Όχι σε ρόπαλα και κουκούλες, ναι στην πρακτική των Φυλακών με... πρωτόκολλο

«Με την εφαρμογή της έως τώρα πρακτικής, δεν δημιούργησε μέχρι σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα», ήταν η κοινή παραδοχή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με την υπουργό, την Διεύθυνση των Φυλακών και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατά την οποία συμφώνησαν πως το περιστατικό με την πρόσφατη έρευνα στις φυλακές, «ήταν μεμονωμένο περιστατικό». 

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως «η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τόνισε κατ’ αρχάς πως ο ρόλος της Αστυνομίας και του Τμήματος Φυλακών είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας και την εξιχνίαση εγκλημάτων, όσο και για το σωφρονισμό των κρατουμένων και μέσα στο πνεύμα της ποινικής δικαιοσύνης η μία υπηρεσία συμπληρώνει την άλλη».

Τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, όσο και η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, όπως αναφέρεται, «συμφώνησαν πως το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν μεμονωμένο, καθώς η Αστυνομία διενεργεί, ανέκαθεν, εντάλματα έρευνας στο Τμήμα Φυλακών, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα είτε από πλευράς Αστυνομίας, είτε από πλευράς του Τμήματος Φυλακών και πως η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, με την εφαρμογή της έως τώρα πρακτικής, δεν δημιούργησε μέχρι σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «συμφωνήθηκε όπως η πρακτική που ήδη εφαρμοζόταν, σε σχέση με τη διενέργεια ενταλμάτων έρευνας στις Φυλακές, μετουσιωθεί σε γραπτό πρωτόκολλο συνεργασίας έτσι ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως οι υπόδικοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως θα ανοίγονταν όλα τα κελιά της πτέρυγας και όχι μόνο των κρατουμένων που θεωρούνταν ύποπτοι, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις για την μη επίδειξη του εντάλματος έρευνας και για την παρουσία της Αστυνομίας με κουκούλες, ρόπαλα και σπρέι, κάτι που δεν συνέβηκε ξανά τα τελευταία χρόνια. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ξεκαθαρίζει πως με βάση την πρακτική που ακολουθείται, δεν δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ερευνών της Αστυνομίας και πως υπάρχει συνεργασία. 

Στο Δικαστήριο ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων ετοιμάζεται να καταχωρήσει προσφυγή αναφορικά με το ένταλμα που εξασφάλισε η Αστυνομία για έρευνα σε όλη την πτέρυγα των υποδίκων των Κεντρικών Φυλακών και όχι στα κελιά υπόπτων για υπό διερεύνηση υπόθεση του ΤΑΕ Λεμεσού. Μια έρευνα που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και η οποία αναμένεται να καταλήξει ενώπιον Δικαστηρίου, και όχι μόνο, αφού υπάρχει πρόθεση να γίνει καταγγελία και στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σέρνει την Αστυνομία στο Δικαστήριο ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων-«Τι έρευνα θέλει ρόπαλα και κουκούλες;»

Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, «ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να εξαντλήσει όλα τα εγχώρια ένδικα μέσα και σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί, θα φτάσει στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ΕΔΑΔ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων, και δεν θα ανεχτεί νοοτροπίες του παρελθόντος», τονίζοντας την ίδια ώρα, πως «απαιτεί πλήρη ανεξαρτησία των Σωφρονιστικών Αρχών από την Αστυνομία και οποιοδήποτε άλλο Σώμα Ασφαλείας».

Ο Σύνδεσμος στην προσφυγή του θα σταθεί στην αοριστία του εντάλματος, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, αφού αυτό αντί να αφορά μόνο τους υπόδικους που ενδεχομένως να εμπλέκονταν με την υπό διερεύνηση υπόθεση του ΤΑΕ, αφορούσε όλα τα κελιά και τους κρατούμενους που δεν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Επίσης, στην προσφυγή θα γίνεται αναφορά και στην παρουσία της Αστυνομίας με κουκούλες, ρόπαλα και σπρέι, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές νομοθεσίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πάντως, όπως καταγγέλλεται, είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια – με τη νέα Διεύθυνση των Φυλακών – επιχειρείται κάτι τέτοιο, με τους κρατούμενους να αφήνουν σκιές ως προς τα κίνητρα της Αστυνομίας.  

«Εάν η Αστυνομία θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα διαμέρισμα υπόπτου, θα ανοίξει όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας; Εάν θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα σπίτι, θα ανοίξει τα σπίτια όλα της γειτονιάς; Εξ ου και οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, αφού ήταν η πρώτη φορά που το έπρατταν αυτό, καθώς σε προηγούμενες έρευνες, η πρακτική που ακολουθείτο ήταν να πραγματοποιείται έρευνα μόνο στα κελιά των υπόπτων. Επειδή κάποιοι μίλησαν για “βραβείο  Όσκαρ”, το βραβείο θα πρέπει να απονεμηθεί σε αυτούς που εμπνεύστηκαν τα γεγονότα και τα διέρρευσαν στα ΜΜΕ, με βάση το δικό τους σενάριο και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί, που είναι καλά γνωστοί σε όλους. Πέραν τούτου, για μια έρευνα σε ένα κελί 3χ3, ήρθαν στις φυλακές 14 αστυνομικοί, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλες δεκάδες προηγούμενες περιπτώσεις, όπου έρχονταν 2-3 αστυνομικοί και με τους οποίους ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα. Εκ των υστέρων, ενημερωθήκαμε ότι η αρχική επιδίωξή τους ήταν να εισέλθουν ανώνυμοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί με ρόπαλα. Μήπως έχει κάποια σχέση η ενέργεια αυτή της Αστυνομίας με την καταγγελία κρατούμενων στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς;», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι υπόδικοι, οι οποίοι κάλεσαν την υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δολοφονίες από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων με την άδεια της Αστυνομίας»

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας