Τετάρτη 8 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Απορρίφθηκε αγωγή κατά διαταγμάτων για εξυγίανση τραπεζών το 2013

  22/10/2021 14:14
Απορρίφθηκε αγωγή κατά διαταγμάτων για εξυγίανση τραπεζών το 2013

Απορρίφθηκε αγωγή κατά διαταγμάτων για εξυγίανση τραπεζών το 2013

  22/10/2021 14:14

Απορρίφθηκε αγωγή κατά των μέτρων εξυγίανσης τραπεζών που λήφθηκαν από το κράτος το 2013 εν μέσω κρίσεως, όπως ανακοίνωσε η Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, απέρριψε την αγωγή κρίνοντας τα μέτρα που λήφθηκαν, επιβεβλημένα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με απόφασή της ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2021, απέρριψε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητείτο η κήρυξη ως αντισυνταγματικών και παράνομων των αποφάσεων που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων».

Όπως εξηγεί, «στην απόφασή του το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η έκδοση διαταγμάτων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημοσίας ωφέλειας, για να εμποδισθεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία».

Καταλήγοντας,  η Νομική Υπηρεσίας εξηγεί πως, «το Δικαστήριο επεσήμανε ότι εξαιτίας της απόφασης του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, που απέκλεισε την περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ/ΔΝΤ και του άμεσου κινδύνου για πλήρη αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας, οι επιλογές της Δημοκρατίας σε σχέση με τα μέτρα εξυγίανσης ήταν περιορισμένες σε αυτά για τα οποία δεν απαιτείτο χρηματοδότηση. Τα δε μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν ήταν επιβεβλημένα, έγιναν με στόχο την υπογραφή μνημονίου και κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές».

Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Πηνελόπη Χαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας