Από βδομάδας στα χέρια Σαββίδη το πόρισμα για «Αίαντα»-Εισηγήσεις για διώξεις

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, αναμένεται να βρεθεί εντός των επόμενων ημερών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πολύκροτο πόρισμα για τα επεισόδια στην πορεία των «Ως Δαμέ», που σημειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Πασχαλίδης, μελέτησε για περίπου δύο εβδομάδες το πόρισμα και έδωσε τις δικές του εισηγήσεις, επί των ευρημάτων των ανακριτών, οι οποίοι εισηγούνταν διώξεις κατά μελών της δύναμης, που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αίαντας» το πόρισμα, ξεπερνά τις 200 σελίδες-Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες

Μετά τη μελέτη των εισηγήσεων από την Επιτροπή της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Πάντως, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο κατά πόσον το ογκωδέστατο πόρισμα, που αριθμεί πέραν των 240 σελίδων, εισηγείται ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις, ή και τα δύο μαζί, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη μελέτη του και από τον Γενικό Εισαγγελέα, οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Αστυνομίας που τελούν υπό διερεύνηση, εκτελούσαν διαταγές από υψηλόβαθμα στελέχη της δύναμης και παραμένει άγνωστο κατά πόσον οι ευθύνες που θα καταλογιστούν θα αγγίξουν τα ψηλότερα δώματα της δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια του Πασχαλίδη το πόρισμα για τα επεισόδια στη διαμαρτυρία των «Ως Δαμέ»

Την ίδια ώρα, η ίδια πηγή, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε ότι πέραν της περίπτωσης της 25χρονης που τραυματίστηκε στο μάτι από τη χρήση του «Αίαντα», υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, οι οποίοι διερευνήθηκαν από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, που διορίστηκαν για την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιθέσεις στη Γιολίτη με «Αίαντα», το ναρκοπέδιο και το... φορτίο του Ιωνά

Τα επεισόδια, είχαν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της πορείας των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Οι διαδηλωτές, υποστηρίζουν, με βάση όσα κατήγγειλαν τότε, ότι η Αστυνομία προσπάθησε αναίτια να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια, με την χρήση του υπερσύγχρονου οχήματος, ειδικού για επεισόδια, «Αίαντα».

Μετά τα παράπονα που έλαβε η Ανεξάρτητη Αρχή, άρχισε περί τα μέσα Φεβρουαρίου τη διερεύνηση τους, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάϊο. Εντούτοις, λόγω κρούσματος κορωνοϊού στην ανακριτική ομάδα, μπήκαν σε καραντίνα και οι υπόλοιποι ανακριτές, με αποτέλεσμα να προκύψει καθυστέρηση.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για άλλους τρεις μήνες, για να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο, με το πόρισμα να φθάνει στα χέρια του Ανδρέα Πασχαλίδη στα μέσα Αυγούστου και μετά την αξιολόγησή του, επιστράφηκε Τελικά το πόρισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής περί τα μέσα Αυγούστου και άρχισε η αξιολόγησή του, η οποία ολοκληρώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα.

Δειτε Επισης

Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη