«Ξαπολούν μας σαν τα αρνιά... Πότε υπήρξε ευθύνη και έρευνα σε ανώτατο επίπεδο;»

Δυσφορία επικρατεί στις τάξεις των αστυνομικών της πρώτης γραμμής, στον απόηχο της ολοκλήρωσης του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πορεία των «Ως Δαμέ», όπου φαίνεται να υπάρχουν εισηγήσεις για διώξεις αστυνομικών, με τα μέλη να φωνάζουν πως παραμένουν ακάλυπτα από την ηγεσία τους, αφού στο τέλος καταλήγουν να είναι κατηγορούμενοι, επειδή εκτελούσαν οδηγίες ανωτέρων. 

«Ξαπωλούν μας σαν τα αρνιά στην πρώτη γραμμή και έρχονται ύστερα και δακτυλοδείχνουν τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα και ο αποδιοπομπαίος τράγος. Θέλω να μου αναφέρουν πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε ευθύνη για οποιοδήποτε επεισόδιο και έρευνα σε ανώτατο επίπεδο;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, τονίζοντας πως «οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής είναι μόνοι τους και δυστυχώς είναι μόνοι τους τόσο ηθικά και εξοπλιστικά, όσο και σε θέμα κινήτρων. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε το γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή αντί να υπηρετεί το 70% της Δύναμης, υπηρετεί το 30%».

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητας, σχολιάζοντας τις επικείμενες διώξεις αστυνομικών για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην διαμαρτυρία των «Ως Δαμέ», ανέφερε πως αναμένουν την τελική απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και ακολούθως θα τοποθετηθούν, ενώ θέλησε να τονίσει πως ο αστυνομικός στην πρώτη γραμμή, την συγκεκριμένη ημέρα των επεισοδίων, «εκτελούσε τα καθήκοντα, το διάταγμα και την προκήρυξη που έγινε τη συγκεκριμένη ημέρα. Και συγκεκριμένα η προκήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο δεν έπρεπε να γίνει έρευνα, δεν έπρεπε καν να παρθούν ανακριτικές καταθέσεις από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής που βρίσκονταν στην πορεία των 'Ως Δαμέ'». 

Το στενάχωρο γεγονός ωστόσο, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης, «είναι ότι ενώ ζητήσαμε από την επόμενη μέρα συνάντηση με τον ίδιο τον Αρχηγό και να του αναφέρουμε ότι ''ξαπωλούν μας σαν τα αρνιά στην πρώτη γραμμή'' και έρχονται ύστερα και μας δακτυλοδείχνουν τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής χωρίς να λαμβάνει οποιοσδήποτε ευθύνη, πέρασαν τέσσερις μήνες και δεν είχαμε καμία ανταπόκριση».

Την ίδια ώρα, αναφορικά με την απόδραση του 43χρονου κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και τη διαθεσιμότητα των δυο αστυνομικών που τον συνόδευαν, ο κ. Λοϊζίδης διερωτήθηκε πως γίνεται να διώκονται πειθαρχικά τα μέλη που εκτελούσαν οδηγίες και να μην έχει ευθύνη ο αξιωματικός που έδωσε τις οδηγίες. 

Όπως ανέφερε, «μπήκαν σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικοί, αλλά για ποιο λόγο; Αξιωματικός υπηρεσίας δεν υπήρχε; Δεν υπήρχαν ποιο πάνω άλλοι που έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες; Γιατί πάντα βρίσκουμε τους αστυνομικούς και τους βάζουμε σε διαθεσιμότητα; Γιατί πάντα είναι αυτοί τα εξιλαστήρια θύματα; Δεν μπορούμε να αντιδρούμε πάνω στους αστυνομικούς με αυτό τον τρόπο για να ικανοποιήσουμε την κοινή γνώμη...». 

Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως «ο Αρχηγός έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει για διαθεσιμότητα, όμως θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ποσότητα και τον εξοπλισμό των αστυνομικών σε 24ωρη βάση παγκύπρια για τη μεταφορά κρατουμένων σε οποιοδήποτε σημείο, είτε αυτό ονομάζεται Νοσοκομείο, είτε είναι Δικαστήριο, είτε κρατητήρια. Έτσι θα ζητήσουμε επανεξέταση της ποσότητας των αστυνομικών αλλά και του εξοπλισμού των αστυνομικών».

Δυσφορία για τις έρευνες κατά των μελών 

Οι έρευνες σε βάρος των μελών, οι οποίες συνήθως δεν αγγίζουν τα ψηλά δώματα της Αστυνομίας, προκαλούν δυσφορία ανάμεσα στους αστυνομικούς, οι οποίοι μιλούν για χειρισμούς δύο ταχυτήτων, με τον Νίκο Λοϊζίδη, να στέλνει το μήνυμα πως σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή. 

«Οι αριθμοί των πειθαρχικών που ανοίχτηκαν τα τελευταία χρόνια αδειάζοντας τα μέλη, σπρώχνουν τα μέλη να φύγουν από την πρώτη γραμμή. Επιπρόσθετα αυτοί οι αστυνομικοί σχολάνουν από τη βάρδια τους με τρία ενδεχόμενα. Είτε θα βρεθούν με πειθαρχική, ή με ποινική ή θα έχουν περάσει μια ψυχολογική μέρα στη δουλειά. Πλέον φεύγει η ευθύνη από την ηγεσία και πάει η ευθύνη στους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής. Η ηγεσία ακόμη να μας δει και να μας ενημερώσει, παρόλο που γνωρίζουν τις επιστολές τις οποίες τις αποστέλλουμε, καθώς ζητά ενημέρωση ο Αρχηγός. Πλέον ο συνδικαλισμός στα σώματα ασφαλείας άλλαξε και οι αστυνομικοί οι απλοί δεν θα είναι μόνοι». 

Ερωτηθείς ο κ. Λοϊζίδης για τις ενέργειες τις Συντεχνίας, ανέφερε πως «οι κινήσεις που έχουμε επιλέξει να κάνουμε είναι η ανταλλαγή επιστολών, εκ των οποίων οι περισσότερες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με κατ' ιδίαν συναντήσεις με την ηγεσία για τη μεταφορά κατ' ιδίαν των προβλημάτων και μείωση του χάσματος μεταξύ της βάσης και των υψηλών δωμάτων της ηγεσίας. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι όλοι ανήκουμε σε αυτό που ονομάζεται Αστυνομία. Από τον Αρχηγό μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, ανήκουμε όλοι στο φάσμα που ονομάζεται Αστυνομία. Ώσπου δεν γίνεται αντιληπτή αυτή η θέση δυστυχώς καθημερινά αυτό το χάσμα θα μεγαλώνει».

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»