Ζ. Αιμιλιανίδου: Η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί διαχρονικά πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και έχουμε εφαρμόσει και υιοθετήσει σημαντικές δράσεις και πολιτικές προς αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος, είπε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση 2021 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, που ανέγνωσε εκ μέρους της, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αντρέας Ζαχαριάδης, συνεχάρη τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια ΣΠΑΒΟ, για την προσφορά του στο μεγάλο και σημαντικό έργο τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια. 

«Ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια μέσα από μακροχρόνιο και σημαντικό έργο που επιτελεί και μέσα από τα προγράμματα που προσφέρει έχει συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας επί των θεμάτων της βίας στην οικογένεια και παράλληλα έχει προσφέρει σημαντική στήριξη σε θύματα βίας στην οικογένεια», σημείωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του της ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελεί, όπως σημείωσε, ένα χρόνιο και σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αφορά ανεξαιρέτως όλες τις κοινωνίες, όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και ασκείται δυσανάλογα σε βάρος των γυναικών και των ανηλίκων, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών αρνητικών συνεπειών στην οικογένεια.

Η Υπουργός είπε πως το σημαντικότερο ίσως ορόσημο στις προσπάθειες μας, αποτέλεσε η δημιουργία και λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας. Συγκεκριμένα, ανέφερε, στο πλαίσιο της υλοποίησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε με Νόμο τον Νοέμβριο του 2017, το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφαση του ημερ. 27/11/2019, ενέκρινε την υλοποίηση της δημιουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας.

Το Σπίτι της Γυναίκας, συνέχισε, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο 2020 ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, με σκοπό την παροχή προστασίας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα και τις οικογένειές τους. Στο Σπίτι της Γυναίκας έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες (και τα ανήλικα παιδιά τους) θύματα βίας, χωρίς καμία διάκριση. Η διαχείριση του Σπιτιού της Γυναίκας ανατέθηκε στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και για τα δυο πρώτα χρόνια τα έξοδα λειτουργίας του επιδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Ανέφερε ότι η παροχή Κρατικής Ενίσχυσης προς τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, είναι συνεχής. Για το 2020, η κρατική ενίσχυση ανήλθε στις €762.000, για λειτουργικές δαπάνες έξι Προγραμμάτων που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ, όπως είναι το Σπίτι της Γυναίκας, οι χώροι φιλοξενίας θυμάτων βίας στην οικογένεια σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και άλλα προγράμματα.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων δυο εξαιρετικής σημασίας νομοθετημάτων που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση, που θωρακίζουν το νομικό πλαίσιο της χώρας μας σε σχέση με την προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας και συγκεκριμένα, του Νόμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και του περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμου,  με τους οποίους η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αφού εγκαθιδρύεται ένα εμπεριστατωμένο, εκτενές και σύγχρονο πλέγμα προληπτικών δράσεων και κατασταλτικών μέτρων θέτοντάς τις βάσεις για μέριμνα και παροχή εξειδικευμένης προστασίας και πρακτικής στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας.

«Τα δύο αυτά σημαντικά νομοθετήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν ολιστικά όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, θέτουν για πρώτη φορά τις βάσεις για παροχή εξειδικευμένης προστασίας και στήριξης στις γυναίκες και τα κορίτσια που υφίστανται έμφυλη βία και κακοποίηση. Κυρίως όμως εκπέμπουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής έναντι κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών», πρόσθεσε.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχουν προηγηθεί και πολλές άλλες σημαντικές δράσεις όπως ο καταρτισμός και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, η δημιουργία και λειτουργία του πλαισίου για την προστασία των παιδιών «Σπίτι του Παιδιού», η πλήρης αναθεώρηση του Εγχειριδίου Διατμηματικών Διαδικασιών για την Αντιμετώπιση Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια καθώς και άλλες δράσεις.

«Έχουν γίνει πολλά, όμως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών και η ισότητα να καταστεί απτή καθημερινή πραγματικότητα. Τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις παραμένουν ακόμα ισχυρά και εδραιωμένα σε πολλούς τομείς της ζωής και συνεχίζουν να δημιουργούν ανισότητες και διακρίσεις», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας