Οφειλέτες χωρίς εισόδημα αλλά με... σκάφη, ακίνητα και πολυτελή οχήματα

Περί τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η είδηση ότι η Αστυνομία έβγαλε από το γηροκομείο 70χρονο και τον έσυρε στις Κεντρικές για πρόστιμα επί καιρού... λιρών, προκάλεσε έντονες επικρίσεις κατά της Αστυνομίας, με την κοινή γνώμη να κάνει λόγο, για άλλη μια φορά, για Δικαιοσύνη και εφαρμογή Νόμων, δύο ταχυτήτων.

Η Αστυνομία, από την πλευρά της, απαντούσε πως «η δουλειά μας είναι να εκτελούμε τα εντάλματα». Και δεν είχε και άδικο, εν μέρει… Παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να διευθετηθεί εκ των προτέρων διακανονισμός, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ένας άνθρωπος 70 ετών, η δουλειά της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζει το Νόμο σε κάθε περίπτωση.

Το ζητούμενο όμως, είναι πως διαπιστώνεται πως δεν εφαρμόζεται ο Νόμος σε κάθε περίπτωση, αφού από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορούσε τα ανεξόφλητα εντάλματα, διαπιστώθηκε πως η Αστυνομία δεν «εντοπίζει» βουλευτές, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και ακόμα και τα ίδια της τα μέλη, ώστε να πληρώσουν τις οφειλές τους στο κράτος.

Κάτι, που σίγουρα, δεν ανατρέπει την άποψη της κοινής γνώμης που θεωρεί πως αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας, είναι ποιος είσαι και ποιους ξέρεις και πως οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται στα ίσα. Δηλαδή, ο 70χρονος εντοπίστηκε αλλά οι βουλευτές, που όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται από το πρωί μέχρι το μεσημέρι (σ.σ πλέον στο Συνεδριακό Κέντρο), δεν εντοπίζονται;

*****

Απρίλιος 2017: Έψαχνε φαγητό στα σκουπίδια και η αστυνομία τον συνέλαβε για ανεξόφλητα εντάλματα

Ιούλιος 2017: Έστειλαν μαθητή στις Κεντρικές Φυλακές για ανεξόφλητο εξώδικο 150 ευρώ

Αύγουστος 2017: Έσυραν στη φυλακή μητέρα 10χρονου αγοριού και λήπτη του ΕΕΕ για ανεξόφλητα εντάλματα

Σεπτέμβριος 2017: Έσυραν στη φυλακή ως υπόδικο πατέρα 7 παιδιών για… 10 ευρώ και 50 σέντς

Μάιος 2020: Δύο άτομα στις Κεντρικές Φυλακές για οικονομικές οφειλές προς το κράτος ύψους €450 και €200 έκαστος

*****

Όπως καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εκκρεμούν 131 ανεξόφλητα εντάλματα σε βάρος πολιτικών εκτεθειμένων προσώπων, καθώς και τέσσερα εντάλματα σε βάρος βουλευτών. Επίσης, εντοπίστηκαν 270 εντάλματα, συνολικής αξίας €237.582, που αφορούν σε άτομα τα οποία σχετίζονται με την απονομή δικαιοσύνης, όπως μέλη της Αστυνομίας, αφού το σύστημα έδειξε 69 αστυνομικούς, εναντίον των οποίων εκκρεμούν 182 εντάλματα, χωρίς ωστόσο να προχωρούν στην εξόφληση τους. 

Ο Γενικός Ελεγκτής κουνάει το δάκτυλο στις Αρχές σε ότι αφορά αυτές τις περιπτώσεις, καθώς όπως αναφέρει στην έκθεση, είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, τονίζοντας μάλιστα πως «η Αστυνομία δεν φαίνεται να προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για εκτέλεσή τους», ενώ όπως αναφέρει, θα μπορούσε να δοθεί οδηγία στο Γενικό Λογιστήριο, ώστε να αποκοπεί από τον μισθό τους. 

Οφειλέτες με… σκάφη και αποπληρωμή σε 107 χρόνια

Όπως προκύπτει από την σχετική έκθεση, οι πλείστοι οφειλέτες που εξετάστηκαν, τα ανεκτέλεστα εντάλματά τους εκδόθηκαν σε περίοδο 10 έως και 20 χρόνων, δηλαδή εκκρεμούσαν για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί πως ορισμένοι από τους οφειλέτες αυτούς, φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους πολυτελή οχήματα, σκάφη και ακίνητα μεγάλης αξίας, ενώ τα εισοδήματα που δηλώνουν, τα πλείστα από τα άτομα αυτά, στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Τμήμα Φορολογίας είναι πολύ χαμηλά, μέχρι μηδενικά, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να αναφέρει παράλληλα πως δημιουργούνται εύλογες υποψίες για φοροδιαφυγή.

Επιπρόσθετα προκύπτει πως σε ορισμένους από αυτούς τους οφειλέτες δόθηκε εξάμηνη αναστολή εκτέλεσης των ενταλμάτων τους, παρόλο που δεν φαίνεται να ήταν συνεπείς σε προηγούμενες αναστολές.

Ένα άλλο ιδιαίτερο εύρημα, είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις, η μηνιαία δόση που καθορίστηκε ήταν πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα, εάν ο οφειλέτης ήταν συνεπής στην καταβολή των δόσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες ανανεώσεις της εξάμηνης αναστολής, να χρειάζονται μέχρι και 107 χρόνια για την πλήρη εξόφληση των οφειλών τους.

Επίσης, κάποιοι από τους οφειλέτες είναι μέτοχοι ή/και διευθυντές εταιρειών, οι οποίες είναι επίσης οφειλέτες αρκετών ενταλμάτων.

Περίπτωση 1-Χωρίς εισόδημα με… 12 αυτοκίνητα

Από οφειλέτη με 205 εντάλματα, συνολικού ποσού ύψους €157.999, τα οποία εκδόθηκαν από το 2009-2020, διαχρονικά εισπράχθηκε το 9% των οφειλών.

Πρόκειται για οφειλέτη, που όπως δήλωσε, δεν έχει απολαβές, ωστόσο δεν έλαβε δημόσιο βοήθημα. Εντούτοις, έχει στην κατοχή του… 12 αυτοκίνητα.  

Περίπτωση 2-Μέτοχος με… μηδαμινά έσοδα

Από οφειλέτη με 142 εντάλματα, συνολικού ποσού ύψους €42.108, τα οποία εκδόθηκαν από το 2007-2020, διαχρονικά εισπράχθηκε το 29% των οφειλών.            

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε συνολικά εισοδήματα μόνο €1.000 από ιδιωτική εταιρεία στην οποία όμως είναι μέτοχος και διευθυντής (η οποία είναι επίσης οφειλέτης 15 ενταλμάτων συνολικού ύψους €12.823). Δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση στο Τμήμα Φορολογίας για τα έτη 2018 και 2019. Παρά τα μηδαμινά εισοδήματα που δηλώνονται, δεν έλαβε δημόσιο βοήθημα. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων οχημάτων.

Περίπτωση 3-Οφειλέτης με… έντεκα ακίνητα

Από οφειλέτη με 131 εντάλματα, συνολικού ποσού ύψους €131.306, που εκδόθηκαν από το 2005-2019, διαχρονικά εισπράχθηκε το 2% των οφειλών.

Πρόκειται για συνταξιούχος δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης έντεκα ακινήτων μεγάλης συνολικής αξίας, ενώ είναι ιδιοκτήτης οκτώ οχημάτων. Από αυτά, τα μισά έχουν ανανεωμένες άδειες κυκλοφορίας, εκ των οποίων τα δύο πολυτελείας.

Περίπτωση 4-Ο… άνεργος

Από οφειλέτη με 131 εντάλματα, συνολικού ποσού ύψους € 90.032, τα οποία εκδόθηκαν από το 1999-2020,  διαχρονικά εισπράχθηκε το 8% των οφειλών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο οφειλέτης έλαβε ανεργιακό επίδομα, ενώ είναι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου.Επίσης, σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης τριών οχημάτων, χωρίς ανανεωμένες άδειες κυκλοφορίας.

Περίπτωση 5: Λήπτης με… οκτώ ακίνητα

Από οφειλέτη με 100 εντάλματα, συνολικού ποσού ύψους €52.185, τα οποία εκδόθηκαν από το 2000-2020, διαχρονικά εισπράχθηκε το 16% των οφειλών.

Η οφειλέτης ήταν λήπτης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ σύμφωνα με το Τμήμα Κτηματολογίου, ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης οκτώ ακινήτων.

Περίπτωση 6: Χωρίς αμοιβές αλλά… με σκάφη και οχήματα

Από οφειλέτη με 91 εντάλματα, τα οποία εκδόθηκαν μεταξύ 2004-2020, συνολικού ποσού ύψους €54.869, διαχρονικά εισπράχθηκε το 23% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν είχε καθόλου εισοδήματα, ωστόσο παρά τα μηδαμινά εισοδήματα που δηλώνονται, δεν έλαβε δημόσιο βοήθημα.

Ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης δύο ακινήτων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι ιδιοκτήτης δύο σκαφών, εκ των οποίων το ένα εγγράφηκε το 2019.

Επίσης, σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης 10 οχημάτων, εκ των οποίων μόνο για το ένα έχει ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

Περίπτωση 7: Δώδεκα ακίνητα και 21 οχήματα, αλλά χωρίς εισόδημα

Από οφειλέτη με 84 εντάλματα που εκδόθηκαν από 1997-2020, συνολικού ποσού ύψους €158.869, διαχρονικά εισπράχθηκε το 14% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν είχε καθόλου εισοδήματα, ωστόσο δεν έλαβε δημόσιο βοήθημα ή ανεργιακό επίδομα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης 12 ακινήτων, μεγάλης συνολικής αξίας, ενώ είναι ιδιοκτήτης 21 οχημάτων, χωρίς ανανεωμένες άδειες κυκλοφορίας.

Περίπτωση 8: Οφειλέτης αλλά… με χρήματα για αγορές

Από οφειλέτη με 83 εντάλματα, που εκδόθηκαν μεταξύ 2011-2020, συνολικού ποσού ύψους €20.276, διαχρονικά εισπράχθηκε το 33% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε εισοδήματα ύψους €7.000. Στο Τμήμα Φορολογίας δεν έχει υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση.

Είναι μέτοχος και διευθυντής δύο εταιρειών, εκ των οποίων η μία οφείλει επίσης €2.873 για δύο ανεκτέλεστα εντάλματα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στις 28.1.2020 ο οφειλέτης απέκτησε ένα ακίνητο αξίας €255.255.

Παρόλο που δεν έχει σε ισχύ οποιαδήποτε άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, εντούτοις, σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης πέντε οχημάτων, μερικά εκ των οποίων πολυτελείας.

Περίπτωση 9: Πληρώνει με το… σταγονόμετρο αλλά εργάζεται σε ημικρατικό οργανισμό

Από οφειλέτη με 80 εντάλματα, που εκδόθηκαν μεταξύ 2008-2020, συνολικού ποσού ύψους €56.494, διαχρονικά  εισπράχθηκε το 5% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οφειλέτης εργάζεται σε ημικρατικό οργανισμό με ετήσιες απολαβές ύψους €35.074.

Είναι ιδιοκτήτης τριών ακινήτων μεγάλης συνολικής αξίας, ενώ σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, έχει στην κατοχή του δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα με ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας.

Περίπτωση 10: Μέτοχος με εισόδημα… 1300 ευρώ και στη λίστα Γιωρκάτζη

Από οφειλέτης με 53 εντάλματα, που εκδόθηκαν μεταξύ 2005-2020, συνολικού ποσού ύψους €45.149, διαχρονικά εισπράχθηκε το 8% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε εισοδήματα ύψους €1.300. Δεν έλαβε δημόσιο βοήθημα ή ανεργιακό επίδομα, ενώ δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση μετά το 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία άλλων τμημάτων, είναι ιδιοκτήτης πέντε ακινήτων και τριών οχημάτων, χωρίς ανανεωμένες άδειες κυκλοφορίας.

Έχει άμεση σχέση (μέτοχος, διευθυντής ή/και γραμματέας) με έντεκα εταιρείες, για μερικές από τις οποίες εκκρεμούν επίσης ανεκτέλεστα εντάλματα συνολικού ποσού ύψους €94.654. Ο ίδιος και μερικές από τις εταιρείες, εμφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις στην «λίστα Γιωρκάτζη».

Περίπτωση 11: Μέτοχος με σκάφη

Από οφειλέτη με 7 εντάλματα, που εκδόθηκαν μεταξύ 2014-2017, συνολικού ποσού ύψους €1.490, διαχρονικά εισπράχθηκε το 35% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε εισοδήματα ύψους €12.214, ενώ δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση μετά το 2018.

Έχει άμεση σχέση (μέτοχος, διευθυντής ή/και γραμματέας) με εννέα εταιρείες, για μερικές από τις οποίες εκκρεμούν επίσης ανεκτέλεστα εντάλματα συνολικού ποσού ύψους €15.269.

Σύμφωνα με στοιχεία άλλων τμημάτων, είναι ιδιοκτήτης δύο ακινήτων μεγάλης συνολικής αξίας και ενός σκάφους, το οποίο εγγράφηκε το 2018. Επίσης, παρόλο που, σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ο οφειλέτης δεν είναι ιδιοκτήτης οποιωνδήποτε οχημάτων, μία από τις εταιρείες του είναι ιδιοκτήτης πολυτελούς οχήματος, το οποίο προφανώς χρησιμοποιεί ο ίδιος.

Περίπτωση 12: Ο... εξαφανισμένος πρώην βουλευτής

Από οφειλέτη με 8 εντάλματα, που εκδόθηκαν μεταξύ 2015-2020, συνολικού ποσού ύψους €6.206, διαχρονικά εισπράχθηκε το 27% των οφειλών.    

Πρόκειται για πρόσωπο που διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής και σύμφωνα με το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε εισοδήματα ύψους €43.020. .

Για τον οφειλέτη, γίνεται επίσης αναφορά στην Ειδική Έκθεση της Υπηρεσίας μας με αρ. ΚΕΔΙΠΕΣ/01/2021 για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις από πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός τυχόν ισχυρισμός ότι δεν ήταν εφικτό να εντοπιστεί, αφού αφορά δημόσιο πρόσωπο.

Πέραν των πιο πάνω περιπτώσεων, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με οφειλέτες, η μηνιαία δόση των οποίων που καθορίστηκε είναι χαμηλή αφού, ακόμα και αν οι οφειλέτες είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, εάν ληφθούν υπόψη οι αλλεπάλληλες ανανεώσεις των εξαμηνιαίων αναστολών, χρειάζονται από 30 μέχρι και 107 χρόνια για την πλήρη εξόφληση των οφειλών τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι οφειλέτες  είναι άνω των 50 ετών, η πιθανότητα πλήρους εξόφλησης, ακόμα και αν οι οφειλέτες είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις τους, είναι πολύ περιορισμένη έως αδύνατη.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον