Ο… τιμοκατάλογος για αγορά αγρινών, λαγών και αμπελοπουλιών-Τσουχτερά πρόστιμα

Mε γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών, σε σχέση με την υπόθεση λαθροθηρίας αγρινών, που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή και για την οποία συνελήφθησαν τρία πρόσωπα, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της διήμερης κράτησης τους, αφέθηκαν ελεύθερα, μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγρια καταδίωξη στη Λευκωσία με φόντο λαθροθηρία αγρινών-Υπό κράτηση τρία πρόσωπα

Η Αστυνομία, αναζητεί στοιχεία για το κατά πόσον τα τρία πρόσωπα, όπως και άλλα δύο που συνελήφθησαν αργότερα, εμπορεύονταν τα αγρινά ώστε να κερδίσουν χρήματα ή εάν θα τα αποκτούσαν για προσωπική τους χρήση. Όπως διαφάνηκε πάντως από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στα δύο ζώα, ο θάνατός τους επήλθε συνεπεία τραυματισμού από σφαιρίδια πυροβόλου όπλου.

Το αγρινό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα ζώο το οποίο πωλείται στη μαύρη αγορά, αφού απαγορεύεται η φόνευσή του, καθώς θεωρείται προστατευόμενο είδος. Ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να καταναλώσουν το συγκεκριμένο κρέας, θα πρέπει να έχουν σύνδεση με κάποιο πρόσωπο που φονεύει αγρινά, κατά παράβαση του νόμου και το οποίο μπορεί να τους προμηθεύσει, υπό άκρα μυστικότητα.

Η Αστυνομία ευελπιστεί ότι με τη σύλληψη των λαθροθηρών θα φθάσει στα ίχνη προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να ήταν σε επαφή με τους συλληφθέντες, για να τους προμηθεύσουν το θήραμα.

Τα αγρινά, δεν είναι το μοναδικό είδος που απαγορεύεται η αγοραπωλησία του, αφού το ίδιο συμβαίνει με τους λαγούς, τα αμπελοπούλια, αλλά και άλλα θηρεύσιμα είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη φάκα της Θήρας έπεσε κυνηγός-Έστησε παγίδες και έπιανε παράνομα πουλιά

Πως μπορεί κάποιος να καταναλώσει λαγό

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, εξήγησε ότι «αν θέλεις να φας λαγό σπίτι σου, πρέπει να είσαι κυνηγός. Αν δεν είσαι κυνηγός, δεν μπορείς να φας λαγό στο σπίτι σου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα θηράματα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα είδη που είναι προστατευόμενα, απαγορεύεται στον οποιοδήποτε να τα έχει στο σπίτι του».

Ωστόσο όπως εξήγησε όσο ζώα εκτρέφονται, μπορούν να καταναλωθούν, αφού δεν καταπατάτε οποιοσδήποτε νόμος. «Σε ένα ακραίο σενάριο, αν αποφασίσει κάποιος να εκτρεύσει αγρινά στο σπίτι του ή στο περιβόλι του θα δικαιούται να τα καταναλώσει. Απλά πρέπει να αποδείξει, όταν εντοπιστεί, ότι τα εκτρέφει και δεν τα θήρευσε από το φυσικό περιβάλλον».

Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση του στρουθοκάμηλου, για παράδειγμα, ή ακόμα και του ελαφιού, τα οποία μπορεί να πωλούνται ακόμα και σε σουπερμάρκετ.

«Στρουθοκάμηλο, δικαιούται να καταναλώσει κάποιος, γιατί είναι είδος εκτροφής. Οτιδήποτε εκτρέφεται μπορεί να καταναλωθεί. Για παράδειγμα σε ένα σουπερμάρκετ μπορεί να βρει κάποιος κρέας στρουθοκάμηλου ή ελαφιού, αφού αυτά είναι επιτρεπόμενα, γιατί εκτρέφονται», σημείωσε ο κ. Αναγιωτός.

Οι τιμές στη μαύρη αγορά

Από όσα απαγορευμένα είδη κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, τρία είναι αυτά που προσελκύουν περισσότερο τους παρανομούντες. Πρόκειται για το αγρινό και τα αμπελοπούλια, τα οποία απαγορεύεται να φονεύονται για οποιοδήποτε λόγο, όπως επίσης και τον λαγό, τον οποίο μπορούν να καταναλώνουν μόνοι οι κυνηγοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Θήρας, από τις πληροφορίες που λαμβάνονται κατά διαστήματα, το αγρινό πωλείται περίπου 40 με 50 ευρώ το κιλό.

Το συγκεκριμένο ζώο, εάν είναι αρσενικό, μπορεί να ζυγίζει από 35 μέχρι 45 κιλά, ενώ εάν είναι θηλυκό, από 25 μέχρι 35 κιλά. Άρα, η τιμή αγοράς του, κυμαίνεται από 1250 ευρώ, μέχρι 2250 ευρώ.

Όσον αφορά τα αμπελοπούλια, ακόμα και όταν επιτρεπόταν η κατανάλωσή τους, η τιμή τους ήταν υψηλή, πόσο μάλλον σήμερα, που πλέον θεωρούνται απαγορευμένα. Οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Θήρας είναι ότι πωλούνται από 50 μέχρι 60 ευρώ η ντουζίνα.

Τέλος, σε ότι αφορά το λαγό, η τιμή του μεταβάλλεται αναλόγως με το αν θα αγοραστεί ζωντανό ή νεκρό. Οι νεκροί λαγοί πωλούνται έναντι του ποσού των 50 με 60 ευρώ, ενώ οι ζωντανοί γύρω στα εκατό ευρώ.

Οι ποινές που προβλέπονται

Την ίδια ώρα, τα πρόστιμα για όσους θηρεύουν ή καταναλώνουν απαγορευμένα είδη, είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ιδίως για τα αγρινά.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, εάν εντοπιστεί κάποιος να σκοτώνει αγρινό, του εκδίδεται πρόστιμο σαράντα χιλιάδων ευρώ, ενώ αν οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια, αύξηση προστίμου από 40 σε 50 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Σε σχέση με τα αμπελοπούλια, οι ποινές καθορίζονται τόσο από τον τρόπο φόνευσης, όσο και από την περίοδο που εντοπίζονται οι λαθροθήρες.

Για παράδειγμα εάν η φόνευση γίνεται με δίκτυα, το πρόστιμο ανέρχεται στις δύο χιλιάδες ευρώ, ενώ με ξόβεργα σε ανοιχτή περίοδο κυνηγίου είναι 200 ευρώ. Στην κλειστή περίοδο κυνηγίου το πρόστιμο εκτοξεύεται σε οκτώ χιλιάδες ευρώ.

Διαφορετικά πρόστιμα επιβάλλονται και για τον λαγό, αφού εάν κάποιος εντοπιστεί σε κλειστή κυνηγετική περίοδο να φονεύει λαγό το πρόστιμο είναι δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ σε ανοιχτή περίοδο, που δεν επιτρέπεται όμως το κυνήγι του, δύο χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, εάν τσακώσουν κάποιον να κυνηγά σε νυχτερινές ώρες λαγούς, το πρόστιμο είναι 25 χιλιάδες ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, απαγορεύεται η πώληση από εστιατόρια, οποιουδήποτε θηρεύσιμου είδους.

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου