Ετοιμάζει απάντηση για τη βία η Κυβέρνηση-«Θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες»

Διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν θα μείνουν αναπάντητα όσα απαράδεκτα έχουν διαδραματιστεί το βράδυ της Κυριακής, έξω από το συγκρότημα «Δίας» και έξω από το Προεδρικό.

«Τα όσα ζήσαμε χθες αποτελούν μία κατάπτυστη επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και κατά της Δημοκρατίας. Αυτές οι συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές από το κράτος. Πραγματικά μένουμε έκπληκτοι με τα όσα έχουμε δει, είναι σκηνές που προκαλούν τρόμο», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι κινδύνεψε η ζωή ανθρώπων, από κάποιους που υποτίθεται ότι διαδήλωναν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μία βασική αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πως πρέπει να σεβόμαστε την αντίθετη άποψη», υπέδειξε ο Μάριος Πελεκάνος, σημειώνοντας πως «το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να επιβάλουν τη δική τους άποψη, διά της βίας. Αυτές οι συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την πολιτεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Ν. Αναστασιάδης: Το κράτος δεν εκβιάζεται, θέλουν να μας οδηγήσουν στον μεσαίωνα

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «όταν κάποιοι, προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις βίας και μάλιστα με τρόπο που δείχνει πως κάποιος είχε προμελετήσει το έγκλημα που πήγε να διαπράξει, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Όποιος παραβιάζει τους νόμους ουσιαστικά παρανομεί και αυτής της μεταχείρισης θα πρέπει να τυγχάνει από το κράτος». 

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως οι αναφορές δεν αφορούν σε όλους τους διαμαρτυρόμενους, αφού η πλειοψηφία τους διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά. «Είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται. Δεν πρέπει να βάλουμε όλο τον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε χθες στο ίδιο καλάθι. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη».

Κληθείς να απαντήσει πού βρισκόταν η Αστυνομία, όταν γινόταν η επίθεση στο Σίγμα ο κ. Πελεκάνος, απάντησε πως «είχαμε χθες τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρχουν στο χώρο του συγκροτήματος Δίας περισσότεροι Αστυνομικοί. Έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων η υπουργός Δικαιοσύνης και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην γίνουμε δικαστές, μέχρι να έχουμε ενώπιόν μας την αναλυτική έκθεση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με αυτούς, οι οποίοι «εκκολάπτουν» τα ταραχοποιά στοιχεία μέσω ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε κάποιες από τις ομιλίες κατά τη διαμαρτυρία το απόγευμα της Κυριακής έξω από το Προεδρικό. «Δεν μπορεί κάποιος με ψεύτικά ή παραπλανητικά στοιχεία να απευθύνεται σε ένα όχλο χιλιάδων ανθρώπων και να προσπαθεί να τους καθοδηγήσει. Είναι από τα γεγονότα που θα πρέπει να καταγραφούν και να αξιολογηθούν και εκεί που προκύπτουν αδικήματα να υπάρχει και η ανάλογη αντίδραση από πλευράς του κράτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτούς αναζητεί η Αστυνομία για τα επεισόδια-Αυξήθηκαν οι τραυματίες αστυνομικοί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει καταστήσει σαφές, ότι «θα υπάρξει απάντηση σε αυτά που έγιναν ψες».

«Η απάντηση, όπως είπε, «προβλέπεται από τις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε δει από το πρωί κάποιες φωτογραφίες κάποιων που καταζητούνται. Σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνηση θα απαντήσει σε όσους έχουν προβεί σε πράξεις βίας και έχουν παρανομήσει», τόνισε ο κ. Πελεκάνος.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν γίνονται σκέψεις για χαλάρωση μέτρων και ότι από την 1η Αυγούστου θα καταργηθεί το πρόγραμμα της δωρεάν διενέργειας rapid test. «Δεν γίνονται δεύτερες σκέψεις για τα μέτρα», ξεκαθάρισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους