Πάνε για ρεκόρ πληθυσμού οι φυλακές λόγω μεταναστών, κλείνουν χώροι ψυχαγωγίας

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές φυλακές, η Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος, καθώς ο αριθμός των κρατουμένων πλησιάζει να σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού όλο και περισσότερο αυξάνονται οι παράνομοι αλλοδαποί, στους οποίους πρώτα επιβάλλεται ποινή για παράνομη είσοδο και μετά απελαύνονται, εάν δεν εγκριθούν οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έκοψε» Αριστοτέλους στο θέμα για βραχιολάκι η Δράκου-Αυστηρές υποδείξεις Βουλής

Το όλο ζήτημα αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκαν τα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στις φυλακές, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, στην οποία παρευρέθηκε η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η οποία έδωσε αριθμούς που καταδεικνύουν το πρόβλημα, παραθέτοντας παράλληλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό. 

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε αρχικά πως «το έργο που επιτελείται στις φυλακές τα τελευταία χρόνια, μας κάνει περήφανους καθώς αναγνωρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από άλλους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Καταφέραμε πολλές διαδικασίες τις οποίες ακολουθούμε να αποτελούν πρότυπο στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχουμε καταφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».

Σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός των κρατουμένων

Η Διευθύντρια Κεντρικών Φυλακών, στάθηκε στο πρόβλημα υπερπληθυσμού των κρατουμένων, τονίζοντας πως, «αποτελεί ένα θέμα που είναι πάρα πολύ σοβαρό, ειδικότερα τον τελευταίο καιρό όπου με την μαζική εισδοχή παράνομων αλλοδαπών στις φυλακές, αριθμός ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 150 άτομα με πολύ αυξητική τάση».

Η κ. Αριστοτέλους, έθεσε σημερινό παράδειγμα, όπου παραλήφθηκαν άλλοι 17 παράνομοι αλλοδαποί από την Πάφο, αυξάνοντας τον αριθμό του πληθυσμού των φυλακών. Συγκεκριμένα, ενώ οι θέσεις είναι 424, αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι στις φυλακές ανέρχονται σε 763, στην κλειστή φυλακή, με αυξητική τάση, όπως υπέδειξε η κ. Αριστοτέλους.

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια των Φυλακών, «έχουμε βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές, δημιουργώντας, εκτός από τα σχολεία, και χώρους εξωτερικούς για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά δυστυχώς η αυξητική τάση του πληθυσμού μας αναγκάζει να κλείσουμε χώρους ψυχαγωγίας για να μπορέσουμε να τις μετατρέψουμε σε χώρους διαμονής, ακόμη και χώρους υγιεινής».

Η Άννα Αριστοτέλους, τόνισε παράλληλα πως ο υπερπληθυσμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, υπογραμμίζοντας πως η θέση της, με βάση και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, είναι πως η φυλάκιση των παράνομων αλλοδαπών δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. «Ο αριθμός των κρατουμένων που αυξάνεται συνεχώς, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του τμήματος και δεν υπάρχει ούτε σωφρονιστικό πρόγραμμα για την κατηγορία αυτή των ανθρώπων. Θεωρούμε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταλήγουν στη φυλακή, γιατί έχουμε και γύρω στα είκοσι άτομα τα οποία είναι παράνομοι αλλοδαποί ηλικίας 18-20 μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα».

Σημειώνεται πως ένας κρατούμενος στις φυλακές στοιχίζει περίπου 100 ευρώ την ημέρα, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των παράνομων αλλοδαπών που κρατείται στις Κεντρικές, στη συνέχεια απελαύνεται. 

Ομοφωνία για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης τόνισε από την πλευρά του πως, «θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαντλούνται μόνο για τους εκτός της φυλακής αλλά και εντός», ενώ παίρνοντας τον λόγο η Δέσποινα Κυπριανού, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως επικροτούν την αναθεώρηση της νομοθεσίας, η οποία όπως είπε, όντως χρήζει εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης και «είμαστε αρωγός και στην εκτελεστική και στην νομοθετική εξουσία σε αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά της, η Μελίνα Τριγγίδου, εκ μέρους του γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως χαιρέτισε την προσπάθεια για εκσυχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, αναφέροντας πως «επικροτούμε αυτήν την πρόταση, δεδομένου ότι έχουμε διαπιστώσει και εμείς ότι υπήρχε ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Πρόσθεσε επίσης πως, «από μία πρώτη ανάγνωση γίνεται αντιληπτό ότι όντως η προσέγγιση που διέπει το νομοσχέδιο έχει ανθρωποκεντρική χροιά. Να επισημάνω με ικανοποίηση την βούληση πως δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ των κρατουμένων και το ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη λήψης θετικών μέτρων στην βάση ειδικών περιστάσεων σε συγκεκριμένες ομάδες κρατουμένων».

Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, να αναφέρει πως πρέπει να δοθεί λόγος και στον Σύνδεσμο των Φυλακισμένων, με τον Νίκο Τορναρίτη να συμφωνεί, ενώ τόνισε πως «κατά την επίσκεψη μας στις φυλακές το επόμενο δεκαήμερο, παρόν θα βρίσκεται και ο Σύνδεσμος των Φυλακισμένων».

Ο Κωστής Ευσταθίου, βουλευτής της ΕΔΕΚ, ανέφερε πως «η εφαρμογή του νομοσχεδίου επιβάλλεται», ενώ θέλησε να κάνει μια επισήμανση λέγοντας πως «μπορεί να παίρνουμε τα εύσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά τα εύσημα τα παίρνουμε επειδή υπάρχει συγκεκριμένη διοίκηση των φυλακών, γιατί το ίδιο καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα οδήγησε και κάποιους άλλους κάποια χρόνια προηγουμένως σε αυθαιρεσίες και σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των φυλακισμένων αλλά και της απόδοσης της δικαιοσύνης. Επομένως θα πρέπει να γίνει αυτή η διάκριση και για να μην εξαρτάτε από την ευαισθησία και την ικανότητα ή την προσήλωση της κάθε κατά καιρό διεύθυνσης των φυλακών, επιβάλλεται η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, η οποία θα πρέπει να εμπλουτιστεί με πολλά άλλα πράγματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι, «η επισήμανση αυτή πρέπει να δοθεί, καθώς στο παρελθόν είχαν δοθεί αυθαίρετες και καταπιεστικές πράξεις, η υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση διότι ακριβώς ο κάθε ένας ερμήνευε και εφάρμοζε τους κανονισμούς όπως ήθελε».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι, συμφωνεί και προσυπογράφει απόλυτα τα λόγια του κ. Ευσταθίου, λέγοντας παράλληλα πως «αυτή είναι η δική μας υποχρέωση, να νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην αφήνετε στην ικανότητα ή την ευαισθησία των διοικούντων διαχρονικά ή στον μέλλοντα χρόνο στις φυλακές, αλλά οι ίδιοι οι κανόνες να σπρώχνουν στις καλές πρακτικές και στη σωστή λειτουργία».

Η Διευθύντρια των Φυλακών, ευχαρίστησε τη Επιτροπή Νομικών που στηρίζει πάντα το έργο που επιτελείται στις φυλακές, ενώ συμφώνησε επίσης πως «σίγουρα πρέπει να ακουστούν οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τους φυλακισμένους αλλά και τους ίδιους τους φυλακισμένους και σίγουρα σκοπός του νομοσχεδίων είναι να βελτιώσουν τις υφιστάμενες πρόνοιες αλλά όχι να περιορίσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα των κρατουμένων».

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου