Πυρά κατά πάντων από την πρόεδρο του Cyprus Stop Trafficking-«Δεν καταλαβαίνουν»

Απέναντι σε ένα βουνό από προβλήματα, τα οποία καλείται καθημερινά να ξεπεράσει, για να βοηθήσει τα θύματα εμπορίας προσώπων, βρίσκεται η οργάνωση Cyprus Stop Trafficking, η οποία παλεύει με νύχια και με δόντια για να κρατηθεί ζωντανή. 

Γραφειοκρατία, προβλήματα συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Γραφείου Ευημερίας, όπως επίσης και έλλειψη αρκετών οικονομικών πόρων, αποτελούν σοβαρά εμπόδια για την εύρυθμη λειτουργία της οργάνωσης. Τα προβλήματα παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο ή και συγχρόνως, ενώ οι εθελοντές που αποτελούν την οργάνωση, προσπαθούν με αυτοθυσία να τα αντιμετωπίσουν για να βοηθήσουν τα θύματα που φιλοξενούνται στα τρία τους καταφύγια.

Στην ετήσια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε φέτος εις μνήμη της Σκεύης Οδυσσέως, η οποία ήταν γραμματέας του Cyprus Stop Trafficking και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 28 ετών, το 2020, αναδείχθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της οργάνωσης. 

Η επίτιμη πρόεδρος του Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλα Χριστοφίδου Ενρίκες, αφού αναφέρθηκε πρώτα στον χαρακτήρα και στο ζήλο της Σκεύης Οδυσσέως, η οποία βοηθούσε με κάθε τρόπο την οργάνωση, στη συνέχεια επεκτάθηκε στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και ανέφερε ότι σκέφτεται σοβαρά, ακόμα και να παραιτηθεί, αφού πλέον τα οικονομικά έχουν στερέψει και τα χρήματα που λαμβάνουν από το κράτος, δίδονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. 

«Οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, συνεχίζουν να μην απαντούν τα τηλέφωνα και να δείχνουν όσο γίνεται λιγότερη ευαισθησία σχετικά με τα προβλήματα των θυμάτων. Δεν καταλαβαίνουν από τι κόλαση έχουν περάσει αυτά τα πλάσματα και πόση στήριξη χρειάζονται συνεχώς» και συνέχισε λέγοντας για τη χορηγία πως «δεν μας τη δίνουν εγκαίρως και έχουμε του κόσμου τις δυσκολίες για να πληρώσουμε τα ενοίκια και τον ηλεκτρισμό».

Τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα έθεσε και ενώπιον της Υφυπουργού Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, η οποία εξέφρασε την κατανόησή της, ωστόσο το πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία που επικρατεί στο δημόσιο, η οποία όπως εξήγησε, γεννά ευθυνοφοβία. 

«Η ευθυνοφοβία παραλύει τη λήψη αποφάσεων. Η μη λήψη αποφάσεων τελματώνει τα διάφορα προβλήματα και στα λιμνάζοντα ύδατα ευημερούν διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια, τα οποία δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε».

Πυρά και κατά της Αστυνομίας

Από τα πυρά της, δεν ξέφυγε ούτε η Αστυνομία. «Η υπεύθυνη του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων δεν είναι πια η Ρίτα Σούπερμαν. Όποιος κι αν αντικαθιστούσε τη Ρίτα, όσο έξυπνος, ευαίσθητος και δραστήριος και να ήταν, δεν θα ήταν δυνατό να είχε την εμπειρία της και την ικανότητά της να διευθύνει μια ομάδα που έχει τόσο φόρτο δύσκολης και επικίνδυνης εργασίας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι δύο από τους καλύτερους αστυνομικούς με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, ζήτησαν και τους δόθηκε μετάθεση.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε φιλοξενήσει στο καταφύγιο τουλάχιστον 25 νεαρούς, οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν σαν σκλάβοι σε χωράφια και φάρμες. Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά είναι παλατάκι σε σύγκριση με τις παράγκες στις οποίες ζούσαν αυτοί οι νεαροί».

Στάθηκε παράλληλα και στη μεγάλη κόντρα, όπως τη χαρακτήρισε, μεταξύ Αστυνομίας και Γραφείου Ευημερίας, η οποία διαιωνίζεται. «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον ένας από τους στόχους τους είναι κοινός-δηλαδή να βοηθούν παντοιοτρόπως τα θύματα εμπορίας- δεν οργανώνουν κοινές συναντήσεις, για να συζητήσουν τις διαφορές και τα παράπονά τους, για να γίνει η συνεργασία τους πιο ομαλή, ευχάριστη και αποδοτική;»

Η έλλειψη πόρων που οδηγεί σε... παραίτηση

Η κ. Ενρίκες αναφέρθηκε και στην έλλειψη αρκετών πόρων, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ανάγκες των θυμάτων.

«Τα χρήματα που μας δίνει το γραφείο Ευημερίας για λόγους μυστηριώδεις, δεν φτάνουν στην ώρα τους. Τα χρήματα που μας οφείλει το Ευημερίας για ενοίκια, ηλεκτρισμό και νερό δεν μας τα δίνουν εγκαίρως και έχουμε σοβαρότατα προβλήματα. Γιατί εάν οι ιδιοκτήτες των καταφυγίων περιμένουν το ενοίκιο, η Ηλεκτρική δεν περιμένει. Μας δίνουν προκαταβολικά ένα ποσό που καλύπτει τα βασικά αυτά έξοδα μέχρι τον Ιούνιο. Και μετά πονοκέφαλος να βρούμε δανεικά».

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι σε επικοινωνία που είχε με την υπεύθυνη της χορηγίας, της υποσχέθηκε ότι αυτή θα τακτοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την κ. Ενρίκες να της υπόσχεται με τη σειρά της, πως εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα παραιτηθεί, θα διαλυθεί η οργάνωση και τα καταφύγια ή θα κλείσουν ή θα τα αναλάβει το γραφείο Ευημερίας.

Το ευχαριστώ της οικογένειας της Σκεύης

Μετά την αιχμηρή ομιλία της επίτιμης προέδρου της οργάνωσης, το λόγο πήρε η αδελφή της Σκεύης Οδυσσέως, Χαρά, η οποία έδωσε το παρόν της στην ετήσια συνάντηση, όπως έπραξε και σύσσωμη η οικογένειά της. 

Αφού ευχαρίστησε την κ. Ενρίκες προσωπικά, για την τιμή που κάνουν στην μνήμη της Σκεύης, η οποία την έβλεπε σαν δεύτερη μητέρα της, ανέπτυξε τη δράση της οργάνωσης «χάρισε του κόσμου γέλιο», που συστάθηκε εις μνήμη της αδελφής της. 

Όπως εξήγησε η Χαρά Οδυσσέως, στηρίζουν χρηματικά οικογένειες που ένα από τα μέλη τους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ανέφερε επίσης παραδείγματα ανθρώπων που έλαβαν στήριξη από την οργάνωσή τους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες και στο μέλλον.

«Κάθε χρόνο θα διοργανώνουμε τουλάχιστον δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Η πρώτη θα είναι κοντά στην ημερομηνία γενεθλίων της Σκέυης, που ήταν στις 18 Ιουνίου και θα αφορά συναυλία που θα κάνουμε. Η δεύτερη θα είναι κοντά στη μέρα που έφυγε από τη ζωή, δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου και θα αφορά αιμοδοσία».

Οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν όπως στο εγγύς μέλλον διοργανώσουν μια κοινή εκδήλωση και πάλι εις μνήμη της Σκεύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση