Οι παγίδες πίσω από dealer οχημάτων και τα… δολώματα που ρίχνουν στους πολίτες

Ολοένα και περισσότερες είναι οι καταγγελίες από πολίτες που έπεσαν θύματα απάτης από πειρατές-dealer οχημάτων που τους έταξαν... λαγούς με πετραχήλια, ωστόσο έμειναν με τα... δυο χείλη καμένα. Αυτοκίνητα κτυπημένα, αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα, αυτοκίνητα που αγοράστηκαν, αλλά δεν έφθασαν ποτέ στον αγοραστή τους... Ένα διαχρονικό πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία και δυστυχώς η δύναμη του διαδικτύου, κάνει και ευκολότερο το έργο των παράνομων πειρατών, καθώς μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης, αλλά καταφέρνουν να ξεγελάσουν τον κάθε πολίτη πίσω από μια οθόνη με ψευδής φωτογραφίες, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του αγοραστή, με ολοκαίνουργια οχήματα σε... τιμές ευκαιρίας, που μόνο ολοκαίνουργια δεν είναι... 

Μιλώντας στον REPORTER εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις απάτες των επιτήδειων που δρουν ανενόχλητοι και μοσχοπουλάνε οχήματα σε ανυποψίαστους πολίτες. «Λαμβάνουμε συνέχεια καταγγελίες από κόσμο που αγόρασε αυτοκίνητα και δεν ήρθαν ποτέ στην Κύπρο και από κόσμο που αγόρασε οχήματα και τα χιλιόμετρα ήταν γυρισμένα και από κόσμο που πήρε αυτοκίνητα κτυπημένα. Το να είναι κτυπημένο, καλώς ή κακώς, συνέβη, όμως εκείνος που θα το αγοράσει, επιβάλλεται να είναι ενήμερος για την κατάσταση του οχήματος του και ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πέρασε από μια κατάσταση και γι’ αυτό είναι στη συγκεκριμένη τιμή. Έτσι, ο αγοραστής θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους, πρώτα πρώτα για τη δική του ασφάλεια. Είναι πράγματα που τονίσαμε πάρα πολλές φορές ως Σύνδεσμος, όμως δυστυχώς, υπάρχουν συμφέροντα και οι εμπλεκόμενοι τα αποφεύγουν και τα παραμερίζουν».

Αναμφισβήτητα, τον απλό πολίτη τον ξεγελά το φθηνό όχημα, καθώς είναι μια δελεαστική επιλογή, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει την πραγματική του αξία, για κάτι που απλώς χρειάζεται για τη διακίνησή του. Ως εκ τούτου, όπως μας εξήγησε εκπρόσωπος του Συνδέσμου, «τον απλό πολίτη τον ξεγελά η νοοτροπία πou του έβαλαν στο μυαλό του διάφοροι επιτήδειοι, ότι ο κάθε ένας που είναι επαγγελματίας θα τον υπερχρεώσει δημιουργώντας του λάθος και ψευδή αντίληψη. Θεωρεί δηλαδή, ότι ο επαγγελματίας που πουλά ένα προϊόν θα τον υπερχρεώσει και στο τέλος της ημέρας αγοράζει ένα pio φθηνό που είναι κτυπημένο ή κλεμμένο ή έχει προβλήματα, αλλά δεν είναι εις γνώση του.  Άρα στο τέλος της ημέρας δεν ήταν πιο φθηνό το όχημα εκείνο που αγόρασε ο πολίτης, αλλά ήταν κάτι διαφορετικό εκείνο που αγόρασε».

Τι πρέπει να ελέγχουμε για να αποφύγουμε τις παγίδες

Για την αποφυγή των παγίδων και τα... δολώματα που ρίχνουν οι πειρατές-dealer ο o εκπρόσωπος του Συνδέσμου ανέφερε ότι «πρώτα πρώτα πρέπει να ελέγχουμε από που αγοράζουμε το όχημα μας και τι background έχει εκείνος που μας πουλάει το αυτοκίνητο. Εάν είναι επαγγελματίας, εάν είναι κάποιος που θα κάνει… αρπακτή, εάν είναι κάποιος που βρίσκεται χρόνια στον χώρο, εάν είναι κάποιος που γνωρίζουμε που βρίσκεται και την επόμενη μέρα θα πάω και θα είναι εκεί και δεν θα εξαφανιστεί...

Επειδή δυστυχώς στην Κύπρο όμως επικρατεί το ‘εγώ στραώνω τζιαι πουλώ, τζιαι εσύ άμπλεπε να αγοράσεις’ και δεν το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι καταναλωτές και το πρόβλημα των καταναλωτών είναι ότι είδαν μια τιμή που πουλάει κάποιος ένα αυτοκίνητο πολύ πιο φθηνό από τους υπόλοιπους, παρόλο που καταλαβαίνει ότι εκείνο το προϊόν ποιοτικά θα είναι πιο χαμηλό, δελεάζεται να το αγοράσει».   

Ο Σύνδεσμος Εμπορίας Αυτοκινήτων, εδώ και χρόνια επανειλημμένα, κάνει εκκλήσεις προς το κοινό να μην αγοράζει αυτοκίνητα από το... πεζοδρόμιο. «Εδώ και χρόνια, ο Σύνδεσμος μας λέει του κοινού να αγοράζει αυτοκίνητα από τα μέλη του Συνδέσμου που εμείς ως Σύνδεσμος έχουμε επιρροή πάνω τους και θα τους δώσουμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Δυστυχώς όμως, ο Κύπριος καταναλωτής, θεωρεί ότι ο επαγγελματίας dealer που έχει τον χώρο του και τις εγκαταστάσεις που είναι ακριβώς.  

Όταν κάναμε συστάσεις ως Σύνδεσμος στο κοινό να μην αγοράζει οχήματα από το διαδίκτυο, διότι τα οχήματα για να έρθουν από το εξωτερικό έχουν πειραγμένα τιμολόγια, δεν πληρώθηκε το ΦΠΑ τους και πιθανόν να μπλεχτεί σε κομπίνα, δεν άκουγε κανείς. Διότι δελεάζονταν στην αγορά του οχήματος που ήταν 20% πιο φθηνό, δήθεν, από τους επαγγελματίες που πουλάνε οχήματα στην Κύπρο. Εμπιστεύεσαι έναν πωλητή που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, επειδή είναι πιο φθηνό και δεν ξέρεις τι αυτοκίνητο θα πάρεις και μπορεί ακόμη να μην έρθει ποτέ. Επίσης, όταν δεν υπάρχει ΦΠΑ στην αγορά ενός οχήματος, σημαίνει και ο ίδιος ο καταναλωτής, είναι συνεργός σε οικονομικό έγκλημα».

Οι επαγγελματίες πωλητές αυτοκινήτων, «είναι εγγεγραμμένοι στον Σύνδεσμό μας. καθώς χρειάζονται να είναι εγκεκριμένος ως πωλητής αυτοκινήτων. Εκτός του ότι δεν είναι η δουλειά του, δεν φορολογείται για εκείνο που κάνει και απώτερος στόχος είναι η απάτη. Δηλώνει άραγε το κέρδος που έχει από τις πωλήσεις των οχημάτων; Είναι πράγματα που δώσαμε ιδιαίτερες συστάσεις από την εποχή που υπήρχε μεγάλη ροή εισαγωγής οχημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας καταναλωτής επίσης, δεν είναι ασφαλής και δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα αγοράζοντας ένα όχημα από παράνομους, σε αντίθεση από νόμιμο πωλητή».

Δειτε Επισης

Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής