«Η Αστυνομία πρέπει να απεμπλακεί από την εκτέλεση διαταγμάτων υποχρεωτικής νοσηλείας»

Τα καθήκοντα της εκτέλεσης διαταγμάτων υποχρεωτικής νοσηλείας δεν πρέπει να εκτελούνται από μέλη της Αστυνομίας, αναφέρει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ).

«Η Αστυνομία πρέπει το συντομότερο να απεμπλακεί από την εκτέλεση διαταγμάτων υποχρεωτικής νοσηλείας και να εμπλακούν οι έχοντες την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία στη διαχείριση και παροχή φροντίδας προς τα άτομα με ψυχικά προβλήματα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, προσθέτοντας ότι «τα καθήκοντα αυτά θα πρέπει να αναληφθούν από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, που διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό για διαχείριση ψυχικών περιστατικών».

Οι αστυνομικοί, συνεχίζει, «θα καλούνται να συνοδεύσουν λειτουργούς των δύο Υπουργείων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αυξημένη δυσκολία διαχείρισης ενός ατόμου».  

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος καλεί τους αρμόδιους φορείς, Αστυνομία, Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Εργασίας και Βουλή, όπως εγκύψουν με την αρμόζουσα ευαισθησία και υπευθυνότητα, όπως αναφέρει, «στο ζήτημα της διεκπεραίωσης των δικαστικών διαταγμάτων για υποχρεωτική νοσηλεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι υποθέσεις αυξάνονται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας».

Αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των πολλαπλών νέων καθηκόντων, με τα οποία επιφορτίστηκαν τα μέλη της Αστυνομίας είναι και αυτό της εκτέλεσης δικαστικών διαταγμάτων υποχρεωτικής νοσηλείας ενηλίκων ή και ανηλίκων ατόμων.

Προσθέτει ότι «μέλη της Αστυνομίας, τα οποία δεν έχουν τύχει καμίας σχετική εκπαίδευσης ως προς τη διαχείριση ατόμων τα οποία αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας, αναλαμβάνουν την απομάκρυνσή τους από το οικείο περιβάλλον και τη μεταφορά τους στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσης, μέσα από μια διαδικασία, συχνά χρονοβόρα (Δικαστήριο, Γενικό Νοσοκομείο κ.λπ.)».

Αναφέρει επίσης ότι «πολλές φορές μέλη της Αστυνομίας για ώρες έχουν υπό την επίβλεψή τους ένα ψυχικά πάσχον άτομο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» και προσθέτει ότι «οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά τα οποία συχνά αρνούνται να συνεργαστούν, είναι αντιδραστικά ως και επιθετικά και ο αστυνομικός καλείται να επιβάλει την πειθαρχία και να εκτελέσει το διάταγμα, μη αποκλειομένης της χρήσης του εξοπλισμού του (χειροπέδες, ατομικό σπρέι), αφού τα μέλη της Αστυνομία δεν είναι αρμόδια να παρέχουν φαρμακευτική αγωγή».

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος καλεί τους αρμόδιους φορείς να μελετήσουν την καλή πρακτική που τροχοδρόμησε η ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και «ας αντλήσουν συμπεράσματα».

Αναφέρει ότι είναι με ικανοποίηση που ενημερώθηκε από ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, ημερ. 9/6/2021), ότι το χρόνιο αίτημά της, της μεταφοράς και διαχείρισης των περιστατικών ακούσιας νοσηλείας (υποχρεωτική νοσηλεία, ο όρος που χρησιμοποιείται στη χώρα μας), επιλύεται «με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Ψυχική Υγεία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού, για την ορθή διαχείριση, διασφάλιση του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, όπως αυτά αποτυπώνονται σε υπερεθνικές και εθνικές πηγές Δικαίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη