Ανοίγει ξανά μετά από 16 χρόνια η υπόθεση Θανάση-Διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές

Τον διορισμό τριών ποινικών ανακριτών, των δικηγόρων Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο, για τη διεξαγωγή νέας ποινικής ανάκρισης αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Σε δηλώσεις του σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «ασκώντας τις εξουσίες μου δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, διόρισα σήμερα ως ποινικούς ανακριτές τους δικηγόρους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο.

«Πιστεύουμε ότι οφείλαμε στη μνήμη αυτού του παιδιού να προχωρήσουμε ξανά με τον διορισμό ποινικών ανακριτών, διότι, όπως είπα και παλαιότερα, ενδιαφέρει και εμάς και την κοινωνία όλη να ρίξουμε φως στο πώς το παιδί αυτό δυστυχώς κατέληξε. Δεν είναι μόνον απαίτηση της οικογένειας. Είναι απαίτηση της κοινωνίας ολόκληρης και υποχρέωση του κράτους. Η ευχή μας είναι να υπάρξει κατάληξη με ασφαλή συμπεράσματα, όποια κι αν είναι αυτά, και η ψυχή του άτυχου Θανάση να αναπαυθεί», ανάφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 11 χρόνια μετά… Ο θάνατος του «Αυστραλού» στη Λεμεσό και ο ατέρμονος αγώνας της μάνας (vid&pics)

«Ο λόγος της σημερινής συνέντευξης Τύπου αφορά στην απόφαση που μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα λάβαμε ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ώστε, με σεβασμό στη μνήμη αυτού του παιδιού να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τις συνθήκες θανάτου του, όποιες κι εάν αυτές είναι, και αν διαφανεί ότι ευθύνονται κάποιοι για τον θάνατό του να γίνει προσπάθεια ανεύρεσής τους και, αν είναι δυνατόν, να οδηγηθούν στο δικαστήριο», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι «τα θλιβερά γεγονότα της υπόθεσης εκτιμώ πως είναι σε όλους γνωστά και δεν θεωρώ χρήσιμο να τα επαναλάβω. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι θεωρώ δυστύχημα η οποιαδήποτε οικογένεια που έχασε είτε το παιδί της είτε κάποιο άλλο μέλος της από αφύσικο θάνατο, να διέρχεται, για τόσα χρόνια, μια τέτοια ψυχοφθόρα και συναισθηματική διαδικασία».

Εύχομαι, πρόσθεσε «με το τέλος αυτής της διαδικασίας, η οικογένεια του Θανάση να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει και που για 16 χρόνια τη βασανίζουν. Από τη δική μας την πλευρά, η προσπάθειά μας ήταν και είναι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή, ώστε και η οικογένεια αλλά και η Πολιτεία να νοιώθουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη κατάληξη στην τραγική αυτή υπόθεση».

Ανάφερε ακόμα η Νομική Υπηρεσία είχε συναντήσεις με τους γονείς του Θανάση και τους δικηγόρους της οικογένειας, για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις επόμενες ενέργειες.

«Συναινέσαμε στο αίτημα της οικογένειας για εκταφή των οστών του Θανάση όπως και στη διενέργεια εξειδικευμένων επιστημονικών εξετάσεων στο υοειδές οστό από εμπειρογνώμονες παθολογοανατόμους στην Ελλάδα, ως το αίτημα του ιατροδικαστή που ενεργούσε εκ μέρους της οικογένειας κατά την εκταφή των οστών. Για την εκταφή έχουν ετοιμαστεί και μας έχουν παραδοθεί εκθέσεις από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκταφής και εξέτασης των οστών και οι οποίοι ενεργούσαν εκ μέρους της Δημοκρατίας», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι, οι εκθέσεις με τα πορίσματα των δύο εμπειρογνωμόνων παθολογοανατόμων που εξέτασαν το υοειδές οστό, κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, «όπου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συγκαλέσαμε τον Ιούνιο του 2021, ευρεία σύσκεψη, στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, των επικεφαλής του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας και ανακριτών για συζήτηση των περαιτέρω ενεργειών μας. Οι εκθέσεις των δύο εμπειρογνωμόνων κοινοποιήθηκαν επίσης στον δικηγόρο της οικογένειας και στον θανατικό ανακριτή που χειρίζεται τη θανατική ανάκριση».

Υπενθύμισε ακόμα ότι στο παρελθόν διεξήχθησαν δύο θανατικές ανακρίσεις, ποινική ανάκριση αλλά και έρευνα του ΤΑΕ Αρχηγείου, υπάρχουν οι εκθέσεις, όπως επίσης και οι φάκελοι με το μαρτυρικό υλικό.

«Με βάση την αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία όλων των στοιχείων, κρίναμε πως ενδείκνυται η λήψη περαιτέρω μέτρων διερεύνησης. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε τη διεξαγωγή νέας ποινικής ανάκρισης αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου», πρόσθεσε και είπε ότι «ασκώντας τις εξουσίες μου δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, διόρισα σήμερα ως ποινικούς ανακριτές τους δικηγόρους κ.κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ακόμα ότι τα τρία πρόσωπα διορίστηκαν, αφού έλαβαν και τις απόψεις της οικογένειας, η οποία με επιστολή του δικηγόρου της Λουκή Λουκαΐδη προς το Γραφείο του στις 27 Αυγούστου 2021, ζητά τον διορισμό των πιο πάνω προσώπων ως ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Καταλήγοντας ανάφερε ότι, ο κ. Αιμιλιανίδης είναι διακεκριμένος δικηγόρος και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο, ο κ. Μάτσας επίσης γνωστός δικηγόρος διετέλεσε Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Επικεφαλής του Ποινικού Τομέα για δέκα χρόνια και ο κ. Αλεξόπουλος υπεύθυνος του Δικαστηριακού Τμήματος δικηγορικού οίκου στην Κύπρο με γραφεία στο εξωτερικό. Έχει διδάξει επίσης σε Κολλέγιο στην Κύπρο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκής Λουκαΐδη, σε δηλώσεις του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για την «αμέριστη συμπαράσταση προς την οικογένεια του Θανάση Νικολάου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι έρευνες θα καταλήξουν στην αλήθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»