Έκλεισαν τα αφτιά σε έγκυο θύμα βιασμού, στα συρτάρια η Σύμβαση της Κων/πολης

Τεράστια ερωτήματα προκύπτουν ως προς το εάν τελικά εκπαιδεύτηκαν ή και γνωρίζουν οι αστυνομικοί τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που αφορά την βία κατά των γυναικών και την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης, αφού έστειλαν στην φυλακή 26χρονη έγκυο, που ανέφερε στις Αρχές πως έπεσε θύμα βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η 26χρονη από το Κόγκο συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν επιχείρησε να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο.

Όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, τότε ανέφερε στα μέλη της Δύναμης πως έπεσε θύμα βιασμού τόσο στην χώρα της, όσο και στα κατεχόμενα, από όπου πέρασε στις ελεύθερες περιοχές.

Η 26χρονη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και τότε διαπιστώθηκε πως ήταν έγκυος, με την ίδια όμως να μην γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας, καθώς όπως ισχυρίστηκε έπεσε θύμα βιασμού στη χώρα της, όχι μόνο μια φορά, όπως επίσης και στα κατεχόμενα.

Παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ρητώς τους χειρισμούς και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι χώρες τους Συμβουλίου της Ευρώπης που το υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος την οποία υπέγραψε το 2015 και κύρωσε με Νόμο το 2017, και μάλιστα ψήφισε Νόμο με τον οποίο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης, η Αστυνομία φαίνεται να μην ακολούθησε τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης προνοεί πως σε περίπτωση που ένα θύμα μιλήσει στις Αρχές, έστω προφορικά, τότε άμεσα θα πρέπει να ενεργοποιείται το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου οι Αρχές οφείλουν να μεταφέρουν το θύμα για ιατρική εξέταση, για ψυχιατρική και ψυχολογική εξέταση, ενώ θα πρέπει να διερευνήσουν τον ισχυρισμό για κακοποίηση και βιασμό. Επίσης, αναφέρεται πως θα πρέπει να γνωρίζουν τις μεθόδους κακοποίησης γυναικών που κυρίως χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες χώρες και τις επιπτώσεις στην φυσική και ψυχική υγεία του θύματος.

Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η 26χρονη ανέφερε πως έπεσε θύμα βιασμού και όπως διαπιστώθηκε ήταν έγκυος, δεν εξετάστηκε από ψυχίατρο αλλά ούτε και ψυχολόγο, κάτι που διαπιστώνεται και από την απουσία ιατρικών εκθέσεων στον φάκελο της, ενώ αντί να μεταφερθεί σε καταφύγιο μέχρι την διερεύνηση των ισχυρισμών της, διώχθηκε ποινικά. Ακολούθως οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές και στη συνέχεια ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο μάλιστα μετά από λίγες ημέρες της επέβαλε ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Μετά την επιβολή ποινής με αναστολή στην 26χρονη, αυτή αφέθηκε ελεύθερη και σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καταφύγιο, γεγονός που καταδεικνύει πως είναι θύμα κακοποίησης, ωστόσο αναγνωρίστηκε κατόπιν εορτής, αφού πρώτα σύρθηκε στο κελί και διώχθηκε ποινικά, ενέργειες οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με τα όσα προνοεί η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης, που τονίζεται ξανά πως υπέγραψε και κύρωσε η Κύπρος. Εκπρόσωπος από ΜΚΟ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της 26χρονης απαράδεκτη, τονίζοντας πως τα θύματα κακοποίησης θα πρέπει να προστατεύονται και όχι να διώκονται. 

Μάλιστα, εξίσου σημαντικές είναι και οι αναφορές στην Σύμβαση που αναφέρουν πως η απουσία σημαδιών από το θύμα, δεν πρέπει να μεταφράζεται σε μη ύπαρξη βασανιστηρίων, καθώς όπως αναφέρεται, συνήθως τέτοιες πράξεις βίας κατά γυναικών δεν αφήνουν σημάδια ή μόνιμες ουλές. Επίσης, όπως υποδεικνύεται, κατά την διερεύνηση των ισχυρισμών, είναι σημαντικό να υπάρχει ψυχιατρική αξιολόγηση, πράγμα το οποίο δεν έγινε από πλευράς Αστυνομίας, καθώς το θύμα βιασμού υποφέρει συναισθηματικά. 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πρώτο διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας