Πήγαν με κουκούλες και ρόπαλα στις Φυλακές-Κατήγγειλαν ξύλο από αστυνομικούς

Αναβρασμός επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές, με κρατούμενους να διαμαρτύρονται για την πρακτική που ακολούθησε η Αστυνομία, σε σχέση με έρευνα που θα διενεργείτο σε κελιά, για υπό διερεύνηση υπόθεση της Λεμεσού.

Η έρευνα και οι διαρροές προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση της διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία με ανακοίνωσή της άδειασε την Αστυνομία δείχνοντας την μάλιστα ως υπεύθυνη της διαρροής, αφού όπως τόνιζε, η ίδια δεν γνώριζε για τον χώρο της έρευνας και ενημερώθηκε όταν τα μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού έφθασαν στην πύλη. Επίσης κατήγγειλε δημόσια πως οι αστυνομικοί, με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να επιδείξουν το ένταλμα έρευνας, αρνούνταν αρχικά να το πράξουν.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της ρίχνει το μπαλάκι στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία συγκάλεσε σύσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πετά το μπαλάκι στη Δράκου η Αστυνομία μετά το άδειασμα από τις Κεντρικές Φυλακές

Πήγαν με ρόπαλα, κουκούλες και σπρέι

Η πρώτη έρευνα στις Φυλακές πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου, ωστόσο, οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι έπρεπε να ανοιχτούν όλα τα κελιά και όχι αυτών που ενδεχομένως να εμπλέκονταν στην υπό διερεύνηση υπόθεση.  Τελικά η έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε και οι αστυνομικοί αποχώρησαν. Το βράδυ της Κυριακής, 8 Αυγούστου, ομάδα αστυνομικών μετέβη εκ νέου στις Φυλακές για νέα έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έφεραν κουκούλες στα πρόσωπα και είχαν στην κατοχή τους σπρέι και ρόπαλα. Ως εκ τούτου, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στις φυλακές, αφού με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, απαγορεύεται οι αστυνομικοί να εισέλθουν εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος με κουκούλες και σπρέι, ενώ όπως τονίζεται η είσοδος με ρόπαλα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση εξέγερσης.

Σημειώνεται πως πρόκειται για πρακτικές που ακολουθούνταν στο παρελθόν και η CPT καταδίκασε ουκ ολίγες φορές την Κύπρο για τις πρακτικές αυτές. Σημειώνεται ότι μέσα στα τελευταία επτά χρόνια είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τέτοια πρακτική στις Κεντρικές Φυλακές.

Τελικά, μέλη του σωφρονιστικού ιδρύματος συνόδευσαν αστυνομικούς που δεν έφεραν κουκούλες και ρόπαλα, στην πτέρυγα όπου διενήργησαν έρευνες στα κελιά, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζουν Αστυνομία οι Φυλακές για έρευνα-«Οι κομιστές αρνούνταν να δείξουν το ένταλμα»

Καταγγελία για ξυλοδαρμό

Στο στόχαστρο των ερευνών βρέθηκαν κρατούμενοι για σοβαρή υπό διερεύνηση υπόθεση στη Λεμεσό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκ των οποίων κάποιοι κατήγγειλαν αστυνομικούς για ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι ενόσω βρίσκονταν σε όχημα της Αστυνομίας που εκτελεί μεταφορές κρατουμένων, δέχθηκαν επίθεση από μέλη της δύναμης, εντός του οχήματος.

Μετά την καταγγελία, η Αρχή ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη το διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για την υπόθεση, οι οποίοι θα λάβουν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Έντονη αντίδραση του Συνδέσμου

Στην αντεπίθεση, για τη στάση της Αστυνομίας στην εν λόγω υπόθεση, πέρασε και ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξαπολύει πυρά στην Αστυνομία.

Όπως αναφέρει,  «σε σχέση με τα αληθή γεγονότα που έλαβαν χωρά στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών έχουμε διαπιστώσει ως σύνδεσμος  ότι ομάδες αστυνομικών, στους οποίους υπήρχαν μέλη σωμάτων ασφαλείας, φορώντας κουκούλες και ρόπαλα επιχείρησαν να εισέλθουν για διεξαγωγή ερευνών σε όλα τα κελιά των υποδίκων κρατουμένων.

Σημειώνει επίσης πως, «μάλιστα όσοι αστυνομικοί φορούσαν κουκούλες αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους στην διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, εμμένοντας στην ανωνυμία τους και έτσι ορθώς τέθηκε σοβαρός φραγμός στην στρατιωτική αυτή εισβολή. Θα πρέπει να γίνει επιτέλους σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάθε καταδίκου είναι υπέρτατο καθήκον της Πολιτείας μας και δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας σε κρατούμενο και τα ρόπαλα, οι κουκούλες από ανώνυμα όργανα της τάξης μόνο σε επαπειλούμενη βία παραπέμπουν».

Επισημαίνει ακόμα ότι «υπάρχουν κατάδικοι που έχουν πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τις έρευνες και έχουν ήδη προβεί σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης παράπονων κατά της Αστυνομίας».

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουν ανάλογα φαινόμενα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε ενημερώθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη, ενώ Κυβερνητικές πηγές μας ανέφεραν πως τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν παρελθόν από τις Κεντρικές Φυλακές και δεν πρόκειται να επιτρέψουν ανάλογα φαινόμενα.

Επίσης, οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι η Κύπρος συμμορφώθηκε πλήρως με τις ευρωπαϊκές εκθέσεις που καταδίκαζαν την χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου