Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα πυρκαγιών-Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Διαχειρίσημες είναι, λίγο μετά τις 17:00, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στις κοινότητες Πεντακώμου, Αναλιόντα και μεταξύ Τόχνης και Καλαβασού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, σε όλες τις φωτιές θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης για τις τελικές κατασβέσεις, αλλά και για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες όχημα στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δυο λωρίδες

Στα 50 εκτάρια η καμένη γη στην περιοχή Πεντακώμου

Συνολικά 50 εκτάρια ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα έκαψε η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι σε αυτοκίνητο, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού,  και επεκτάθηκε σε χωράφια.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να προχωρούν σε τελικές κατασβέσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Κεττή.

Λόγω της φωτιάς και των πυκνών καπνών, έκλεισαν όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου, καθώς και του παλιού δρόμου Λευκωσίας Λεμεσού, παρά την Ακτή του Κυβερνήτη, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πυκνή τροχαία κίνηση.

Από τις 16:00, τα συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου και του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.

Η φωτιά, που απείλησε μεμονωμένες κατοικίες, έθεσε σε επιφυλακή τη ναυαγοσωστική μονάδα Λεμεσού, η οποία σε ανάρτηση της στη σελίδα της σε ΜΚΔ, ανέφερε ότι βρισκόταν σε ετοιμότητα, εάν χρειαζόταν, να μεταφέρει δια θαλάσσης πολίτες, με σκάφος διάσωσης.

Σύμφωνα με τη Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού, στην περιοχή βρίσκονταν και δυο σκάφη των ΟΥΚ, στο πλαίσιο σχεδίου δράσης, σε συνεργασία με Πολιτική Άμυνα και ΚΣΕΔ, για μεταφορά 100 έως 120 πολιτών.

Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε τελικά, αφού οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς νοτιότερα.

Η πυρκαγιά σε Τόχνη-Καλαβασό κατέκαψε δέκα εκτάρια

Η πυρκαγιά σε Τόχνη και Καλαβασό κατέκαψε 10 εκτάρια από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μεταξύ των δυο κοινοτήτων ενεργοποιήθηκε το Ίκαρος 2, με 7 εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 1 ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 1 της Εθνικής Φρουράς ως συντονιστής).

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη 13:30 μεταξύ των κοινοτήτων Τόχνης και Καλαβασού και κατέκαψε 10 εκτάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 3 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από ΕΜΑΚ και Λάρνακα, καθώς επίσης και φορητές πυροσβεστικές μονάδες από το Ταμείο Θήρας.

Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς αποδεσμεύτηκαν εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούσαν σε πυρκαγιά στον Αναλιόντα και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού στην πυρκαγιά που μαινόταν μεταξύ Καλαβασού και Τόχνης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μεταξύ των δυο κοινοτήτων ενεργοποιήθηκε το Ίκαρος 2, με 7 εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 1 ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 1 της Εθνικής Φρουράς ως συντονιστής).

Σημαντική ήταν και η άμεση παρέμβαση των μικρών πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουν τα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, της Πολιτικής Άμυνας αλλά και η άμεση παρέμβαση εθελοντών κυνηγών με μικρά πυροσβεστικά οχήματα.

Στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης για τελικές κατασβέσεις, αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων και για πλήρη οριοθέτηση και ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνούν τα αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς με όλα τα ενδεχόμενα να είναι υπό διερεύνηση.

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο