Σήκωσε μανίκια η Αστυνομία για τα ζώα-Ενώπιον της οι πρώτες καταγγελίες

Σήκωσε μανίκια η Αστυνομία για τα ζώα, η οποία διερευνά παράπονα ή καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις ζωών, ενώ μόλις τρεις εβδομάδες από την σύσταση της ομάδας, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους τις πρώτες καταγγελίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδιναν ως... μπομπονιέρες ζωντανές χελώνες-«Το χωρκατιλίκκι συνεχίζεται»

Μέχρι στιγμής, έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 26 μέλη του Σώματος, τα οποία εργάζονται για την Αστυνομία των ζώων, ενώ αναμένεται σε μεταγενέστερο στάδιο να εκπαιδευτούν επιπρόσθετα μέλη της Δύναμης, τα οποία θα συμβάλουν στην διερεύνηση των καταγγελιών.  

Μιλώντας στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως «ήδη έχουν εκπαιδευτεί γύρω στα 26 μέλη της Αστυνομίας, όσον αφορά αυτά τα θέματα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εκπαιδεύσεις στη βάση της νομοθεσίας που αναφέρεται για την Αστυνομία για τα ζώα. Μέχρι τώρα, έγινε μια εκπαίδευση στην Κύπρο, αφού ήρθαν κάποιοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ενημέρωσαν και εκπαίδευσαν τα μέλη μας για θέματα που έχουν σχέση με τα ζώα. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκπαιδεύσεις και δεν αποκλείεται κάποιες εξ αυτών να γίνουν και στο εξωτερικό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο αριθμός των μελών που έχουν εκπαιδευτεί να αυξηθεί, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί και με τις ανάγκες που θα υπάρξουν στο μέλλον. Δηλαδή, εάν ο αριθμός αυτών των μελών δεν είναι ικανοποιητικός, τότε στη πορεία θα μπει το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε θέμα, κάτι το οποίο γίνεται και με όλες τις υπηρεσίες».

Ερωτηθείς για το πώς ένας πολίτης μπορεί να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό κάθε επαρχίας, ενώ σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υλοποιηθεί ένας ενιαίος τηλεφωνικός αριθμός, στον οποίο θα μπορούν να αποταθούν οι πολίτες.

«Στη βάση της νομοθεσίας, πέραν από την Αστυνομία, οι Δημοτικές Αρχές, αλλά και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, έχουν αρμοδιότητα να δέχονται καταγγελίες ή να διερευνούν τέτοια αδικήματα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν αναλάβει να κάνουν ένα ενιαίο αριθμό, στον οποίο θα γίνονται οι καταγγελίες. Όσον αφορά τις καταγγελίες, οι πολίτες παίρνουν τηλέφωνο στον κεντρικό αριθμό σε κάθε επαρχεία, για να μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες και οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας θα τους παραπέμψουν σε συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας, το οποίο θα αναλάβει την υπόθεση. Όπως για όλες τις καταγγελίες, έτσι και για αυτές, γίνεται όποιος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος».

Από την πλευρά του το Κόμμα για τα Ζώα αναμένει τόσο από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και από την υπουργό Δικαιοσύνης να διευκρινίσουν ορισμένα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Αστυνομίας για τα ζώα, με τον πρόεδρο του κόμματος να αναφέρει στον REPORTER, πως «η Αστυνομία για τα ζώα είναι πολύ χρήσιμη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, αλλά και την ευημερία τους». Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κυριάκος Κυριάκου, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να οριστεί ένα συγκροτημένο σώμα και να εφαρμοστούν όσα πρότειναν εξ αρχής.

«Πρέπει να ενημερωθούμε για το πρωτόκολλο διερεύνησης παραπόνων ή καταγγελιών για υποθέσεις ευημερίας ζώων. Εμείς δεν έχουμε δει το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Θα πρέπει η Αστυνομία να συνεχίσει με νέες ανακοινώσεις, να προτρέπει τον κόσμο να καταγγέλλει είτε σε ένα συγκεκριμένο email, είτε σε ένα τηλέφωνο. Δηλαδή, να γνωρίζει ο κόσμος ότι με ένα τηλεφώνημα μπορεί να μιλήσει με κάποιον, ο οποίος θα τον βοηθήσει. Σίγουρα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος απαντά το τηλέφωνο, αν είναι εκπαιδευμένος, αν μπορεί να βοηθήσει και έχει σημασία το πώς θα καταγράψει το παράπονο. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν. Εντοπίσαμε τις αδυναμίες και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με τις επαφές που έχουμε στο Λονδίνο, για εκπαιδευτούν άτομα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό, όσον αφορά τον εξοπλισμό αυτής της Αστυνομίας για τα ζώα».

Παράλληλα, ο κ. Κυριάκου δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ώστε να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

«Η δημιουργία της Αστυνομίας για τα ζώα, σίγουρα θα συμβάλλει στο σκοπό μας, νοουμένου ότι αυτά τα οποία είχαμε προτείνει από την αρχή θα εφαρμοστούν. Θα πρέπει επίσης τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία θα εκπαιδευτούν, να εκπαιδευτούν και από εγκληματολογία, ψυχολογία και ότι άλλο αφορά τα ζώα. Ακόμη, θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κάποιες χώρες δεν έχουν Αστυνομία για τα ζώα, έχουν ένα τμήμα που ασχολείται. Είμαστε θετικοί. Πρέπει να μπει ένας στόχος ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα είμαστε καλύτεροι. Θα έχουμε τον εξοπλισμό μας, αλλά και το προσωπικό μας θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)