Καρφώνει Αστυνομία ο Κληρίδης-Υπό προστασία μάρτυρες, αλά καρτ διερεύνηση και… ατζέντα

Σκιές κατά της Αστυνομίας ως προς τον τρόπο που διερευνώνται ποινικές υποθέσεις, αφήνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος κάνει λόγο για... ατζέντα, υποδεικνύοντας πως δεν εξετάζονται όλες οι εκδοχές και για αυτό το ζήτημα προέβη σε καταγγελία ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, καθώς έχει στα χέρια του μαρτυρίες και ισχυρισμούς που δεν διερευνήθηκαν. 

O κ. Κληρίδης καρφώνει το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας, αφού με βάση καταθέσεις που λήφθηκαν, το περιεχόμενο των οποίων είναι αρκετά σοβαρό καθώς υπάρχουν ισχυρισμοί για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων (σ.σ απόπειρες φόνου, ναρκωτικά, οπλισμός κτλ) αλλά και για επικοινωνίες με ανώτατα στελέχη, δεν διερευνήθηκαν, με τον δικηγόρο να καταγγέλλει πως «η Αστυνομία έδειξε να μην ενδιαφερόταν να λάβει κατάθεση από τον ίδιο». Υπενθυμίζεται πως για διάπραξη εγκλημάτων από υπό προστασία μάρτυρες, είχαν κάνει λόγο και οι υπόδικοι των φυλακών με επιστολή τους που έδωσαν στην δημοσιότητα, καταγγέλλοντας «δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή (σ.σ Αστυνομία) και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται», ενώ παρόμοια κατάθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα σε δίκη για απόπειρα φόνου όπου έδειχνε εμπλοκή υπό προστασία μάρτυρα σε άλλη απόπειρα δολοφονίας, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Κακουργιοδικείου, δεν ανακρίθηκε και δεν διερευνήθηκαν οι ισχυρισμοί.   

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης, τόνισε αρχικά πως «αυτό που πρέπει πρώτα να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό ελέγχεται από την Αστυνομία», προσθέτοντας πως «ένας κρατούμενος μεταφέρεται στο εν λόγω πρόγραμμα από τις Κεντρικές Φυλακές όπου παραμένει υπό την "επίβλεψη" της Αστυνομίας μέχρι να αξιοποιηθεί το άτομο αυτό σε κάποια διαδικασία που εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου. Τα άτομα αυτά έχουν συμφωνήσει να δώσουν μαρτυρία εναντίον αλλού, σε αντάλλαγμα τη δική τους ασυλία, προστασία και οτιδήποτε άλλο φανταστεί κάποιος. Φαίνεται από γραπτές δηλώσεις που υπάρχουν και έχουν σταλεί στις αρμόδιες αρχές ότι άτομα που βρίσκονται εντός του προγράμματος εκμεταλλεύονται τα πιο πάνω για να διαπράττουν αλλά ποινικά αδικήματα και να συνεχίζουν τις εγκληματικές ενέργειες τους. Το δεύτερο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι οι υπόδικοι που φωνάζουν για τα πιο πάνω και τη συγκεκριμένη κατάσταση, δεν φωνάζουν και ούτε απαιτούν να γίνουν πιστευτοί για τα όσα φωνάζουν, αλλά ότι θέλουν την Αστυνομία να διερευνήσει τις δικές τους εκδοχές και να δουν ότι πραγματικά γίνεται διερεύνηση όλων των περιπτώσεων και όχι μόνο των περιπτώσεων που θέλει η Αστυνομία να διερευνήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δολοφονίες από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων με την άδεια της Αστυνομίας»

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης έκανε λόγω για ατζέντα Αστυνομίας, βάσει της οποίας εκτελούνται εντάλματα και διερευνώνται υποθέσεις, λέγοντας πως «η Αστυνομία ενεργεί και προωθεί δικούς της σκοπούς και στόχους, άσχετος αν αυτοί είναι νόμιμοι, δίκαιοι ή σύμφωνοι με πρωτόκολλα και ανθρώπινα δικαιώματα. Με στρατηγική ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». 

Καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εκ των δικηγόρων που έλαβε καταθέσεις από πρόσωπα που ενέπλεκαν υπό προστασία μάρτυρες σε σοβαρά εγκλήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό των μαρτύρων, διαπράχθηκαν ενώ κρατούνταν στα σπιτάκια της Αστυνομίας. Ωστόσο, ο δικηγόρος, όταν κλήθηκε για κατάθεση και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία, αυτή διακόπηκε και τελικά τον ενημέρωσαν πως δεν χρειαζόταν να δώσει κατάθεση. 

«Πράγματι ήμουν δικηγόρος σε μια από αυτές τις υποθέσεις όπου η Αστυνομία έδειξε να μην ενδιαφερόταν να λάβει κατάθεση από εμένα ως προς τον τρόπο που ήρθαν σε εμένα αυτές οι γραπτές δηλώσεις που παρουσίαζαν την εμπλοκή ατόμων σε ποινικά αδικήματα και την ίδια ώρα έδειχναν και κάποιους ισχυρισμούς που υποστήριζαν τις θέσεις υποδίκων που παραμένουν υπό κράτηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά όλα βρίσκονται ενώπιον των Αρχών και είναι στην κατοχή τους για επεξεργασία. Μέχρι σήμερα και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει καμία διερεύνηση αναφορικά με αυτούς τους ισχυρισμούς. Αντίθετος ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας και αναμένω την δική τους εμπλοκή».

Απειλές κατά δικηγόρου

Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και σε απειλές που δέχθηκε δικηγόρος κατηγορούμενου σε πολύκροτη υπόθεση, λέγοντας πως δεν είναι συχνό φαινόμενο, ωστόσο υπέδειξε πως «όπως αναφέρεται και σε επιστολή μας προς τις αρμόδιες Αρχές, αυτό έχει γίνει σχεδόν επανειλημμένα σε συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις, χωρίς να αλλάζει τα δεδομένα προώθησης αυτών των ποινικών υποθέσεων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, ενώ κατ' ακρίβεια, τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή να δεχτεί απειλή ο δικηγόρος υπεράσπισης, παραβιάζει απολυτά και κατάφωρα το δικαίωμα του υπόπτου / κατηγορούμενου στο να έχει δικηγόρο της επιλογής του και να του δίνεται η ευκαιρία να ετοιμάσει την υπεράσπιση του ελεύθερα. Αυτό θα έπρεπε να ήταν καθοριστικής σημασίας». 

Δειτε Επισης

Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές