Υπολογίζεται σε 40 km² η έκταση που έκαψε η πυρκαγιά-Τα νέα δορυφορικά δεδομένα

Στα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου ανέρχεται η καμένη έκταση, σύμφωνα με δεύτερη εκτίμηση του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά την πρώτη προσεγγιστική εκτίμηση (First Fire Rapid Assessment) που έγινε στις 4/7/2021 με δεδομένα χαμηλής ευκρίνειας, ακολουθεί η δεύτερη εκτίμηση της καμένης έκτασης από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο.  

Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το έργο EXCELSIOR H2020 TEAMING, το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παραθέτει την δεύτερη εκτίμηση της καμένης έκτασης χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα μεσαίας προς υψηλής ευκρίνειας SENTINEL-1 και SENTINEL -2 του προγράμματος COPERNICUS, η οποία ανέρχεται στα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. Αναμένεται νέα εκτίμηση με δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ευκρίνειας αναλόγως διαθεσιμότητας νέων δορυφορικών λήψεων. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εκτίμηση έγινε χρήση νέας δορυφορικής εικόνας με ημερομηνία λήψης 7/7/2021 (με μικρή νεφοκάλυψη) καθώς και χρήση αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας.

Η εν λόγω εργασία έγινε από την Μαρία Προδρόμου, ερευνήτρια στο ‘Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου/ έργο EXCELSIOR H2020 TEAMING/ εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και τον Στέφανο Παπαιορδανίδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό τον συντονισμό των Καθ. Διόφαντου Γλ. Χατζημιτσή τουΤΕΠΑΚ (συντονιστή του έργου EXCELSIOR H2020 TEAMING) & Καθ. Ιωάννη Γήτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο έργο EXCELSIOR H2020 Teaming ως ένας από τους κύριους στρατηγικούς συνεργάτες.

 

  

 

 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων