Έντονες αντιδράσεις για την αλίευση καρχαρία ανοιχτά της Λάρνακας (pics)

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση στο Instagram, μέσω της οποίας καταγράφεται η αλίευση καρχαρία σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών διερευνά υπόθεση αλίευσης καρχαρία από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος.

Πρόσθεσε ότι «το Τμήμα Αλιείας είχε ενημερωθεί από εκπρόσωπο της Εnalia Physis Enviromental Research Centre για το θέμα, ωστόσο το συγκεκριμένο βίντεο είχε περιέλθει ήδη στην αντίληψη μας. Το ζήτημα κατά πόσον το ζώο πριν απελευθερωθεί στη θάλασσα, έχει καταπονηθεί είναι υπό διερεύνηση».

Πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα είδη πρέπει αμέσως να απελευθερώνονται στο νερό γιατί ο χρόνος παραμονής τους έξω από αυτό επιδρά εις βάρος τους.  Γι’αυτό το Τμήμα θα προχωρήσει σε συστάσεις για σωστές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση τυχαίας σύλληψης τέτοιων ειδών» σημείωσε.

Σε ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Εnalia Physis Enviromental Research Centre ανέφερε πως «την Δευτέρα 28/09/2021 δημοσιεύθηκε, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής».

Προστίθεται ότι «ο περί αλιείας νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία, δεν απαγορεύει την αλίευση του συγκεκριμένου είδους, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιοδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του. Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους».

Σημειώνεται πως «παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε».

«Καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά και ανάλογοι χειρισμοί και πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΜΚΟ και καλεί το κοινό να «είναι πιο ευαίσθητο με το συγκεκριμένο θέμα», σημειώνοντας πως «η φωτογράφιση με ένα ζώο που υποφέρει και ο βασανισμός του, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει να είναι αποκρουστικά και κατακριτέα από όλους».

Ο Οργανισμός αναφέρει ακόμα στην ανάρτηση του στα ΜΚΔ πως «η αλιεία καρχαριών και σελαχιών δεν αποτελεί στόχο, αλλά είναι αποτέλεσμα τυχαίας αλίευσης. Η βέλτιστη πρακτική είναι η απελευθέρωση του ζώου όταν είναι ακόμα στο νερό και οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, γνωρίζουν τους τρόπους για σωστή διαχείριση και απελευθέρωση των καρχαριών. Δυστυχώς  στην περίπτωση που αναφέρουμε οι πρακτικές αυτές δεν εφαρμόστηκαν».

Ταυτόχρονα καλούνται οι «αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το περιστατικό, αφού με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί».

 

 

 

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση