Δευτέρα 25 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μετρούν πληγές από την πυρκαγιά στην Πάφο-Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική (pics)

  20/09/2021 09:50
Μετρούν πληγές από την πυρκαγιά στην Πάφο-Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική (pics)

Μετρούν πληγές από την πυρκαγιά στην Πάφο-Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική (pics)

  20/09/2021 09:50

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι των χωριών της Πάφου, στα οποία ξέσπασε χθες πυρκαγιά, η οποία κατέκαυσε συνολικά οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και οχήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Πάφο-Σε επιφυλακή οι δυνάμεις για αναζωπυρώσεις

Στο μέρος της πυρκαγιάς πυρκαγιάς στην Γιόλου – Μηλιού και Σίμου – Δρύμου παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για τελική κατάσβεση και επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση περίπου 8 (οκτώ) τετραγωνικά χιλιόμετρα από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, καλλιέργειες και αριθμό δέντρων σε δύο διαφορετικά μέτωπα μεταξύ των χωριών Γιόλου – Μηλιού και Σίμου - Δρύμου σε δύσβατες περιοχές.

Για την κατάσβεση κλήθηκε εκτός υπηρεσίας προσωπικό ενώ μετακινήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις και από άλλες επαρχίες για βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή στη Σίμου»-Κάηκε ξανά στο παρελθόν η περιοχή

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 17 Πυροσβεστικά οχήματα από (Πάφος 2, Πόλις 2, Αγρ. Στρουμπί, Αγρ. Πέγειας, Αγρ. Νήσου, Λάρνακα, Αγ. Νικολάου, Μονοβόλικου, Ε.Μ.Α.Κ.) 6 Φ.Μ.Π. (Πάφος 2, Πόλις, Αγρ. Στρουμπί, Αγρ. Πέγειας, Αγρ. Κελοκεδάρων).

Από το Τμήμα Δασών συνέδραμαν 34 πυροσβεστικά οχήματα και 4 προωθητές γαιών, από το Ταμείο Θήρας 2 Φ.Μ.Π., από την Επαρχιακή Διοίκηση 2 ιδιωτικοί εκμισθωμένοι προωθητές γαιών και από Πολιτική Άμυνα, 4 Οχήματα μεταφοράς προσωπικού με 11 άτομα. Επίσης συνέδραμαν μεγάλος αριθμός ιδιωτικών γεωργικών ελκυστήρων από τα Κοινοτικά Συμβούλια των χωριών της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Εκκενώθηκε το χωριό Θρυνιά, ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά-Κλήθηκαν ενισχύσεις

Συνέδραμαν επίσης, 4 αεροσκάφη Τμήματος Δασών, 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα πυρόσβεσης, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, ελικόπτερο Αστυνομίας, και ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς σε ρόλο εναέριου συντονισμού.

Περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές οι κοινοτάρχες

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρυνιάς Χριστάκης Γεωργίου σε δηλώσεις του, ανέφερε πως στην κοινότητά του πήραν προληπτικά μέτρα κατόπιν συστάσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής άμυνας. Όπως ο ίδιος ανέφερε, εδώ και 25 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της κοινοτικής αρχής της Δρυνιάς δεν έχει αντικρύσει ξανά «τέτοια μεγάλη οικολογική καταστροφή». Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως χτες σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα συγκέντρωσαν τους εξήντα περίπου εναπομείναντες συγχωριανούς τους στην πλατεία της κοινότητας και προχώρησαν στην εκκένωση των κατοικιών, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Ως επί το πλείστον, συνέχισε, στην Δρυνιά διαμένουν ηλικιωμένοι αλλά και Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι. Το βράδυ ωστόσο έλαβαν ειδοποίηση από την πολιτική άμυνα και όλοι μετέβησαν στα σπίτια τους.

«Τραγική» χαρακτήρισε την εικόνα της επόμενης ημέρας ο κοινοτάρχης της Δρύμου, Σωκράτης Σωκράτους. Ο κ. Σωκράτους σε δηλώσεις του ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στις πρωινές ρίψεις των ελικοπτέρων στα σημεία που υπήρχε η πιθανότητα αναζωπύρωσης της φωτιάς. Οι στιγμές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, συνέχισε, ήταν μεγάλες αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του που η φωτιά δεν εισήλθε εντός της κοινότητάς του και γλύτωσαν τα χειρότερα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως στην Δρύμου κάηκαν πολλά δέντρα όπως αμυγδαλιές, ελιές, όχι όμως υποστατικά. Όσο για τους κατοίκους της περιοχής, είπε ότι έμειναν στα σπίτια τους την νύχτα.

Στις στιγμές που βίωσαν χτες από την φωτιά οι κάτοικοι της Σίμου αλλά και στις ζημιές που υπέστησαν  αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Σίμου Ανδρέας Παπαγαπίου. Ο κ. Παπαγαπίου ανέφερε πως σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του Υπουργείου Γεωργίας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταβεί στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Είπε πως σήμερα, από νωρίς το πρωί, περιόδευσε με το όχημά του αντικρίζοντας «εικόνες στάχτης, μαυρίλας και καταστροφής» από την νοτιοδυτική πλευρά της κοινότητας προς την Γιόλου. Πρόσθεσε πως εκτός από τις πρωινές ρίψεις των ελικοπτέρων, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δασοπυροσβέστες και οι πυροσβέστες. Στην κοινότητα υπέστησαν ζημιές μικρά περβόλια, είπε. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δασοπυροσβεστών και όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, εναέριων και επίγειων, αλλά και με την συμβολή των κατοίκων της περιοχής απετράπησαν τα χειρότερα, κατέληξε ο κ. Παπαγαπίου.

Στην Γιόλου καταστράφηκαν υποστατικά με μπάλες σανού, μέρος ξενοδοχείου σκύλων και διάφορες γεωργικές καλλιέργειες. Εκ μέρους της κοινοτικής αρχής Γιόλου, η Σύλβια Αντωνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στην Γιόλου καταστράφηκε μέρος του ξενοδοχείου των σκύλων που διατηρείται στην περιοχή, ένα όχημα, μία βάρκα ένα λυόμενο, αλλά και κτηνοτροφικό υποστατικό με μπάλες σανού. Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου των σκύλων μετέφερε τα είκοσι περίπου σκυλάκια που φιλοξενούσε στο ξενοδοχείο σκύλων στο σπίτι της όπου και τα προστάτευσε.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γιόλου έμειναν στις κατοικίες τους, συνέχισε, ωστόσο εξαμελής οικογένεια Βρετανών με τέσσερα παιδιά εγκατέλειψαν το σπίτι τους και διευθετήθηκε η παραμονή τους σε ξενοδοχείο. Επίσης, άλλοι ιδιοκτήτες επτά κατοικιών μετακινήθηκαν το βράδυ, αφού δεν μπορούσαν να κοιμηθούν στις κατοικίες τους λόγω των καπνών. Η κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα έπρεπε να σπεύσουν πιο σύντομα.

Εξάλλου η Πρόεδρος του Κ.Σ. Μηλιού Εύα Χρυσάνθου είπε στο ΚΥΠΕ πως αν η φωτιά μεταπηδούσε στην δεξιά πλευρά του δρόμου, τότε θα καταστρεφόταν ολοσχερώς η κοινότητα της. «Ήμασταν τυχεροί ως κοινότητα» είπε, ωστόσο, σημείωσε, κάτοικοι της περιοχής που διατηρούν χωράφια με ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, από την άλλη πλευρά του δρόμου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η κ. Χρυσάνθου αναφέρθηκε και στους δυνατούς ανέμους που έπνεαν χτες στην περιοχή, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Η Μηλιού είπε είναι πλούσια σε βλάστηση και εξέφρασε την λύπη και την απογοήτευση της για την οικολογική καταστροφή.

*Πηγή φωτογραφιών: Σύλβια Αντωνίου

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας