη. Σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι διασκέδαζαν με τα όσα έκαναν οι κατηγορούμενοι 1,2 και 4 στον 16χρονο», αναφέρει το Δικαστήριο.

«Διαδικασία που πήγε μέχρι τελικής πτώσεως»

Στην απόφασή του, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, επισημαίνει εξάλλου ότι αποτελεί παραδεκτό γεγονός πως ο θάνατος του 16χρονου επήλθε λόγω ασφυξίας εξ’ εισροφήσεως εμεσμάτων συνεπεία οξείας αλκοολικής δηλητηρίασης, σε κατάσταση μέθης.

«Μια θεωρητικά επιτρεπτή πράξη, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί κάτω από τις περιστάσεις και τα αντικειμενικά γεγονότα εντός του πλαισίου των οποίων συμβαίνει, να καταστεί επικίνδυνη. Πόσο μάλλον όταν στην παρούσα περίπτωση οι κατηγορούμενοι, κάθισαν δίπλα στον ανήλικο Παναγιώτη, δίνοντάς του αλκοόλ με απώτερο στόχο να δουν πόσο αλκοόλ αντέχει να καταναλώσει. Διαδικασία που πήγε, κυριολεκτικά, μέχρι τελικής πτώσης». 

Σκοπός τους, σημειώνει, ήταν να δουν πόσο αλκοόλ αντέχει να καταναλώσει ο 16χρονος, κάτι που επετεύχθη, αφού «διαπίστωσαν πόσο ποτό ο Παναγιώτης μπορούσε να πιεί, ποτό το οποίο ο οργανισμός του, εκ του αποτελέσματος, δεν άντεξε. Είχε πλέον αρχίσει η μη αναστρέψιμη και μοιραία πορεία που οδήγησε στον θάνατο».

Το Δικαστήριο αναγνώρισε πάντως, ότι οι κατηγορούμενοι έστρεψαν την προσοχή τους στον Παναγιώτη, μετά τις αναφορές των υπολοίπων για το πόσο ποτό άντεχε να καταναλώσει, όμως όπως τονίζει, «δεν θα έπρεπε οι κατηγορούμενοι να “σηκώσουν το γάντι” και να καθίσουν δίπλα του για να δουν πόσο αντέχει».

Υποδεικνύεται ακόμα ότι «ο μέσος συνετός και ορθά παιδαγωγημένος άνθρωπος (ακόμα και αγόρι ηλικίας 17 και 18 ετών ως οι κατηγορούμενοι) σίγουρα δεν αναμένεται να καθίσει δίπλα από το συμμαθητή του και να τον ποτίζει αλκοόλ για να ελέγξει τις αντοχές του. Πόσο μάλλον όταν ο Παναγιώτης, ως οι ίδιοι ανέφεραν στις ανώμοτες δηλώσεις τους, ήδη όταν πήγαν κατανάλωνε αλκοολούχα ποτά. Ακόμα κι αν ο Παναγιώτης λειτουργούσε χωρίς ορθή κρίση και επέλεξε να πίνει, σίγουρα δεν είναι αναμενόμενο και ορθό από αυτή την τη δικαιολογία, να τον προτρέψουν και να συντείνουν στην περαιτέρω κατανάλωση. Αμελής πράξη, η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο της δυσάρεστης εξέλιξης. Χωρίς την παρέμβασή τους, ο Παναγιώτης θα συνέχιζε να πίνει ποτό με το δικό του ρυθμό και όχι με τον ξέφρενο ρυθμό και τις ποσότητες που οι κατηγορούμενοι 1,2 και 4 του επέβαλαν. Η παρέμβασή τους, χωρίς καμιά αμφιβολία συνέτεινε στην ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ από τον Παναγιώτη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με ολέθριο αποτέλεσμα».

Τονίζεται ακόμα πως αποτέλεσμα της αμέλειας τους, ήταν η αλκοολική δηλητηρίαση του, που οδήγησε στην καταστολή των αντανακλαστικών του, με αποτέλεσμα την εισρόφηση εμεσμάτων και τον θάνατό του από ασφυξία.

Δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά 

Σε άλλο σημείο της απόφασης, γίνεται αναφορά ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν και άφησαν να εξελιχθεί μια κατάσταση πραγμάτων η οποία εγκυμονούσε κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια του 16χρονου, αφού γνώριζαν ότι είχε ήδη καταναλώσει αλκοόλ πριν καθίσουν δίπλα του και τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει να πίνει.

«Απόφαση, η οποία περιέχει εμφανείς κινδύνους, πόσο μάλλον όταν μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, τόσο λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει να δουν πόσο αντέχει αλλά και περαιτέρω με το να απέχουν των ενεργειών τους που ακολούθησαν. Είναι απότοκο της λογικής ότι δεν είναι ορθό να επιχειρούμε να μεθύσουμε κάποιον με σκοπό να ελέγξουμε τις αντοχές του. Είναι πράξη αλόγιστη και επικίνδυνη στην οποία έχουν προβεί από κοινού οι τρεις κατηγορούμενοι».

Σημειώνει εξάλλου πως οι κατηγορούμενοι 1,2 και 4 είχαν την κοινωνική ευθύνη, αλλά και προσωπική ευθύνη ο καθένας προς τον Παναγιώτη, να μην ενθαρρύνουν και προκαλέσουν την αλόγιστη κατανάλωση ποτού υπό την επιτήρησή τους.

Ευθύνη, αναφέρει, «που θα έπρεπε να προκύπτει απευθείας από την παιδεία, την οικογένεια, την κουλτούρα, τον πολιτισμό μας, αλλά το βασικότερο από απλό ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπο μας, ο οποίος εκτίθεται σε κίνδυνο. Οι πράξεις τους ως αυτές περιγράφονται στα ευρήματα, τον εξέθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο και είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που έκανε ο Παναγιώτης σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία οδήγησε σε δηλητηρίαση και τελικά επέφεραν το θάνατο. Ακριβώς εδώ έγκειται ο ψηλός βαθμός αμέλειας στην πράξη τους, που να την καθιστά αλόγιστη, απερίσκεπτη και επικίνδυνη. Ήταν μάλιστα αυτές οι πράξεις που επέφεραν το θάνατό του Παναγιώτη».

Εξηγεί ακόμα ότι το γεγονός πως ο 16χρονος κατανάλωνε αλκοόλ από μόνος του πριν φτάσουν οι κατηγορούμενοι, δεν απαλείφει την ευθύνη των τριών από τους τέσσερις κατηγορούμενους.

«Όταν βλέπουμε ένα συνάνθρωπό μας σε μια δυνητικά επικίνδυνη για τον ίδιο κατάσταση, είναι αυτονόητο, πιστεύω, ότι δεν προβαίνουμε σε ενέργειες οι οποίες επιτείνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά εάν δεν επιλέξουμε να λειτουργήσουμε προς όφελος και για την ασφάλεια του, τουλάχιστον απέχουμε από το να εξελίξουμε την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, διαφορετικά, όπως και στην επίδικη περίπτωση, οι ενέργειές μας είναι επικίνδυνες, απερίσκεπτες και αλόγιστες».

Κουνάει το δάκτυλο σε παρόντες και γονείς

Παράλληλα, το Δικαστήριο στην απόφαση του, κούνησε το δάκτυλο και στους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στο πάρτι, αλλά και σε όσους ήταν παρόντες, σε σχέση με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. 

«Καταλήγοντας δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω και να μην υποδείξω, το γεγονός ότι γινόταν πάρτι ανηλίκων χωρίς την επίβλεψη από ενήλικα, όπου προσφέρθηκε και υπήρξε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλης σε ανήλικους».

Επίσης, «το γεγονός ότι, όπως επίσης προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό, οι υπόλοιποι παρόντες στο πάρτι, «φίλοι» του Παναγιώτη, επέτρεψαν να περάσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του μόνο και χωρίς κανένα σεβασμό της αξιοπρέπειας και προσωπικότητάς τους, χειροκροτώντας, επικρίνοντας και ενθαρρύνοντας τους κατηγορούμενους να ελέγξουν τις αντοχές του Παναγιώτη στο αλκοόλ, χωρίς να επέμβουν προς προστασία του προ αποτροπή του κινδύνου ενώπιον του οποίου βρισκόταν. Έβλεπαν μια επικίνδυνη κατάσταση να κορυφώνεται και ουδείς επενέβη ενεργά για να βοηθήσει τον άτυχο Παναγιώτη».

Οι δικηγόροι των τριών κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι από το Δικαστήριο, αναμένεται να αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής τους, ενώ ακολούθως θα οριστεί ημερομηνία για ανακοίνωση της ποινής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»