Στην... τάξη για εκπαίδευση οι αστυνομικοί για τα εντάλματα σύλληψης και έρευνας

Εκπαίδευση στους ανακριτές της Αστυνομίας δίδει η Νομική Υπηρεσία, για την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας από το Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι με οδηγίες του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διευθετήθηκαν εντός Οκτωβρίου, δύο ημερίδες εκπαίδευσης Αξιωματικών και Ανακριτών της Αστυνομίας επί του Κώδικα Διαδικασιών κατά την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων στο Δικαστήριο για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, διαταγμάτων κατακράτησης τεκμηρίων, αιτήσεων πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και διαδικασιών προνομιακών διαταγμάτων.

Η εκπαίδευση θα γίνει από την Πολίνα Ευθυβούλου, Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάλυση του Κώδικα Διαδικασιών, συζήτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την ετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και επίλυση θεωρητικών και πρακτικών ερωτημάτων και αποριών.

Ο Κώδικας Διαδικασιών, που ετοιμάστηκε από Ανώτερους Λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και Αξιωματικούς της Αστυνομίας, στόχο έχει να δίδει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους ανακριτές κατά την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για τα πιο πάνω εντάλματα, με σκοπό να αποφεύγονται τυχόν λάθη ή/και παραλείψεις από τα μέλη της Αστυνομίας κατά την αίτηση σε Δικαστές για την έκδοσή τους, ώστε οι πιθανότητες απόρριψής τους από πλευράς Δικαστηρίων να μειωθούν στο ελάχιστο.

Ο Κώδικας Διαδικασιών, που εν γένει αναθεωρεί και εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τα μέλη της Αστυνομίας για την έκδοση ενταλμάτων και διαταγμάτων ενώπιον Δικαστηρίου, κρίθηκε αναγκαίο να συνταχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Νομικής Υπηρεσίας και σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Καλύπτει πλήρως διάφορα κενά που εντοπίστηκαν και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα εντάλματα που εκδόθηκαν να ακυρωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο, είτε γιατί περιείχαν λάθη ή παραλείψεις είτε γιατί στηρίζονταν σε γενικότητες.

Ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών έγινε από κοινή ομάδα εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας η οποία συστάθηκε τον Φεβρουάριο 2021, κατόπιν συνάντησης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ