Το πριν και το μετά των χωριών της πυρκαγιάς-Οι πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς σε χωράφι στον Αρακαπά, η κυπριακή κοινωνία παραμένει συγκλονισμένη από το μέγεθος της καταστροφής, την θλίψη και τον πόνο που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες της περιοχής που παρουσιάζει ο REPORTER καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τον άμεσο κίνδυνο που υπήρξε αν οι Αρχές δεν προλάβαιναν την πυρκαγιά πριν αυτή επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά.

Όπως φαίνεται και από τις δορυφορικές εικόνες, η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μια απόσταση τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων σε λίγες ώρες κατακαίοντας ότι βρισκόταν στο διάβα της. Από τις δορυφορικές εικόνες, διαπιστώνεται επίσης το μέγεθος της καταστροφής σε ότι αφορά οικίες, επαγγελματικά υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπολογίζεται σε 40 km² η έκταση που έκαψε η πυρκαγιά-Τα νέα δορυφορικά δεδομένα

Το πράσινο που επικρατούσε σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά, αντικαταστάθηκε από τη μαυρίλα που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Για να γίνουν ξανά ο Αρακαπάς, η Επταγώνεια, η Μελίνη, η Ορά και η Οδού αλλά και οι αγροτικές περιοχές της Βαβατσινιάς και των Αγίων Βαβατσινιάς, όπως ήταν πριν το περασμένο Σάββατο θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες.

Δείτε την περιοχή πριν και μετά από την πυρκαγιά (Σύρετε την εικόνα δεξιά ή αριστερά)
 

Οι δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν επίσης τη φορά των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με τον Αρακαπά να είναι το δυτικότερο άκρο με την φωτιά να κεινείται κυρίως με βορειοανατολική κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαδραστικός χάρτης: Η τρελή πορεία της φωτιάς και η πορεία θανάτου των τεσσάρων

Αρακαπάς-Επταγώνεια

Σε ότι αφορά τα δύο χωριά της Επαρχίας Λεμεσού Αρακαπά και Επταγώνεια, η πύρινη λαίλαπα πέρασε κυριολεκτικά μέσα από τις κατοικημένες περιοχές προκαλώντας ζημιές σε αρκετές οικίες, ενώ δεν είναι λίγα τα σπίτια στις άκρες του χωριού που σώθηκαν λόγω της αυτοθυσίας των μονάδων πυρόσβεσης και των ιδιοκτητών.

Δείτε την περιοχή πριν και μετά από την πυρκαγιά (Σύρετε την εικόνα δεξιά ή αριστερά)

Η Επταγώνεια περικυκλώθηκε από τις πύρινες φλογές, για αυτό το λόγο μετρά και πολύ περισσότερες καμένες περιουσίες, τόσο εντός του οικισμού όσο και σε ότι αφορά τις γεωργικές καλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καταστροφικό αλαλούμ, οι «ξεχασμένοι» αγνοούμενοι και 55 km²... γιατί

Μελίνη-Ορά-Οδού

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή και για τη μικρή κοινότητα Μελίνης που αποτελούσε μια όαση πρασίνου για την περιοχή. Η γεωμορφολογία του εδάφους αλλά και το γεγονός ήταν στην καρδιά της πυρκαγιάς συνετέλεσαν ώστε το χωριό να μετράει, μαζί με την Ορά τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Δείτε την περιοχή πριν και μετά από την πυρκαγιά (Σύρετε την εικόνα δεξιά ή αριστερά)
 

Οι αδηφάγες φλόγες στο πέρασμα τους κατέστρεψαν και επαγγελματικά υποστατικά με ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως ελαιοτριβεία και μελισσοκομεία, ενώ στα συγκεκριμένα χωριά υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές και σε οχήματα.

Σε ότι αφορά την Οδού, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας με την απώλεια τεσσάρων ανθρώπινων ζωών σε αγροτική περιοχή της Κοινότητας. Αν και οι φλόγες δεν απείλησαν οικίες εντός του χωριού, κυρίως λόγω της γεωμορφολογίας του, η νότια πλευρά των γεωργικών καλλιεργειών, εκεί όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τα τέσσερα θύματα, καταστράφηκε ολοσχερώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Μαύρη σιωπή, μαύρες ψυχές….

Μαχαιράς

Οι δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζονται, καταδεικνύουν την υπαρκτή απειλή που υπήρχε το απόγευμα και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου για το δάσος του Μαχαιρά, αφού οι φλόγες σταμάτησαν στην κυριολεξία στις παρυφές του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες πρόλαβαν την φωτιά στα πρώτα δέντρα του δάσος, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση των μονάδων πυρόσβεσης στον δρόμο Λευκάρων-Βαβατσινιάς-Οδούς.

Δείτε την περιοχή πριν και μετά από την πυρκαγιά (Σύρετε την εικόνα δεξιά ή αριστερά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο καταλείπουν παιδιά, ο ένας ορφανός και ο άλλος ήρθε Κύπρο με το θείο του

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων