Τετάρτη 28 Ιουλ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντά στην «Ισότητα» το Υπ. Δικαιοσύνης-«Προσωρινή η απόφαση για αστυνομικούς»

  12/06/2021 18:32
Απαντά στην «Ισότητα» το Υπ. Δικαιοσύνης-«Προσωρινή η απόφαση για αστυνομικούς»

Απαντά στην «Ισότητα» το Υπ. Δικαιοσύνης-«Προσωρινή η απόφαση για αστυνομικούς»

  12/06/2021 18:32

Απαντά στα πυρά της συντεχνίας «Ισότητα» το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μέσα από ανοικτή επιστολή της προς την κ. Έμιλυ Γιολίτη, αναφέρει ότι «οι Αστυνομικοί δεν θα αναπληρώνουν όλα τα κενά της Πολιτείας».

Συγκεκριμένα, η συντεχνία απέστειλε ανοικτή επιστολή προς την Υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τον ορισμό αστυνομικών ως επιμελητών ανηλίκων στο πλαίσιο του εναρμονιστικού Νόμου για την εγκαθίδρυση συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, λέγοντας ότι ο νόμος έφερε τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας σε δύσκολη θέση.

Απαντώντας στην συντεχνία μέσα από ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι, «η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων, σε αστυνομικούς, οι οποίο στο παρόν στάδιο ενδεχομένως να είναι και οι μόνοι που έχουν παρόμοια εμπειρία να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις, είναι προσωρινή και αφορά μόνο στη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μέσα και από το νόμο, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Απριλίου, 2021».

Στην συνέχεια σημειώνει ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, «έχουν ήδη τύχει ειδικής εκπαίδευσης, για να φέρουν εις πέρας το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κυρίως, προς το συμφέρον των παιδιών. Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων σε αστυνομικούς έγινε σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας και ξεκαθαρίστηκε από όλα τα μέρη, εδώ και καιρό, ότι η διευθέτηση αυτή είναι προσωρινή. Επιπρόσθετα, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία τους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις ποινικής ευθύνης παιδιών, στην Κύπρο, είναι ευτυχώς πολύ λίγες σε αριθμούς».

Οι ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υπογραμμίζεται μέσα από την ανακοίνωση, για την ανάθεση των καθηκόντων, σε επιμελητές παιδιών, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, «είναι σε προχωρημένο στάδιο και επί τούτου πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου, τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας και άλλους εκπροσώπους της Αστυνομίας. Η απόφαση είναι όπως η πρόσληψη επιμελητών παιδιών, γίνει με αγορά υπηρεσιών, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

Καταλήγοντας σημειώνεται ότι, «στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές πρόνοιες που ενισχύουν το συμφέρον και τα δικαιώματα των παιδιών και καλύπτονται πολλά κενά που υπήρχαν διαχρονικά. Είναι λυπηρό να μην αναγνωρίζεται η συνολική αξία που υπάρχει, μέσω της εφαρμογής του νόμου και να παραγνωρίζεται το γεγονός, το οποίο αναφέρουν και τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συζητείται από το 2014 και το οποίο επιτέλους εφαρμόστηκε φέτος».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας