Mε ρυθμούς χελώνας οι έρευνες για Al Jazeera-Στο περίμενε και η υπόθεση Γιαννάκη

Ήταν 12 Οκτωβρίου 2020, όταν ξέσπασε ο σάλος με τα διαβατήρια, μετά και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, με τον Γενικό Εισαγγελέα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία, να δίνει οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία από την πλευρά της διόρισε ειδική ανακριτική ομάδα.  

Η κοινή γνώμη βρισκόταν στα... κάγκελα ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως θα γίνει εις βάθος έρευνα και εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. 

Όλα αυτά, πέρυσι τον Οκτώβριο... Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η υπόθεση συνεχίζει να... διερευνάται, τεκμήρια συνεχίζουν να αξιολογούνται, καταθέσεις συνεχίζουν να λαμβάνονται, κατευθυντήριες γραμμές συνεχίζουν να δίνονται ως προς τα επόμενα βήματα, εντούτοις όπως διαπιστώνεται, έπεται συνέχεια, αφού παραμένει άγνωστο για το πότε τελικά θα ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες. 

Είναι αντιληπτό πως το ανακριτικό έργο είναι τεράστιο και οι έρευνες είναι περίπλοκες, ωστόσο ο χρόνος που έχει παρέλθει λειτουργεί, δικαίως ή αδίκως, εις βάρος των Αρχών, ενισχύοντας το λαϊκό αίσθημα πως στην Κύπρο το έγκλημα του λευκού κολάρου δεν τιμωρείται πάντα και υπάρχει Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων.

Και αυτό, γιατί σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει γρηγορότερη εξιχνίαση των υποθέσεων και οι αδικοπραγούντες, που ενδεχομένως να έκλεψαν πολύ λιγότερα χρήματα, να οδηγούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Επίσης, αυτά τα πρόσωπα, (σ.σ που έκλεψαν λιγότερα) ενδεχομένως να είχαν συλληφθεί και να είχαν τεθεί υπό κράτηση, καθώς όπως αναφέρεται συνήθως ενώπιον Δικαστηρίου όπου ζητείται η προσωποκράτηση τους, υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν μάρτυρες και να καταστραφούν τεκμήρια που έχουν σχέση με την υπόθεση τους. Δηλαδή, όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις, θα ακολουθείτο μια διαφορετική διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση του Al Jazeera. 

Αναμφίβολα όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και η ολοκλήρωση των ερευνών, δεν συνεπάγεται πάντα με ποινικές διώξεις, αφού μπορεί να μην προκύπτουν αδικήματα. Ωστόσο, και αυτή να είναι η κατάληξη, είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να ανακοινωθεί, αφού οι «ύποπτοι» έχουν κάθε δικαίωμα να καθαρίσουν το όνομα τους και από εκεί και πέρα, η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα.    

Στο… περίμενε και για τον Γιαννάκη

Mια άλλη έρευνα που βρίσκεται ακόμη στο… περίμενε, είναι αυτή κατά του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο του λυκείου, αλλά και το πτυχίο του.

Από την εν λόγω υπόθεση, έχουν περάσει περίπουτέσσερις μήνες, με την Αστυνομία να αναμένει απαντήσεις από αμερικανικό πανεπιστήμιο, για την γνησιότητα του πτυχίου του Γιαννάκη Γιαννάκη.

Οι υποθέσεις πλαστογραφίας είναι καθημερινό φαινόμενο στην Κύπρο, όπως μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος που παρακολουθεί τα δελτία Τύπου, που εκδίδει καθημερινά η Αστυνομία. Στις πλείστες των περιπτώσεων, για τέτοιας φύσεως υποθέσεις, οι Αρχές θέτουν υπό κράτηση τον εκάστοτε ύποπτο, μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

Διαφορετική πρακτική ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, αφού κρίθηκε πως δεν υπήρχε κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων ή καταστροφής τεκμηρίων ή διαφυγής. 

Ως εκ τούτου, οι έρευνες στην υπόθεση Γιαννάκη συνεχίστηκαν κανονικά και έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο αυτό που εκκρεμεί, πριν η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, είναι η απάντηση από το «San Diego State University» των ΗΠΑ αναφορικά με το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού, που προσυπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα, που κατέχει ο κ. Γιαννάκη, ώστε να διαπιστωθεί η γνησιότητα του.

Πάντως, πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων παρακάθισαν σε σύσκεψη, υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες και κατά την οποία διαφάνηκε σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία, ότι κάποιες εξ’ αυτών βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς