Καταγγελία στην Αστυνομία για τον fake θάνατο 12χρονου-Ψάχνουν ποιος το διέδωσε

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκεται το fake news, με τον υποτιθέμενο θάνατο δωδεκάχρονου, από το εμβόλιο στη Λεμεσό, μετά από καταγγελία που έλαβαν οι Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραγικό fake news-«Πέθαναν» δωδεκάχρονο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Παιδιατρική Εταιρεία προχώρησε σε καταγγελία για δημοσίευση ψευδών ειδήσεων από πολίτες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αμέσως, οι Αρχές ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αξιολογούν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες, να κληθούν για κατάθεση πρόσωπα που δημοσίευσαν την ψεύτικη είδηση, ενώ γίνεται προσπάθεια εντοπισμού προσώπων που χειρίζονται σελίδες, οι οποίες επίσης δημοσίευσαν την είδηση.

Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία «καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σχετικά με τέτοιου είδους αναρτήσεις και να μην διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση από τις επίσημες αρχές του Κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι το fake news εντόπισε η σελίδα Fast Check Cyprus που ασχολείται με την εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται, «πρόκειται για ψευδείς και επικίνδυνες δηλώσεις από ψεύτικο προφίλ στο Facebook, που συνεχίζει την παραπληροφόρηση και τον καταιγισμό τρομολαγνείας σχετικά με τα εμβόλια».

Καταδικάζουν ΠΙΣ και ΠΕΚ

Στο μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωση τους, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καταδικάζουν τη διάδοση της ψευδούς και εντελώς ανυπόστατης είδησης περί δήθεν θανάτου 12χρονου παιδιού μετά από εμβολιασμό.

Όπως αναφέρουν, «τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες συνιστούν πράξεις μέγιστης ανευθυνότητας, διασπείρουν τον πανικό και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία την ώρα που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το νέο κύμα και να εξέλθει της πανδημίας».

Σημειώνουν επίσης πως, «δυστυχώς ασυνείδητοι εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο την ψυχολογική φόρτιση των πολιτών για να διακινούν ψευδείς πληροφορίες και να αποπροσανατολίζουν από την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε με την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση».

Επισημαίνουν ακόμα πως, «ο ΠΙΣ και η ΠΕΚ έχουν ήδη προβεί σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις διωκτικές αρχές. Ταυτόχρονα εφιστούν την προσοχή του κοινού σε σχέση με τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέποντας τους πολίτες να επιλέγουν πληροφόρηση μόνο από αξιόπιστες, επίσημες και έγκυρες πηγές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»