Σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη του πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη του τελικού πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και αναμένεται να σταλούν η έκθεση και τα τεκμήρια στην Αστυνομία με οδηγίες για έναρξη ποινικών ανακρίσεων αναφορικά με όσους ξεγέλασαν το σύστημα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την παραλαβή της έκθεσης της ερευνητικής επιτροπής για το σφαγείο Cypra, για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Νομική Υπηρεσία σε ευρεία σύσκεψη εξέτασε διάφορες πτυχές που προκύπτουν γύρω από το θέμα, όπως την ανάκληση υπηκοοτήτων, ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, καθώς και το θέμα της ενημέρωσης όσων κρατικών υπηρεσιών για τις οποίες γίνεται κριτική από την Ερευνητική.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαββίδης είπε πως η έρευνα έγινε αφού το ζήτησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ,  ζήτησε όπως γίνει μια πλήρης διερεύνηση, να βρεθεί αν υπάρχουν υπηκοότητες οι οποίες πρέπει να ανακληθούν και αν υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν ξεγελάσει το σύστημα να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

«Αυτό είναι η πρόθεσή μας να κάνουμε και θα το κάνουμε στην πλήρη έκταση που αυτό δικαιολογείται από την μαρτυρία», είπε, προσθέτοντας πως ήδη η υπεύθυνη Εισαγγελέας του ποινικού τμήματος, μαζί με την ομάδα που έκανε την πρώτη αξιολόγηση του πορίσματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο μελέτης του πορίσματος «για να αποστείλει αυτούσια την έκθεση μαζί με τις χιλιάδες των επισυνημμένων τεκμηρίων που συνοδεύουν την έκθεση στην Αστυνομία με οδηγίες να προχωρήσουν οι ποινικές έρευνες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η επόμενη πτυχή αφορά στην αξιολόγηση των περιπτώσεων για τις οποίες η Επιτροπή εισηγείται ανάκληση υπηκοοτήτων.

«Και εκεί θα σταλεί στα αρμόδια όργανα για να μπορέσει να μπει σε λειτουργία η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για την εξέταση της πιθανότητας της αποστέρησης υπηκοοτήτων», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές όπως οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες, οι οποίες αξιολογούνται από άλλο τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας και κάποια στιγμή θα πρέπει και τα αρμόδια τμήματα όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση και όλα για τα οποία γίνεται κριτική ή σχόλια από την Ερευνητική Επιτροπή να ενημερωθούν στην πλήρη έκταση, γιατί ο σκοπός είναι πάντα να υπάρχει η βελτίωση για να μην να ξανασυμβούν παρόμοια λάθη στο μέλλον.

Ερωτηθείς τι γίνεται αν φέρουν ένσταση οι πολιτογραφηθέντες, ο κ. Σαββίδης εξήγησε πως υπάρχει διαδικασία, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με βάση το νόμο που δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου του 2020, η οποία διαλαμβάνει ότι σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει εκ πρώτης όψεως πως υπάρχουν συνθήκες που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο, ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να φέρουν ένσταση.

Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από το νόμο, η οποία θα ακούσει τις μαρτυρίες θα ακούσει τις θέσεις και μετά θα κάνει την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα