Ψάχνοντας το εμβόλιο που θα κτίσει το τείχος ανοσίας στον διχασμό...

Πολύ μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί στη μεγάλη μάζα της κοινωνίας ο απόηχος για τα πρωτοφανή  για τα κυπριακά δεδομένα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Το γεγονός ότι μετά από την μανιώδη επίθεση κατά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου μια μερίδα πολιτών επικρότησαν τα έκτροπα και αυτούς που τα διέπραξαν, μόνο αγανάκτηση και οργή προκαλεί.

Αν κανείς επιχειρήσει να κατανοήσει τι ήταν αυτό που όπλισε τα χέρια των τραμπούκων που εισέβαλαν στο Σίγμα, σίγουρα θα μπερδευτεί. Θα ακούσει για το 666, τον Αντίχριστο, το τσιπάκι του Μπιλ Γκέιτς και του Ζούκεμπεργκ, μέχρι και για την αλλαγή του DNA, προσπάθεια της παγκόσμιας διακυβέρνησης να μας μετατρέψει σε άβουλα ρομπότ και άλλα πολλά αβάσιμα και ανέξοδα, εκτός πραγματικότητας ψευδό επιχειρήματα.

Ακόμα και μέσα σε παρέες κάθε απόπειρα συνεννόησης με άτομα που πιστεύουν σε αυτές τις θεωρίες, είναι άδικος κόπος. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία γέφυρα συνεννόησης. Αυτό αποδεικνύεται από τις δεκάδες συζητήσεις που ξεφύτρωσαν μετά από τα έκτροπα της περασμένης Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η μάχη έξω από το Προεδρικό-Η επίθεση και η αντεπίθεση της Αστυνομίας

Αναμφίβολα η κοινωνία μας τελεί υπό διχασμό. Δεν πρόκειται για κάποιο νέο φαινόμενο. Από τον Μακάριο και τον Γρίβα, τους δεξιούς και τους αριστερούς, τον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια, τους Λευκωσίας και τους Λεμεσιανούς, τους θαμώνες των Λαϊκών Οργανώσεων και αυτούς των Εθνικόφρονών σωματείων, στις μάρκες των τσιγάρων, ακόμα και της μπύρας, ο διχασμός αποτελεί σήμα κατατεθέν της άρρωστης και ανώριμης κυπριακής κοινωνίας. Ο λαός έχει την ανάγκη να χωρίζεται σε στρατόπεδα και από τη στιγμή που το πράττει χάνεται το μέτρο. Και το πιο σύγχρονο δίλημμα δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνεται ακόμα ένα διαχρονικό φαινόμενο της αρρωστημένης κυπριακής κοινωνίας. Οι λίγοι να κάνουν πολλαπλάσιο θόρυβο από τους πολλούς. Οι πολλοί που στην προκειμένη είναι οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και έκαναν το εμβόλιο, είναι ήρεμοι και ήσυχοι με την επιλογή τους. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που υπό το φόβο και την ανησυχία για τις συνέπειες του εμβολιασμού, δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους και οι οποίοι δεν επηρεάζουν με τις επιλογές τους πολλούς. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ακραίοι που θεωρούν πως το σύστημα δουλεύει εναντίον τους. Για αυτό αντιδρούν, φωνάζουν και προκαλούν τις εικόνες χάους της Κυριακής. Και βεβαίως αυτοί επηρεάζουν με τη δράση τους ολόκληρη την κοινωνία.

Κανείς δεν ζήτησε εξηγήσεις, ούτε πήρε το λόγο από όσους θεωρούν πως τα εμβόλια είναι του Σατανά. Αυτοί όμως μέσα στο θολωμένο τους μυαλό βλέπουν παντού εχθρούς. Αφού έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα από καιρό, βλέπουν τους δημοσιογράφους ως εχθρούς.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από τα ΜΜΕ; Αναμφισβήτητα. Αν όμως σε κάθε περίπτωση ο κάθε δημοσιογράφος γράφει ή λέει  κάτι με το οποίο διαφωνούμε, τότε το κλείσιμο της σελίδας ή η αλλαγή σταθμού, αποτελούν επιλογή για τον κάθε ένα μας.

Έγιναν λάθη από την Κυβέρνηση; Και βέβαια έγιναν. Μπορεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, να βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για το ζήτημα των εμβολιασμών, ωστόσο στις πλείστες περιπτώσεις τα κράτη φρόντισαν να παρουσιάσουν τα δεδομένα, και χωρίς φόβο και πάθος να δώσουν την πραγματική εικόνα. Τι διαφορετικό έγινε στην Κύπρο; Κάποιοι χειρισμοί, όπλισαν τα χέρια των συνομοσιολόγωνμε επιχειρήματα και οδήγησαν μια μερίδα πολιτών που ήταν αναποφάσιστη να επιλέξει το στρατόπεδο των ανεμβολίαστων.

Κάπως έτσι όπως και με κάθε άλλο περιστατικό διχασμού, το μέτρο χάθηκε, τα επιχειρήματα έχασαν το νόημα τους, η συζήτηση ξέφυγε και ο κάθε ένας με το μακρύ και το κοντό του, απλά δημιουργεί θόρυβο, ο οποίος αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο το καθιστά πολύ πιο ομιχλώδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καμία ανοχή για όποιον νομίζει ότι θα μας φέρει στην προ του 74 κατάσταση»

Ποια είναι η λύση; Βραχυπρόθεσμα καμία. Το κράτος έχει πρωταρχικό καθήκον να συλλάβει και να οδηγήσει  ενώπιον της Δικαιοσύνης όλους όσους είχαν συμμετοχή στα σοβαρά επεισόδια έξω από το Προεδρικό και το Συγκρότημα «Δίας». Αν και η ιστορία έχει αποδείξει ότι στην Κύπρο του 2021 κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, έστω κι αργά οι Αρχές έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν και να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.

Μακροπρόθεσμα είναι υποχρέωση του κράτους να κάνει όλα όσα δεν έκανε ώστε σταδιακά η κοινωνία να ωριμάσει, να δέχεται την άλλη άποψη, να μπορεί να συζητά, να αναγνωρίζει τι συνιστά fake news και να διαχωρίζει τα επιστημονικά δεδομένα από τις καιροσκοπικές παρεμβάσεις λαϊκιστών εντός και εκτός Κύπρου.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται και μια προσπάθεια για να φωτογραφηθούν συγκεκριμένοι ιδεολογικοπολιτικοί χώροι που ευθύνονται για τα επεισόδια της Κυριακής. Η συγκεκριμένη συζήτηση μάλλον είναι αχρείαστη, αφού έξω από το Προεδρικό ανάμεσα στους σχεδόν πέντε χιλιάδες διαδηλωτές, βρίσκονταν από μέλη χριστιανικών οργανώσεων, ακροδεξιά στοιχεία μέχρι και αναρχικούς και ακροαριστερούς. Μόνο όταν το πρόβλημα ιδωθεί μέσα από έναν ευρύ φακό, μιας προβληματικής κοινωνίας μπορεί να βρεθεί το πρόβλημα.   

Η εικόνα με τον αναζητούμενο από την Αστυνομία νεαρό ο οποίος θεάθηκε έξω από το συγκρότημα Δίας, κρατώντας στο ένα χέρι ένα σταυρό και στο άλλο μια τσάντα που ενδεχομένως να έκρυβε στην καλύτερη περίπτωση πέτρες, είναι ενδεικτική της παράνοιας. Η εν λόγω εικόνα αποτελεί μια μικρογραφία της κυπριακής κοινωνίας που αποτελεί σε σύγχυση. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει πως ο Εσταυρωμένος Ιησούς μπορεί να συνδεθεί και να φωτίσει τον οποιοδήποτε για να προβεί στις βιαιότητες που είδαμε έξω από το Σίγμα και το Προεδρικό.

Και στο κάτω κάτω, αν τελικά με τον εμβολιασμό αλλάζει το DNA μας, ίσως να αποτελεί μια τελευταία μας ευκαιρία για να αλλάξει το… προβληματικό κυπριακό γενετικό μας γονιδίωμα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμβολίασαν με μολότοφ Δημοκρατία και Ελευθεροτυπία....

Δειτε Επισης

Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου