Σχεδόν 100 κατασχέσεις προϊόντων την ημέρα-Πάνω από μισό εκατ. οι εισπράξεις

Εντατικούς ελέγχους διενεργεί καθημερινώς το Τμήμα Τελωνείων, σε πρόσωπα και αγαθά τόσο στα σημεία εισόδου αλλά και εξόδου της Δημοκρατίας καθώς και στα εγκεκριμένα σημεία διέλευσης για την ομαλή διακίνηση ατόμων και αγαθών από τις κατεχόμενες περιοχές, εφαρμόζοντας παράλληλα τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Κατά το έτος του 2020, το Τμήμα Τελωνείων χειρίστηκε συνολικά 1.702 υποθέσεις με γενικά τελωνειακά αδικήματα που αφορούσαν τη διάπραξη διάφορων παραβάσεων της τελωνειακής ή άλλης νομοθεσίας κατά το στάδιο της εισαγωγής εμπορευμάτων ή και διακίνησης ατόμων, που είχαν ως αποτέλεσμα κυρίως την αποφυγή καταβολής δασμών και φόρων. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, το Τμήμα εισέπραξε για το 2020 συνολικά 643.575 ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Τελωνείου, διαδραματίζει η στενή συνεργασία του Τμήματος με άλλες τελωνειακές αρχές, οργανισμούς και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως Αστυνομία, ΜΟΚΑΣ, Υπουργεία, εκπροσώπους Δικαιωμάτων, Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, γεγονός που συμβάλλει στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Τμήμα Τελωνείων κλήθηκε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, δίνοντας το παρόν του με προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια, λιμάνια, ταχυδρομεία, στις Μαρίνες και οπουδήποτε αλλού. Κατέβαλε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια, για την ομαλή λειτουργεία των Τελωνείων.

Κατασχέσεις του Τελωνείου

Τα καπνικά προϊόντα συνέχισαν και για το 2020 να έχουν αυξημένη επικινδυνότητα για σκοπούς φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και ως εκ τούτου το Τμήμα Τελωνείων είχε επαυξημένη επαγρύπνηση για διενέργεια σχετικών ελέγχων.

 Συγκεκριμένα, προέβη σε 718 κατασχέσεις καπνικών προϊόντων που συνολικά περιλάμβαναν τις πιο κάτω ποσότητες:

  • Τσιγάρα – 1.149.149 τεμάχια
  • Καπνός για θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα - 68.076 γραμμάρια
  • Καπνός για στριφτά τσιγάρα – 718.045 γραμμάρια
  • Καπνός για ναργιλέ – 778.743 γραμμάρια
  • Καπνός πίπας – 112 γραμμάρια
  • Πούρα – 3.029 τεμάχια
  • Πουράκια 1.636 τεμάχια

Ναρκωτικές ουσίες

Για το ίδιο έτος, το Τμήμα Τελωνείων σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ είχε προβεί συνολικά σε 18 κατασχέσεις ναρκωτικών και άλλων ελεγχόμενων ουσιών και φαρμάκων όπως:

  • Κάνναβη: 9 υποθέσεις με συνολική ποσότητα – 16.7 kg
  • Ελεγχόμενα φαρμακευτικά προϊόντα: 1 υπόθεση-15 δόσεις Χ 100 mg Μεθαδόνης
  • Αναβολικά/Στερεοδειδή:6 υποθέσεις-1430 χάπια και 910 ml υγρού
  • Άλλα προϊόντα Κάνναβης: 3 υποθέσεις.

Εμπορεύματα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας

Συνολικά κατασχέθηκαν και κατακρατήθηκαν 34.351 τεμάχια όπως:

  • 16.391 τεμάχια κατασχέθηκαν και κατακρατήθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχων στο στάδιο της εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης. Από αυτά τα 417 αποδεσμεύτηκαν.
  • 16.765 τεμάχια κατασχέθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχων στην κυπριακή αγορά και
  • 1.195 τεμάχια κατασχέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργούνται στα εγκεκριμένα Σημεία Διέλευσης, λόγω παράνομης διακίνησης από τις κατεχόμενες περιοχές.

Υποθέσεις αδήλωτων ρευστών διαθεσίμων

Το Τμήμα χειρίστηκε υποθέσεις αδήλωτων ρευστών διαθεσίμων για ποσά ή χρυσό αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ που μεταφέρονται από ταξιδιώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται στην/από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να τα δηλώνουν στο Τελωνείο.

Λήψη Δικαστικών μέτρων

Σημαντική ήταν επίσης και η δραστηριότητα του Τμήματος σε σχέση με την ανάγκη λήψης δικαστικών μέτρων.

Κατά το 2020, το Τμήμα καταχώρησε 18 υποθέσεις ενώπιον ποινικών Δικαστηρίων. Διαβιβάστηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας 16 εκθέσεις γεγονότων, προς τον σκοπό καταχώρησης αγωγών για τη δικαστική διεκδίκηση οφειλόμενων ποσών και/ή τη δικαστική κήρυξη κατασχεθέντων εμπορευμάτων ως δημευθέντων. Εναντίον του Τμήματος καταχωρήθηκαν 23 προσφυγές.

Μιλώντας στον REPORTER,  ο εκπρόσωπος Τύπου του Τελωνείου, Χρίστος Χρίστου, αναφέρθηκε στης εκποιήσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τους πλειστηριασμούς. «Το Τελωνείο εκποιεί κατά καιρούς, χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Μπορεί να είναι από μια φορά τον χρόνο, μέχρι τρεις και αφορά εμπορεύματα που δεν καταβληθήκαν δασμοί και φόροι. Είναι τρεις οι κατηγορίες που χωρίζονται. Τα αζήτητα, δηλαδή εμπορεύματα που φέρνει κάποιος στην Κύπρο και για κάποιο λόγο δεν τα ζητά από το Τελωνείο. Μπορεί να είναι βαλίτσα που έμεινε πίσω από επιβάτη, μπορεί να είναι εμπόρευμα που ήρθε στην αποθήκη του Τελωνείου ή στο λιμάνι και δεν πήγε να το παραλάβει εντός καθορισμένης προθεσμίας. Επίσης, η άλλη κατηγορία είναι εμπορεύματα που έφερε κάποιος και για κάποιους λόγους περιήλθαν στην κατοχή του δημοσίου και η τρίτη κατηγορία είναι εμπορεύματα που εγκαταλείφθηκαν. Αυτά όλα μπορούν να εκποιηθούν, είτε με δημόσιο πλειστηριασμό, είτε με προκήρυξη δημόσιας προσφοράς».

Όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου, «γίνεται μια πρώτη εκτίμηση των εμπορευμάτων για να καθορίσουμε την κατώτατη τιμή και καμιά προσφορά δεν γίνεται αποδεκτή αν είναι κατώτερη της τιμής που καθορίσαμε. Εάν δεν καταφέρουμε να πωλήσουμε σε δυο δημοπρασίες ένα εμπόρευμα, θεωρούνται εγκαταλειμμένα και ύστερα γίνονται δημόσιες προσφορές. Δηλαδή όταν βγει προσφορά ένα αυτοκίνητο δυο φορές και δεν πωληθεί, θα κάνουμε άλλη διαδικασία δημόσιας προσφοράς. Για τις δημόσιες προσφορές υπάρχει επιτροπή, που τις παραλαμβάνει και αφού τις μελετήσει, κατακυρώνει αυτούς που έχουν επιτύχει. Επίσης, τα ποσά που παίρνουμε από τις εκποιήσεις, πρώτα απ΄ όλα καλύπτονται τα έξοδά μας, οι χώροι, οι δασμοί και τα αποθηκευτικά εργατικά».

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον