«Όταν τους συνάντησα όλοι εκλαίαν… Δεν πιστέυκω να θέλει άνθρωπος να ζήσει εδώ»

Λίγες κατοικίες, χωρίς ζημιές περικυκλωμένες από καμένη γη. Αυτό απέμεινε από το πανέμορφο χωριό Μελίνη της ορεινής Λάρνακας που απαριθμεί μόλις 70 κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αυτό περιγράφει στον REPORTER ο κοινοτάρχης της περιοχής, Χρίστος Αλέκου. «Είμαι σε ένα ύψωμα τωρά που μιλάμε. Αυτό που βλέπω είναι καμένη γη… Καμένη γη… Αυτό να γράψετε», λέει και προσθέτει πως στο χωριό έχουν καταστραφεί κατοικίες με κάποιες άλλες, να έχουν υποστεί ζημιές.  

«Είναι καμένα όλα τα βουνά. Καταστράφηκε όλη η καλλιεργήσιμη γη, καταστράφηκαν όλα και οι επαγγελματίες παραγωγοί μας στα φθαρτά και στα φυλλοβόλα μας», ανέφερε ο κ. Αλέκου

«Μόνο το χωριό υπάρχει»

Όπως λέει ότι σώθηκε στο χωριό, σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία κατοίκων που έμειναν πίσω.

«Οι κατοικίες που κάηκαν είναι μέσα στο χωριό. Μπήκε μέσα στο χωριό η φωτιά. Τι να σου πω, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Μόνο το χωριό υπάρχει και αυτό επειδή κάποιοι κάτοικοι δεν έφυγαν και έμειναν και έσβηναν φωτιές στις αυλές των σπιτιών. Έσωσαν κατοικίες».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν υπήρχαν εάν δεν υπήρχε πυροσβεστική στην περιοχή. «’Ωσπου να έρθει η Κύπρος εκάηκε….», ήταν η απάντησή του. Όπως είπε, «πρέπει να πέσουν ευθύνες. Αν σηκώνονταν αεροπλάνα και εσβήναν, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση όλη. Η μισή ορεινή της Κύπρου εκαταστράφηκε… Είναι τεράστια η καταστροφή και κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

«Έκλαιαν όλοι… »

Ο ίδιος ήταν στη Λευκωσία και αμέσως μόλις ενημερώθηκε έτρεξε αμέσως προς το χωριό, αφού τον ενημέρωσαν πως οι φλόγες εισήλθαν στην κοινότητα. Βρήκε την οικογένειά του, αλλά και συγχωριανούς του στο δρόμο της Βάβλας προς Χοιροκιτία.

«Δεν ήμουν στο χωριό. Μου μετέφεραν πολύ άσχημες συνθήκες, ειδικά την ώρα που το χωριό ήταν σε ένα πύρινο κλοιό. Η γραμματέας του Συμβουλίου με τα μωρά της και η γυναίκα μου, έφυγαν άρον άρον. Όταν τους συνάντησα στη Βάλβα όλοι οι άνθρωποι εκλαίαν. Έκλαιαν όλοι…».

Οι 70 κάτοικοι της περιοχής έμειναν χθες σε συγγενικά τους πρόσωπα. «Σήμερα επέστρεψαν και προσπαθούν να βοηθήσουν και να καθαρίσουν τις αυλές και τα σπίτια τους».

Όπως ανέφερε απογοητευμένος ο κ. Αλέκου το χωριό τους δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, όπως και ολόκληρη η περιοχή. 

«Το χωριό μας για πάρα πολλά χρόνια δεν θα είναι το ίδιο. Δεν πιστεύκω εγώ να θέλουν άνθρωποι να ζήσουν σε αυτή την περιοχή. Σε όλα τα χωριά της περιοχής. Θα χρειαστεί πολύς αγώνας για να ξαναέρθει η ζωή στην περιοχή και μεγάλη παρέμβαση από το κράτος. Εάν θέλουν να κρατήσουν τους ανθρώπους, που είναι έτσι κι αλλιώς μια ζωή ταλαιπωρημένοι και αδικημένοι, πρέπει να έρθουν αρωγοί άμεσα».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί