Γενικοί γιατροί βαφτίζονται με... ειδικότητα-Έντεκα καταγγελίες σε έξι χρόνια

Διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), κατά προσώπων που παρουσιάζονται ως γιατροί, αλλά έχουν πλαστά πτυχία, καθώς και κατά γιατρών, που ενώ είναι δηλωμένοι ως γενικοί ιατροί, παρουσιάζονται με ειδικότητες, τις οποίες δεν κατέχουν.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα, για έξι περιπτώσεις, δύο εκ των οποίων έχουν πλαστά πτυχία και οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα, όπως και τέσσερις που παρουσιάζονται με πλαστή ιδιότητα.

Μιλώντας στον REPORTER, o κ. Κουλούμας αναφέρθηκε αρχικά στους δύο γιατρούς με τα πλαστά πτυχία, λέγοντας πως παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα πτυχία έχοντας εις γνώση τους ότι αυτά είναι πλαστά, ενώ όπως υποστήριξε, ήταν και εις γνώση του πανεπιστημίου που τα εξέδωσε, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις και βρίσκεται σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ.

«Συναινεί και το πανεπιστήμιο σε αυτή την περίπτωση, κάτι που είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να καταγγελθεί και στην Ε.Ε. Τα πρώτα πτυχία τους, οι συγκεκριμένοι, τα πήραν από το ίδιο πανεπιστήμιο, άρα θα έπρεπε πρώτα και κύρια να καταγγελθεί το πανεπιστήμιο, να μπει σε μαύρη λίστα και άμεσα οι δύο αυτοί γιατροί να πάνε Δικαστήριο και να τους ανακληθεί η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Εδώ και πέντε χρόνια κυνηγάμε αυτές τις δύο υποθέσεις, οι οποίες είναι τρανταχτές με αποδείξεις. Για πέντε χρόνια δεν καταφέραμε να τους οδηγήσουμε ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου και συνεχίζουν να ασκούν την ιατρική. Αυτό αποδεικνύει το πόσο μεγάλο πρόβλημα έχουμε», ανέφερε ο κ. Κουλούμας.

Σημειώνεται ότι οι δύο γιατροί μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου υπέβαλαν έφεση κατά της απόφασης και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Γενικός ιατρός «βαφτίστηκε» παιδίατρος

Σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις καταγγελίες, αφορούν γιατρούς οι οποίοι ενώ είναι δηλωμένοι ως γενικοί ιατροί στον κατάλογο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσιάζονται ότι ως σαν να έχουν ειδικότητα.

«Για τις άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί βάζουν ότι ειδικότητα θέλουν στις επιγραφές τους, τις οποίες δεν κατέχουν και βλέπουν ασθενείς ειδικότητας, χωρίς να έχουν τα προσόντα. Έχουμε καταγγείλει εμείς στην Αστυνομία τέσσερις περιπτώσεις εδώ και ένα χρόνο, οι οποίοι στα μητρώα του ΠΙΣ φαίνεται ότι είναι απλοί γιατροί και στις επιγραφές τους, στις επαγγελματικές τους κάρτες και στο διαδίκτυο διαφημίζονται ο ένας ογκολόγος, η μια παιδίατρος και λοιπά».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουλούμας, «αυτά είναι από μια έρευνα που κάναμε εμείς. Βρήκαμε τέσσερα άτομα, άρα φανταστείτε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει. Αν έχει κάποιος ογκολογικό πρόβλημα και πάει σε κάποιον που λέει ότι είναι ογκολόγος και δεν είναι, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει».

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες και στην Αστυνομία, λέγοντας πως πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που έγιναν οι καταγγελίες τους και δεν έγινε τίποτα. «Θα έπρεπε άμεσα να ανακληθεί η άδειά τους και να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ασθενείς. Παίζουμε με ανθρώπινες ζωές».

Έντεκα καταγγελίες στην Αστυνομία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ επικοινώνησε με τις Αρχές, ενημερώνοντάς τους για τις συγκεκριμένες υποθέσεις και συμφωνήθηκε όπως δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν διερευνηθεί συνολικά έντεκα υποθέσεις που αφορούν τέτοιας φύσεως αδικήματα και οι οποίες αφορούσαν γιατρούς σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Από αυτές, σε μία περίπτωση καταδικάστηκε ένα πρόσωπο τον Ιούλιο του 2020 σε ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων και σε δεύτερη περίπτωση πρόσωπο σε φυλάκιση με αναστολή.

Επίσης, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ, σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ άλλες υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Υπάρχουν ακόμα και δύο υποθέσεις, για τις οποίες αναμένονται οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία.

Έρευνα και από ερευνών λειτουργό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού συλλόγου, για τις τέσσερις υποθέσεις γιατρών που παρουσιάζονται με άλλους τίτλους και ειδικότητες, οι υποθέσεις εξετάστηκαν από την Επιτροπή και διορίστηκε ερευνών λειτουργός, ο οποίος διερευνά την υπόθεση.

Σημείωσε εξάλλου πως, «επειδή είχαμε πάρα πολλές υποθέσεις και πάρα πολλά θέματα, η διαδικασία αυτής της διερεύνησης είναι πάρα πολύ χρονοβόρα, λόγω της πανδημίας και του καλοκαιριού. Για τρεις μήνες δεν είχαμε δυνατότητα συνεδριάσεων, γιατί δεν είχε επανασυσταθεί το συμβούλιο, είχαν καθυστερήσει οι εκλογικές διαδικασίες λόγω των μέτρων και λοιπά. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε μέχρι στιγμής τρεις φορές φέτος και εξέτασε γύρω στις εκατό υποθέσεις. Σε είκοσι υποθέσεις ορίστηκαν ερευνώντες λειτουργοί. Είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης σε όλες».

Η ίδια πηγή, σημείωσε ότι δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή οι συγκεκριμένοι ιατροί συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΠΙΣ και της ΟΣΑΚ, για να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους