«Έκοψε» Αριστοτέλους στο θέμα για βραχιολάκι η Δράκου-Αυστηρές υποδείξεις Βουλής

Με αναβολή του θέματος για το βραχιολάκι, ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών στη Βουλή, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εξέταζε κατά τη σημερινή της συνεδρία τον «Περί φυλακών νόμο», ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την πρόταση για τοποθέτηση βραχιολιού και σε υπόδικους, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των Κεντρικών Φυλακών και συμμόρφωσης με της ευρωπαϊκές εκθέσεις.   

Για το θέμα στη Βουλή προσκλήθηκαν στη συνεδρία η Αρχιπρωτοκολλητής, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Νομοθεσίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Φυλακών του ιδίου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε γιατί απουσιάζει από την αίθουσα η διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εκφράζει αρχικά άγνοια.

Ωστόσο, ζητώντας και λαμβάνοντας τον λόγο το μέλος του νομικού γραφείου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Πικής, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τη διεύθυνση των φυλακών και ενημερώθηκε, πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να χειριστεί το ζήτημα μόνο του, εκ μέρους των φυλακών.

Τότε, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης επανήλθε, επισημαίνοντας πως, «έγιναν διαβουλεύσεις της υπουργού με τη διεύθυνση των φυλακών και την Αστυνομία και κατέληξαν στις θέσεις που θα παρουσιαστούν».

Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έφερε την έντονη αντίδραση του Άριστου Δαμιανού, ο οποίος έθεσε θέμα τάξης, διαμηνύοντας πως δεν αποφασίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ποιοι θα προσκληθούν και ποιοι όχι στη Βουλή. «Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα. Η Βουλή κάλεσε το Τμήμα Φυλακών να είναι παρόν. Δεν μπορεί κανένα Υπουργείο να απαγορεύει την παρουσία του οποιουδήποτε στη Βουλή», υπέδειξε ο κ. Δαμιανού.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Δαμιανού, προσθέτοντας πως η Βουλή είναι κυρίαρχο σώμα και έχει το δικαίωμα να καλεί και αυτοί που καλούνται, είναι υπόχρεοι να καλούνται. «Δεν έχει το δικαίωμα κανένας να εμποδίζει την παρουσία του οποιουδήποτε», υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης.

Μισή ώρα μετά, η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, έφτασε στη Βουλή για να συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής Νομικών, για το δεύτερο θέμα που ήταν στην ατζέντα. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Νίκος Τορναρίτης, καλωσόρισε την κα. Αριστοτέλους και την ανώτατη διευθύντρια των Φυλακών, λέγοντας πως, «θα ήθελα εκτός διαδικασίας αλλά επειδή σας αφορά άμεσα, να ερωτήσω γιατί δεν έχετε παρουσιαστεί στο πρώτο θέμα που σας αφορούσε άμεσα και αφορά το βραχιολάκι». 

Λαμβάνοντας τον λόγο η κα. Αριστοτέλους, είπε πως, «δεν έχω κάτι να πω, το Υπουργείο αποφάσισε να χειριστεί το θέμα από μόνο του». 

Απαντώντας ο Νίκος Τορναρίτης, τόνισε πως, «η Βουλή είναι κυρίαρχο σώμα, δεν υπόκειται σε περιορισμούς, δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανένα. Και δεν λέω ότι εκβιάστηκε ή απειλήθηκε από κανένα, αλλά λέω ότι αυτοί που προσκαλούνται για να παρουσιαστούν στις επιτροπές της Βουλής και δη της επιτροπής Νομικών που ένα κόμμα ή μια τελεία μπορεί να αλλάξει πλήρως τη φιλοσοφία ενός νομοσχεδίου, θεωρώ υποχρέωση για εκείνον που καλείται να παρίσταται. Σας λέω ότι την επόμενη φορά έχετε την υποχρέωση να παρευρίσκεστε», κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.  

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε λόγω της απουσίας της διεύθυνσης των Φυλακών, παρά μόνο κατατέθηκαν απόψεις, με τον πρόεδρο της επιτροπής Νίκο Τορναρίτη πως θα οριστεί η συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής Νομικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών