Βρήκε ποινικά αδικήματα για το Cypra η Ερευνητική-Δεν προέκυψε ανάμειξη της Ρέας

Προκύπτουν κάποια ποινικά αδικήματα τα οποία πρέπει να τύχουν διερεύνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Χάρης Πογιατζής, αναφορικά με το θέμα του σφαγείου Cypra, ενώ η Επιτροπή δεν διαπίστωσε κάποια προσωπική ανάμειξη ή κατάχρηση θέσης εκ μέρους της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας και συζύγου του ιδιοκτήτη του σφαγείου, Ρέας Γεωργίου.

Ο κ. Πογιατζής, συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής, Κύπρο Μιχαηλίδη και Λεμονιά Καουτζιάνη, παρέδωσε σήμερα την έκθεσή της Ερευνητικής στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε πως, αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία, η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα σύμφωνα με τον τρόπο και τις παραμέτρους που ίσχυσαν και στην περίπτωση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Η έκθεση είναι ομόφωνη και αποτελείται από 6 κεφάλαια και 96 σελίδες, έπειτα από τη λήψη 18 καταθέσεων ενώπιον της Επιτροπής, ενώ τα πρακτικά καλύπτουν 615 σελίδες.

«Ναι, προκύπτουν κάποια ποινικά αδικήματα, τα οποία μπορούν να τύχουν διερεύνησης και να προωθηθούν», ανέφερε ο κ. Πογιατζής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως στην έκθεσή της η Επιτροπή κάνει εισηγήσεις «για περαιτέρω ενέργειες μεταξύ των οποίων ίσως και ποινικές διαδικασίες».

Όπως είπε, η Επιτροπή καταπιάνεται με την εταιρεία Cypra στο κεφάλαιο 5, το οποίο αναφέρεται «σε διάφορες παρανομίες των ερευνώμενων εταιρειών, ιδιαίτερα της CYPRA. Στο κεφάλαιο αυτό, ελέχθησαν οι «διάφορες παρανομίες της CYPRA και το κατά πόσον τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα ενήργησαν πλημμελώς ή επί σκοπώ υποβοήθησής της».

«Διαπιστώσαμε ότι καταχωρίστηκαν πολλές δικαστικές διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν λάθη και/ή παραλείψεις που δεν οδήγησαν σε επιτυχές αποτέλεσμα», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Πογιατζής, για να προσθέσει πως «αποδίδονται κάποιες ευθύνες σε κάποια τμήματα και στο τελευταίο Κεφάλαιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εισηγήσεις τις Επιτροπής, υποβάλλονται εισηγήσεις για πιο τακτικούς ελέγχους από τα αρμόδια τμήματα».

Σημείωσε, ωστόσο, πως  «η Επιτροπή διαπίστωσε αυθαίρετη συμπεριφορά και εκμετάλλευση των χρονοβόρων διαδικασιών, είτε δικαστικών, είτε διοικητικών για συντήρηση των παρανομιών».

Υπόνοιες για ευνοιοκρατική μεταχείριση

Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, η Επιτροπή στο κεφάλαιο 3 καταπιάστηκε με τα καθυστερημένα τέλη τόσο από το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου όσο και της Cypra προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τέλη επιθεώρησης ελέγχων και σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εξέτασης διαπιστώσαμε ότι η CYPRA είχε προβεί το Δεκέμβριο του 2014 σε διακανονισμό του ποσού περίπου €936.108 δια μηνιαίων δόσεων από €10.000 έκαστη.

«Ο εν λόγω διακανονισμός δημιουργούσε κάποιες υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση της CYPRA. Το θέμα εξετάστηκε και η Επιτροπή έκρινε ότι ίσως να υπάρχει θέμα περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας, ωστόσο, ο Κτηνιατρικός Λειτουργός που υπέγραψε το διακανονισμό έχει ήδη αφυπηρετήσει.

Εξάλλου για τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, και σύζυγο του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, ο κ. Πογιατζής είπε πως δεν προκύπτει οποιαδήποτε προσωπική ανάμειξη ή κατάχρηση της θέσης της.

Η αντιπαράθεση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε σχέση με το κεφάλαιο 4, που αφορά στα ζωικά απόβλητα, ο κ. Πογιατζής αναγνώρισε πως στο κεφάλαιο αυτό δόθηκε η πιο πολλή μαρτυρία, αλλά διαπιστώσαμε ότι η πλείστη από αυτή ήταν εκτός όρων εντολής.

Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα, υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Ελεγκτική Υπηρεσία, με τις πρώτες να έχουν τη εξουσία λήψης αποφάσεων, ενώ η δεύτερη συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες προσφορών.

«Υπήρξαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο Υπηρεσιών για επίδειξη εύνοιας προς τη μία ή άλλη εταιρεία», ανέφερε προσθέτοντας πως εξετάστηκαν και οι αναφορές του αείμνηστου τέως ΥΠΕΣ, Σωκράτη Χάσικου, στη Βουλή και ότι λόγω του θανάτου του δεν δόθηκε η ευκαιρία στον εκλιπόντα να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

«Είχαμε δύο υπηρεσίες οι οποίες αντιμάχονταν, μάλιστα υπάρχει και εύρημα στην έκθεση ότι ίσως υπερέβαιναν τα όρια της επαγγελματικής αντιπαράθεσης και είδαμε ένα προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ κάποιων ατόμων, δεν μπορούμε να αναφέρουμε άτομα, ήταν από το 2013 μέχρι και σήμερα. Επομένως ίσως αυτό να είχε αντίκτυπο στην συνεργασία στην οποία έπρεπε να έχουν», ανέφερε ο κ. Πογιατζής, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο.

Εξάλλου, ο Πογιατζής είπε πως στο κεφάλαιο αυτό διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

«Μέσα, ίσως, στον υπερβολικό ζήλο, κάποιοι να υπερέβησαν τα όρια της δεοντολογίας, χωρίς όμως να τους αποδίδονται οποιαδήποτε αλλότρια κίνητρα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σχετικά με την διαρροή εγγράφων, ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως «ποινικές δεν θα λέγαμε, ίσως εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να δει τι άλλο προκύπτει αλλά για ποινικές δεν έχουμε διαπιστώσεις».

Παράλληλα, σε σχέση με τη θέση του Γενικού Ελεγκτή περί έλλειψη αμεροληψίας εκ μέρους του Κύπρου Μιχαηλίδη λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας, ο κ. Πογιατζής είπε πως η Επιτροπή απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αφού «δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα για έλλειψη αμεροληψίας».

Τέλος, αναφορικά με το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου που ανέστειλε τις εργασίες του το 2013, ο κ. Πογιατζής είπε πως εξετάστηκαν οι προσπάθειες για ενοικίαση, εκμετάλλευση και διάλυσή του και τέλος παρεμβάσεις «οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αθέμιτες παρεμβάσεις και/ή διαρροές εγγράφων προς τις ερευνώμενες εταιρείες». 

«Όπως καταγράφεται λεπτομερώς στο εν λόγω Κεφάλαιο, δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, για το έργο τους το οποίο έφεραν εμπρόθεσμα εις πέρας.

«Η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd., αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία,», είπε, «θα δοθεί στη δημοσιότητα σύμφωνα με τον τρόπο και τις παραμέτρους που ίσχυσαν και στην περίπτωση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007-17.8.2020, με τη Νομική Υπηρεσία να πράττει το καθήκον της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος στο ακέραιο».

Υπενθύμισε τέλος ότι από τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής εξαιρέθηκε το θέμα της εξέτασης της πειθαρχικής ευθύνης της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας και του Πρώτου Λειτουργού του Γενικού Λογιστηρίου, όπως αυτό εξειδικεύεται στις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 16 και 22 Δεκεμβρίου 2020, αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών