Εμπλέκουν κυπριακές εταιρείες σε ύποπτη μεταφορά εκατομμυρίων τα Pandora Papers

Η αναφορά στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν είναι η μόνη που αφορά στην Κύπρο, όπως φαίνεται μέσα από τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων από τα Pandora Papers, που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σεισμό αφού εμπλέκουν ηγέτες, επιχειρηματίες και πασίγνωστα άτομα του θεάματος σε αδιαφανείς συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει τις υπόνοιες των Pandora Papers ο Αναστασιάδης-«Δεν έχω γνώση»

Ένας από αυτούς είναι ο πολύ γνωστός στη χώρα του Ινδός επιχειρηματίας, Anil Ambani ο οποίος, συγκαταλέγεται στα ονόματα που αποκαλύπτουν τα Pandora Papers και είχε τρεις εταιρείες στην Κύπρο, που φέρονται να εμπλέονται σε ύποπτη μεταφορά 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Indian Express,  ο Πρόεδρος του Reliance ADA Group και οι εκπρόσωποί του, κατέχουν τουλάχιστον 18 υπεράκτιες εταιρείες στο Τζέρσεϊ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την Κύπρο.

 

Όπως μεταδίδεται, επτά από αυτές τις εταιρείες δανείστηκαν και επένδυσαν τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 9,649 εκατομμύρια ρουπίες).

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Anil Ambani είπε σε δικαστήριο στο Λονδίνο ότι πτώχευσε και πως η καθαρή του περιουσία ήταν μηδενική. Το δικαστήριο, ανέφερε πως υπήρχαν ερωτήσεις «σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο κ Ambani έχει οποιαδήποτε υπεράκτια συμφέροντα ». Αργότερα τον διέταξε να πληρώσει 716 εκατομμύρια δολάρια σε τρεις κινεζικές τράπεζες, αλλά δεν το έπραξε ποτέ.

Στην έρευνά του το Indian Express, αναφέρεται στη δαιδαλώδη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων από τη μία εταιρεία στην άλλη, που φέρεται να ακολούθησε ο Ambani με τους συνεργάτες του.

Τα αρχεία δείχνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι πάροχοι υπηρεσιών που διαχειρίζονταν αυτές τις εταιρείες κατέγραψαν ότι έλαβαν επτά δάνεια από τράπεζες που έλαβαν εγγυήσεις από την Reliance/Anil Ambani, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Για τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα χρήματα επέστρεψαν υπό τη μορφή δανεισμού σε άλλες εταιρείες».

Σ’ ότι αφορά στην εμπλοκή των τριών εταιρειών του στην Κύπρο,  αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2009, υπογράφηκε μεταξύ της Trans-Americas Holding (BVI) και τριών κυπριακών εταιρειών, συμφωνία για δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Standard Chartered Bank, Λονδίνο, ήταν ο διαχειριστής ασφαλείας για αυτήν τη ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπογράφηκε άλλη συμφωνία μεταξύ της Trans-Atlantic Holding και της Trans-Americas Holding και της απόλυτης εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ομίλου Anil Ambani, Reliance Innoventures Pvt Ltd.

Σύμφωνα με το Indian Express οι τρεις κυπριακές εταιρείες, τέθηκαν σε εθελοντική εκκαθάριση φέτος.

Ερωτηθείς για αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες και συναλλαγές, ο  δικηγόρος του Anil Ambani, είπε: «Ο πελάτης μας είναι φορολογικός κάτοικος της Ινδίας και έκανε τις γνωστοποιήσεις που πρέπει στις ινδικές αρχές, όπως απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο. Όλες οι απαιτούμενες εκτιμήσεις λήφθησαν υπόψη όταν έγιναν γνωστοποιήσεις ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου. Ο Όμιλος Reliance διεξάγει δραστηριότητες παγκοσμίως και οι εταιρείες έχουν συσταθεί σε διαφορετικές δικαιοδοσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων αποκαλύπτουν τα Pandora Papers-Εμπλέκουν δικηγορικό Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ