Άκουσαν τον πατέρα της Καλαϊτζίδου και συμφώνησαν για βελτίωση του νόμου οι βουλευτές

Με στόχο την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου στην Κύπρου για να υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων των θυμάτων, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συζήτησε σήμερα το θέμα μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Οι Βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίες, άκουσαν από τον Xριστόφορο Καλαϊτζίδη, πατέρα της Χριστίνας Καλαϊτζίδου, θύματος δολοφονίας το 2012 από το σύζυγό της, την τραγική ιστορία της Χριστίνας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η συζήτηση για τα δικαιώματα των θυμάτων είχε ως αφορμή τις συγκλονιστικές ιστορίες του Θανάση Νικολάου και της Χριστίνας Καλαϊτζίδου, με την μαρτυρία του πατέρα της Χριστίνας ενώπιον των Βουλευτών. Τόνισε πως κανένας δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να περνά ένα τέτοιο μαρτύριο μετά το θάνατο του παιδιού του.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως στόχος είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των θυμάτων. Όπως είπε υπήρξε η ευρωπαϊκή οδηγία του 2012 και η οποία ενσωματώθηκε στην κυπριακή νομοθεσία το 2016, ωστόσο όπως διαφάνηκε σήμερα υπάρχουν απίστευτα κενά στη νομοθεσία, για τα οποία όλοι μαζί θα εργαστούν ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα Νόμο που θα σέβεται και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των θυμάτων.

Είπε πως σήμερα στην Κύπρο αν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε το 2016, δεν υπάρχει η αρμόδια αρχή για να εποπτεύει τη νομοθεσία ή στην οποία να μπορούν οι συγγενείς να προσφύγουν. Όπως ανέφερε, η Αστυνομία σήμερα θα πρέπει όταν αναλαμβάνει μια υπόθεση, μέσα σε πέντε μέρες να ενημερώνει το θύμα ή τους συγγενείς του για τη φάση των ερευνών, ενώ αν πρόκειται για ευάλωτο θύμα η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται σε 24 ώρες.

Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για να προχωρήσει η Επιτροπή με τροπολογίες, ώστε να διασφαλιστεί πως ένας άνθρωπος που θυματοποιείται από ένα έγκλημα, δεν θα θυματοποιείται διπλά.

Η κ. Χαραλαμπίδου ευχαρίστησε την Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, για την διάθεση που έδειξαν να συνεργαστούν με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου σύντομα, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους 6 μήνες να υπάρξει κατάληξη με συγκεκριμένες τροπολογίες, σε ένα νομοθετικό πλαίσιο.

Ήδη δύο μελέτες, όπως είπε, από τους κυρίους Καπαρδή και Στεφάνου, είναι πολύ λεπτομερείς και βάζουν τα θεμέλια, ενώ σημείωσε πως πρόταση της είναι να θεσμοθετηθεί μια συνεργασία με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η παρουσία του κ. Καλαϊτζίδη στην Επιτροπή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς είναι ένας άνθρωπος που έζησε τη δολοφονία του παιδιού του το 2012, αναγκάστηκε με επιμονή να ζητά εκταφή της σορού για να αποδειχτεί ότι επρόκειτο για δολοφονία. Από φωτογραφίες που είδε, πρόσθεσε, απορεί πώς μπόρεσε ιατροδικαστής να αγνοήσει την κακοποίηση στο σώμα της Χριστίνας. Ο κ. Καλαϊτζίδης κατήγγειλε επίσης τις σχέσεις του δολοφόνου της κόρης του με την Αστυνομία, και η ίδια έχει ζητήσει από τον Αρχηγό να προχωρήσει στη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.

Τόνισε πως ο κ. Καλαϊτζίδης και η σύζυγός του καθώς και τα τρία παιδιά της Χριστίνας θα πρέπει να έχουν τη στήριξη της Πολιτείας.

Ο τραγικός πατέρας της Χριστίνας, Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, δήλωσε πως μέχρι σήμερα κανένας δεν τους έδινε σημασία. Τόνισε πως σήμερα είναι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που κλήθηκε από την Επιτροπή και πρόσθεσε πως θα περιμένει τα αποτελέσματα. Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα βγει κάτι θετικό από τη συζήτηση, είπε: «Έχω εμπιστοσύνη σε όλους που βρέθηκαν σήμερα εδώ σε αυτή τη συνεδρία, και από την νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και από τους υπόλοιπους.  Πιστεύω θα δώσουν μεγάλη σημασία σε αυτά τα θέματα».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, στις δικές της δηλώσεις είπε πως ο σκοπός της συνεδρίας ήταν να εξετάσουν το πώς τα δικαιώματα δίνονται στα θύματα εγκληματικότητας και κατά πόσον οι μηχανισμοί είναι επαρκείς και στηρίζουν και προστατεύουν τα θύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κ. Σούπερμαν είπε πως υπήρχε συναίνεση στην Επιτροπή και από τα μέλη της καθώς και από τους καλεσμένους, οι οποίοι δήλωσαν αμέριστη συμπαράσταση στο έργο της Επιτροπής και διαβεβαίωσαν ότι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια για να βελτιωθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός και αν χρειαστεί και η νομοθεσία.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως το θέμα απασχολεί πολύ την κυπριακή κοινωνία και στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι με τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για την αναβάθμιση της εξέτασης των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Η κ. Ατταλίδου είπε πως η Κομισιόν παρουσίασε πέρσι στις 4 Ιουνίου την πρώτη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων με σκοπό όλα τα θύματα εγκληματικών πράξεων να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα τους ανεξάρτητα από το κράτος μέλος. Επίσης η στρατηγική ζητά την αποτελεσματική επικοινωνία των θυμάτων με το κράτος μέλος όπου γίνεται το έγκλημα ώστε να έχουν ένα ασφαλές περιβάλλον να προχωρούν στις καταγγελίες. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ζητά την βελτίωση της παροχής προστασίας και υποστήριξης στα πλέον ευάλωτα θύματα, ηλικιωμένους, παιδιά, γυναίκες και άτομα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.

Ακόμη η Κομισιόν ζητά βελτίωση μεταξύ των τμημάτων στα κράτη μέλη, κάτι για το οποίο υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο καθώς έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στη συνεργασία, είπε.

«Ως Επιτροπή θεωρούμε ότι το κράτος θα πρέπει να αναβαθμίσει τα υπηρεσίες του και στην Αστυνομία θα πρέπει να υπάρχουν άτομα με εξειδίκευση, τα οποία θα εξετάζουν εγκλήματα αλλά και θα επικοινωνούν με τον σωστό τρόπο με τις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)