Αντεπιτίθεται στην Αστυνομία με προσφυγή ο Σ.Φ, στον ορίζοντα καταγγελία και στη CPT

Την ώρα που ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων ετοιμάζεται να καταχωρήσει προσφυγή αναφορικά με το ένταλμα που εξασφάλισε η Αστυνομία για έρευνα σε όλη την πτέρυγα των υποδίκων των Κεντρικών Φυλακών και όχι στα κελιά υπόπτων για υπό διερεύνηση υπόθεση του ΤΑΕ Λεμεσού, η υπουργός Δικαιοσύνης πραγματοποιεί σύσκεψη με την Διεύθυνση των Φυλακών και τον Αρχηγό Αστυνομίας, μετά την σύγκρουση για την εν λόγω έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σέρνει την Αστυνομία στο Δικαστήριο ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων-«Τι έρευνα θέλει ρόπαλα και κουκούλες;»

Μια έρευνα που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και η οποία αναμένεται να καταλήξει ενώπιον Δικαστηρίου, και όχι μόνο, αφού υπάρχει πρόθεση να γίνει καταγγελία και στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση μεταξύ των δύο υπηρεσιών θορύβησαν και την Κυβέρνηση, ειδικότερα μετά τις καταγγελίες από τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων, πως αστυνομικοί επιχείρησαν να εισέλθουν στις Κεντρικές Φυλακές με κουκούλες, σπρέι και ρόπαλα, ενώ όπως μας είχε αναφέρει αρμόδια πηγή, η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει επανέλθουν οι κακές εποχές στο σωφρονιστικό ίδρυμα, τονίζοντας πως πλέον υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συστάσεις και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, το πρωί αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη με την Διεύθυνση των Φυλακών και τον Αρχηγό Αστυνομίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που προέκυψαν με την εν λόγω έρευνα, ενώ από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων ετοιμάζει να προσβάλει το ένταλμα.

Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, «ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να εξαντλήσει όλα τα εγχώρια ένδικα μέσα και σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί, θα φτάσει στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ΕΔΑΔ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων, και δεν θα ανεχτεί νοοτροπίες του παρελθόντος», τονίζοντας την ίδια ώρα, πως «απαιτεί πλήρη ανεξαρτησία των Σωφρονιστικών Αρχών από την Αστυνομία και οποιοδήποτε άλλο Σώμα Ασφαλείας».

Ο Σύνδεσμος στην προσφυγή του θα σταθεί στην αοριστία του εντάλματος, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, αφού αυτό αντί να αφορά μόνο τους υπόδικους που ενδεχομένως να εμπλέκονταν με την υπό διερεύνηση υπόθεση του ΤΑΕ, αφορούσε όλα τα κελιά και τους κρατούμενους που δεν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Επίσης, στην προσφυγή θα γίνεται αναφορά και στην παρουσία της Αστυνομίας με κουκούλες, ρόπαλα και σπρέι, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές νομοθεσίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πάντως, όπως καταγγέλλεται, είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια – με τη νέα Διεύθυνση των Φυλακών – επιχειρείται κάτι τέτοιο, με τους κρατούμενους να αφήνουν σκιές ως προς τα κίνητρα της Αστυνομίας.  

«Εάν η Αστυνομία θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα διαμέρισμα υπόπτου, θα ανοίξει όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας; Εάν θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα σπίτι, θα ανοίξει τα σπίτια όλα της γειτονιάς; Εξ ου και οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, αφού ήταν η πρώτη φορά που το έπρατταν αυτό, καθώς σε προηγούμενες έρευνες, η πρακτική που ακολουθείτο ήταν να πραγματοποιείται έρευνα μόνο στα κελιά των υπόπτων. Επειδή κάποιοι μίλησαν για “βραβείο  Όσκαρ”, το βραβείο θα πρέπει να απονεμηθεί σε αυτούς που εμπνεύστηκαν τα γεγονότα και τα διέρρευσαν στα ΜΜΕ, με βάση το δικό τους σενάριο και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί, που είναι καλά γνωστοί σε όλους. Πέραν τούτου, για μια έρευνα σε ένα κελί 3χ3, ήρθαν στις φυλακές 14 αστυνομικοί, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλες δεκάδες προηγούμενες περιπτώσεις, όπου έρχονταν 2-3 αστυνομικοί και με τους οποίους ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα. Εκ των υστέρων, ενημερωθήκαμε ότι η αρχική επιδίωξή τους ήταν να εισέλθουν ανώνυμοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί με ρόπαλα. Μήπως έχει κάποια σχέση η ενέργεια αυτή της Αστυνομίας με την καταγγελία κρατούμενων στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς;», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι υπόδικοι, οι οποίοι κάλεσαν την υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Στο μεταξύ, στην επιστολή τους οι υπόδικοι, προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ωστόσο δεν υπήρξε τοποθέτηση.

«Ας στρέψει επιτέλους η Αστυνομία και λίγο τα μάτια της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που βρίσκεται σε χώρο εκτός των φυλακών και εξουσία ασκεί η Αστυνομία (ΥΚΑΝ), πόσα εγκλήματα γίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται. Με την παρούσα ανακοίνωση μας, καλούμε την έντιμη υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και να σταθεί στο πλευρό της Διεύθυνσης των Φυλάκων, μην επιτρέψει να επέλθουν οι κακές εποχές του παρελθόντος. Η αναφορά μας που γίνεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων-εκτός του ότι είναι κοινό μυστικό-υπάρχουν και γραπτές καταθέσεις ενώπιον των αρμόδιων αρχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δολοφονίες από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων με την άδεια της Αστυνομίας»

Δειτε Επισης

Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους