Σαφάρι ελέγχων σε παραλιακά νυχτερινά μαγαζιά-Στο μικροσκόπιο γάμοι και βαφτίσια

Ειδικό σχέδιο δράσης κατέστρωσε η Αστυνομία, για να πετύχει αποτελεσματικότερο έλεγχο των χώρων διασκέδασης, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός ατόμων, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επέστρεψε στο κόκκινο η Κύπρος-Δραματική αύξηση κρουσμάτων στους νέους

Τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας απέδειξαν ότι μεγάλη μερίδα πολιτών δεν τηρούσαν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφού τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν, θέτοντας τη χώρα στην κόκκινη ζώνη της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, η Αστυνομία επικεντρώνει τους ελέγχους της στα κέντρα διασκέδασης, ιδίως στις παραλιακές πόλεις, όπου μαζεύεται μεγάλος αριθμός ατόμων, κυρίως νεαρών, τα Σαββατοκύριακα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι «οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν στους χώρους όπου υπάρχει αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος, όπως για παράδειγμα τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, κυρίως νεαρών. Επίσης θα γίνονται έλεγχοι όσον αφορά τα Safepass στους χώρους όπου υπάρχει υποχρέωση, είτε είναι χώροι εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, στα νυχτερινά κέντρα και σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Τουρισμού και λοιπά».

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκδηλώσεις γάμων και βαφτίσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες, στις πλείστες από τις οποίες φαίνεται να μην τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 100 χιλιάδες εξέδωσαν Green Pass-«Πέραν του ικανοποιητικού ο αριθμός»

Ποιοι θα ελέγχουν

Πέραν των μελών της Αστυνομίας, ελέγχους θα πραγματοποιούν αρκετά άλλα πρόσωπα, από διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όπως προνοείται από το διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, την περασμένη Τετάρτη.

Ουσιαστικά εξουσιοδότηση για ελέγχους έχουν:

  • Υπουργείο Οικονομικών,
  • Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,
  • Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
  • Υπουργείο Εσωτερικών,
  • Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,
  • Υφυπουργείο Ναυτιλίας,
  • Υφυπουργείο Τουρισμού,
  • Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγεία του Υπουργείου Υγείας,
  • Τμήμα Γεωργίας, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπηρεσία Μεταλλείων και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,
  • Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,
  • οι τροχονόμοι έκαστου Δήμου,
  • τα μέλη της Εθνικής Φρουράς,
  • ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού,
  • οι Λειτουργοί Ασφάλειας και Υγείας των Υπουργείων/Υφυπουργείων/Υπηρεσιών/Τμημάτων, οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, Ανεξάρτητων Αρχών, Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει σχετική εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες,
  • Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας και Ιδιώτες Φύλακες που κατέχουν άδεια που εκδίδεται δυνάμει των περί Ιδιωτικών Γραφείων Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας Νόμων του 2007 έως 2014, και
  • Επιτηρητές εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιτηρητών που καταρτίζεται από την Επιτροπή Επιτηρητών, σύμφωνα με τους περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Επιτηρητές) Κανονισμούς του 2012, δυνάμει των περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμων του 2008 έως 2014.
  •  

«Όταν καταγγέλλαμε έλεγαν είναι αυστηρή η Αστυνομία»

Σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για μη επαρκής ελέγχους, που οδήγησαν σε έξαρση της πανδημίας, ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι «όταν καταγγέλλαμε, έλεγαν είναι αυστηρή η Αστυνομία. Τώρα κάποιοι λένε ότι δεν είναι επαρκείς οι έλεγχοι».

Ο κ. Ανδρέου, έκρουσε παράλληλα καμπανάκι κινδύνου στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ώστε να αναχαιτιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας και να συμμορφώνονται με τα μέτρα, ώστε να μην χρειάζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να έχει οποιονδήποτε από πάνω του να τον ελέγχει, αλλά από μόνος του να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Να λαμβάνουν τα μέτρα τους για την δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των συγγενικών τους προσώπων. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι μόνοι μας πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα και να μην περιμένουμε είτε από την Αστυνομία, είτε από οποιοδήποτε άλλο να ελέγχει για να τα τηρούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει Λοϊζίδου-Δεν απαγορεύεται κοινοποίηση στοιχείων για σκοπούς ιχνηλάτησης

Διευκρινίσεις Λοΐζίδου για τους ελέγχους

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας σχόλια, δημοσιεύματα και αναρτήσεις, περί απαγορευτικού που εξέδωσε το γραφείο της, για πραγματοποίηση ελέγχων στο πλαίσιο της επιτήρησης των προβλεπόμενων, στα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι, «επιθυμώ να διευκρινίσω ότι κανένα "απαγορευτικό" δεν έχει εκδοθεί από το Γραφείο μου, και ούτε το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων αποτελεί κώλυμα για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων μέσω του ενδεδειγμένου ελέγχου από τους αρμόδιους λειτουργούς και την Αστυνομία, ο κατάλογος των οποίων περιλαμβάνεται στα οικεία Διατάγματα και στην παρ. 2.9 του τελευταίου Διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 30/6/2021».

Καταγγέλθηκε ταβέρνα, καταστήματα και 52 πολίτες

Στο μεταξύ, σε καταγγελίες 52 πολιτών και τριών υπευθύνων υποστατικών για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, προέβη η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του κλάδου επικοινωνίας της Αστυνομίας, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 3.368 έλεγχοι στην ελεύθερη Κύπρο.

Στη Λευκωσία διενεργήθηκαν 1.089 έλεγχοι με 1 καταγγελία υπευθύνου καταστήματος και 11 πολίτες, στη Λεμεσό διενεργήθηκαν 343 έλεγχοι με 9 καταγγελίες πολιτών, στην Λάρνακα διενεργήθηκαν 647 έλεγχοι με 8 καταγγελίες πολιτών, στην Πάφο 315 έλεγχοι με 1 καταγγελία υπευθύνου ταβέρνας και 3 πολιτών και στην Αμμόχωστο καταγγέλθηκαν 1 υποστατικό, όπου υπάλληλος καταστήματος δεν έφερε μάσκα και 21 πολίτες έπειτα από 580 ελέγχους.

Στην περιοχή Μόρφου διενεργήθηκαν 107 έλεγχοι χωρίς καταγγελίες, ενώ το Τμήμα Τροχαίας διενήργησε 252 ελέγχους και η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία 35 ελέγχους χωρίς να υπάρξουν καταγγελίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας