Φωνάζουν οι αστυνομικοί, για μήνες απλήρωτες οι υπερωρίες-Προειδοποιούν με μέτρα

Με λήψη μέτρων προειδοποιούν οι αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, περιμένουν τα υπερωριακά δεδουλευμένα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ όπως διαμηνύουν είναι έτοιμοι να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία της Αστυνομίας, από την οποία περιμένουν απαντήσεις. 

Αφού οι αστυνομικοί ενημέρωσαν όλους τους αρμόδιους για το πρόβλημα που προέκυψε, προειδοποιούν πως εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με λήψη δυναμικών μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν και ως πρωτοφανή στα χρονικά της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στον REPORTER, o Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε αρχικά ότι το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν καθυστερημένα υπερωριακά και εκμισθώσεις προς τους αστυνομικούς. «Ο προϋπολογισμός για το 2020 έχει εγκριθεί από πέρυσι, για το 2021 εγκρίθηκε φέτος τον Ιανουάριο και οι αστυνομικοί περιμένουν ακόμα τα λεφτά τους».

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί απέστειλαν επιστολή, μέσω της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, στη Γενική Λογίστρια του κράτους, η οποία τους απάντησε πως, «ο λόγος που καθυστερεί το Γενικό Λογιστήριο να μας στείλει τα λεφτά, είναι γιατί δεν τους τα στέλνει το Αρχηγείο Αστυνομίας».

Η απάντηση που έλαβαν, τους εξέπληξε και τους δημιούργησε αρκετά ερωτήματα, για τα οποία ζητούν απαντήσεις.  

«Τριάντα έξι εκατομμύρια το 2020 και τριάντα επτά εκατομμύρια το 2021, ποιος ο λόγος και δεν μας τα πληρώνουν; Είναι γιατί περιμένουν να συσσωρευτούν; Εκείνα τα λεφτά τα ενέκρινε η Βουλή και η Κυβέρνηση, μόνο για τα υπερωριακά μας και τίποτε άλλο. Αφού τα ενέκριναν μόνο για μας, που πήγαν, που είναι; Για ποιο άλλο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν;»

Ερωτήματα και για τον πίνακα μείωσης απολαβών

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι προκύπτει ακόμα ένα θέμα, που αφορά πίνακα μείωσης απολαβών, οι οποίες με βάση το πλάνο που υπάρχει, θα τερματιστεί το 2023 για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως των απολαβών που λαμβάνουν.

«Όσο παραπάνω είναι οι απολαβές σου κάθε μήνα, τόσο παραπάνω είναι και η μείωση. Είναι αυτός ο λόγος; Ίσως είναι γιατί δεν υπάρχει λογισμικό στο Αρχηγείο Αστυνομίας εν έτη 2021, για να πληρώνονται οι αστυνομικοί, όπως πληρώνονται όλοι οι υπάλληλοι του κράτους κάθε δύο μήνες; Εμείς περιμένουμε να μας πουν».

Τόνισε επίσης πως απέστειλαν στις 28 Σεπτεμβρίου εμπιστευτική επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας και στην υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση, όπως υποστηρίζει.

«Στείλαμε ανοιχτή επιστολή και στον υπουργό Οικονομικών και τον ενημερώσαμε την περασμένη εβδομάδα για το τι συμβαίνει. Στείλαμε επίσης σε όλα τα κόμματα ανοιχτή επιστολή για να μας πουν τι συμβαίνει και περιμένουμε απάντηση. Υπάρχει νομική κάλυψη όταν πληρώνεις υπερωριακά ενός έτους, από προϋπολογισμό άλλου έτους; Γιατί υπάρχει και αυτό το φαινόμενο. Πληρωνόμαστε σήμερα, Οκτώβριος 2021, καθήκοντα του 2020. Ο Γενικός Ελεγκτής το γνωρίζει; Του το κοινοποιήσαμε και εκείνου».

Έτοιμοι για λήψη πρωτοφανών μέτρων

Αφού οι αστυνομικοί έλαβαν όλα τα ενδεδειγμένα, κατά την άποψή τους μέτρα, χωρίς μέχρι στιγμής, να προκύψει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, προειδοποιούν ότι είναι έτοιμοι να λάβουν πρωτοφανή μέτρα, που όμοια τους δεν λήφθηκαν ποτέ στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αναμένουμε αντίδραση. Εάν δεν υπάρξει, να ξέρουν ότι θα αντιδράσουν και οι αστυνομικοί. Για πρώτη φορά στα χρονικά των σωμάτων ασφαλείας μετά από εξήντα χρόνια, θα υπάρξει αντίδραση των αστυνομικών και θα είναι πλήρως δικαιολογημένοι, γιατί κάναμε όλα τα διαβήματα που έπρεπε να κάνουμε».

Κληθείς να τοποθετηθεί ποια θα είναι αυτά, επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια. «Πιστέψτε με, θα βρεθούν όλοι προ εκπλήξεως».

«Ενισχύθηκε το λογιστήριο της Αστυνομίας»

Κληθείς από τον REPORTER, να σχολιάσει τις καταγγελίες των αστυνομικών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου τόνισε ότι «ενισχύθηκε με ακόμη δύο μέλη το λογιστήριο της Αστυνομίας. Ότι προωθείται από τις επαρχίες, υπάρχουν οδηγίες από τον Αρχηγό Αστυνομίας να προωθούνται άμεσα για πληρωμή». 

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, «το σημαντικό είναι πως κανένας δεν χάνει τις υπερωρίες του, αν δεν πληρωθεί αυτόν το μήνα θα πληρωθεί τον άλλο, αυτό είναι δεδομένο. Το πρόβλημα πιστεύουμε ότι θα λυθεί με το ταυτοποιημένο σύστημα, που θα μπει το προσεχές διάστημα. Θα έρχονται απευθείας ηλεκτρονικά οι υπερωρίες και θα προωθούνται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο