Χτυπούσε και κακοποιούσε σεξουαλικά για τρία χρόνια τις κόρες της συμβίας του

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επιβλήθηκε σε 31χρονο, ο οποίος παραδέχθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας είκοσι κατηγορίες που αφορούσαν την σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση των ανήλικων παιδιών της συμβίας του, εκ των οποίων το ένα έσπασε τη σιωπή του τρία χρόνια μετά, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις αποτρόπαιες πράξεις τους. 

Τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης στρέφονταν κατά των δύο θυγατέρων της συζύγου του, που κατά τον ουσιώδη χρόνο, το ένα κοριτσάκι ήταν ηλικίας 10-13 ετών, κατά το άλλο, ηλικίας 11- 14 ετών, ενώ τα αδικήματα της κοινής επίθεσης στρέφονται εναντίον και των τριών παιδιών της συζύγου του.   

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, τον Φεβρουάριο του 2020, λήφθηκε αναφορά στην Αστυνομία από το Γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε η μια από τις ανήλικες, ότι αυτή ανέφερε στην καθηγήτρια της πως δέχεται σωματική βία από τη μητέρα της, αλλά και από τον κατηγορούμενο, συμβίο της μητέρας της. Επιπλέον η ανήλικη ανέφερε ότι είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο.

Μέλη της Αστυνομίας ανέλαβαν άμεσα τη διερεύνηση της υπόθεσης και στο σχολείο της ανήλικης μετέβηκε οικογενειακή Σύμβουλος από το Σπίτι του Παιδιού, όπου σε συνάντηση που είχε με την ανήλικη, η τελευταία της ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος προέβαινε σε άσεμνες πράξεις. Ακόμη ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και τα αδέλφια της, δέχονταν σωματική βία από τη μητέρα τους και τον κατηγορούμενο.

Η ανήλικη έδωσε οπτικογραφημένη κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι από το 2017, που ο κατηγορούμενος πλέον διέμενε στην ίδια οικία μαζί τους, ως συμβίος της μητέρας τους, σε διάφορες περιπτώσεις, συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις με την ανήλικη. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κατηγορούμενου λάμβανε χώρα σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού και αν και η ανήλικη προσπάθησε να μιλήσει στη μητέρα της για όσα συνέβαιναν, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η κακοποιητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου προς την ανήλικη ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017 όταν αυτή ήταν 10 ετών και τερματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν έγινε η καταγγελία και αφού η ανήλικη ήταν πλέον 13 ετών.

Όταν ο κατηγορούμενος προέβαινε σε αυτές τις πράξεις εις βάρος της, δεν της έλεγε κάτι και εκείνη προσπαθούσε να τον απωθήσει αλλά δεν τα κατάφερνε, ενώ κατά την ίδια περίοδο, δηλαδή μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2020, σε διάφορες περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε στην ανήλικη, κτυπώντας την με τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Μετά την καταγγελία, ο 31χρονος φόρεσε χειροπέδες και κατόπιν επίστησης της προσοχής του στο Νόμο απάντησε, «εν έκαμα τούποτα».

Στην πορεία της διερεύνησης λήφθηκαν οπτικογραφημένες καταθέσεις και από τις άλλες δύο ανήλικες, αδελφές της πρώτης που μίλησε στη καθηγήτρια της, από το περιεχόμενο των οποίων προέκυψε ότι και αυτές ήταν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς του κατηγορούμενου.

Το ένα κοριτσάκι, κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2017, που ήταν 11 ετών, και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 που η ανήλικη ήταν 14 ετών, ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα, ο 31χρονος σε διαφορετικές περιπτώσεις συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις μαζί της, ενώ συστηματικά κτυπούσε την ανήλικη σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Σωματική βία ο κατηγορούμενος ασκούσε και στην τρίτη αδελφή, από την οποία επίσης λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση. Στην κατάθεση της η ανήλικη ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουάριου 2020, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε σε αυτήν, κτυπώντας την με το χέρι σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Ο κατηγορούμενος επανασυνελήφθηκε από την Αστυνομία στις 4.3.2020 για τα αδικήματα που διέπραξε εναντίον και των τριών ανηλίκων αδελφών και αφού του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο απάντησε «ό,τι έχω να πω θα το πω στο Δικαστήριο». Την ίδια απάντηση έδωσε και στις ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της λήψης της ανακριτικής του κατάθεσης.

Κατά την επιβολή ποινής το Κακουργιοδικείο τόνισε καταρχήν τη σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από την φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο. Επεσήμανε περαιτέρω, πως το γεγονός και μόνο ότι τέτοιου είδους αδικήματα στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα, και καταρρακώνουν την προσωπικότητα των θυμάτων, καθιστούν τούτα εξαιρετικής σοβαρότητας, καλώντας επιτακτικά, στην επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

Κατόπιν αναφοράς σε σχετική επί του θέματος νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Κακουργιοδικείο εξέτασε τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης και διαπίστωσε πως «αυτή εντάσσεται στην κατηγορία της επαφής δια του αγγίγματος στο σώμα του θύματος, χωρίς να υπάρχει επαφή σε γυμνό σημείο. Παρόλα αυτά, με αναφορά στις περιστάσεις της παρούσας περίπτωσης, βαρύνουσα σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε τις δύο ανήλικες, ούτε έλεγξε τις γενετήσιες επιθυμίες του, κακοποιώντας αυτές σεξουαλικά σε δέκα διαδοχικές ημερομηνίες».

Όπως ανέφερε στην απόφαση του το Δικαστήριο, η επαναλαμβανόμενη αυτή έκνομη συμπεριφορά του 31χρονου, η οποία διήρκησε για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, και σε περίοδο που τα θύματα είχαν ηλικία μικρότερη των 13 ετών, αποτελεί στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη σοβαρότητα στην παρούσα υπόθεση.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα υπέδειξε το Δικαστήριο, το γεγονός ότι οι πράξεις του κατηγορούμενου στρέφονταν εναντίον των παιδιών της συζύγου του, προς τις οποίες ενείχε θέση πατέρα, αποτελεί, με βάση το άρθρο 19(γ) του Ν.91(Ι)/2014, επιβαρυντικό παράγοντα και συνακόλουθα στοιχείο που συνυπολογίζεται στην επιμέτρηση της ποινής.

«Αντί, λοιπόν, οι δύο παραπονούμενες να εισπράττουν φροντίδα και στήριξη από τον κατηγορούμενο, αναγκάζονταν να υποστούν τις απαράδεκτες ενέργειες του κατηγορούμενου και τα ολέθρια αποτελέσματα που αυτές επέφεραν στον ψυχικό τους κόσμο. Απαξία και αποτροπιασμό είναι που προκαλούν οι ενέργειες του κατηγορούμενου».

Αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κρίθηκε επίσης η ενέργεια του 31χρονου να επιτίθεται επανειλημμένα στις τρεις ανήλικες θυγατέρες της συζύγου του, έστω έχοντας πρόθεση συνετισμού τους από ανυπάκουες συμπεριφορές.

Το Δικαστήριο επεσήμανε πως «σε μια σύγχρονη κοινωνία τέτοιες πράξεις δεν έχουν θέση, ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτές και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα».

Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του, καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την παραδοχή του στο Δικαστήριο.

Με αναφορά σε νομολογία το Κακουργιοδικείο τόνισε πως σε υποθέσεις ως η παρούσα, το στοιχείο της παραδοχής αντικατοπτρίζεται στην ποινή εφόσον το θύμα δεν χρειάζεται να επαναβιώσει τα τραυματικά γεγονότα, δίδοντας μαρτυρία προς απόδειξη των αδικημάτων.

Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου