Απορρίφθηκε αγωγή κατά διαταγμάτων για εξυγίανση τραπεζών το 2013

Απορρίφθηκε αγωγή κατά των μέτρων εξυγίανσης τραπεζών που λήφθηκαν από το κράτος το 2013 εν μέσω κρίσεως, όπως ανακοίνωσε η Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, απέρριψε την αγωγή κρίνοντας τα μέτρα που λήφθηκαν, επιβεβλημένα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με απόφασή της ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2021, απέρριψε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητείτο η κήρυξη ως αντισυνταγματικών και παράνομων των αποφάσεων που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων».

Όπως εξηγεί, «στην απόφασή του το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η έκδοση διαταγμάτων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημοσίας ωφέλειας, για να εμποδισθεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία».

Καταλήγοντας,  η Νομική Υπηρεσίας εξηγεί πως, «το Δικαστήριο επεσήμανε ότι εξαιτίας της απόφασης του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, που απέκλεισε την περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ/ΔΝΤ και του άμεσου κινδύνου για πλήρη αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας, οι επιλογές της Δημοκρατίας σε σχέση με τα μέτρα εξυγίανσης ήταν περιορισμένες σε αυτά για τα οποία δεν απαιτείτο χρηματοδότηση. Τα δε μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν ήταν επιβεβλημένα, έγιναν με στόχο την υπογραφή μνημονίου και κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές».

Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Πηνελόπη Χαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον