Ο online σεξουαλικός εκφοβισμός, το προφίλ επιτήδειων και πώς «ψαρεύουν» παιδιά

Δραματική αύξηση καταγγελιών για άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, με τις Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η αυξητική τάση που καταγράφεται στη χρήση του διαδικτύου από ανήλικους, σε συνδυασμό με την πανδημία και τα κατά σειρά lockdowns που υπήρξαν, έδωσαν «τροφή» στους επιτήδειους για να δράσουν online και να κινούνται ανεξέλεγκτα στις ηλεκτρονικές οθόνες, ψαρεύοντας ανυποψίαστα θύματα, που τις πλείστες των περιπτώσεων, είναι παιδιά.

Οι δράστες, ως συνήθως, παρουσιάζονται στα social media με μια ψεύτικη εικόνα προφίλ, αναληθείς προσωπικά στοιχεία και προσποιούνται την ίδια ώρα, ότι έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με τα θύματά τους. Έτσι, όλα αυτά συνάδουν σε μια «πειστική», γι' αυτούς, προσπάθεια να προετοιμάσουν το έδαφος και να εκμεταλλευτούν το θύμα τους σεξουαλικά, το οποίο θα το αναγκάσουν να τους αποστείλει γυμνό οπτικοακουστικό υλικό. Ένα υλικό, που για τους θύτες είναι και το καλύτερο... δώρο, αφού έχουν τη δυνατότητα πλέον να απειλούν το θύμα για διαρροή του οπτικοακουστικού υλικού, με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση και την απόσπαση χρημάτων.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί την ίδια ώρα στην Αστυνομία, καθώς ο αριθμός καταγγελιών που φθάνει στα χέρια της που αφορά διαδικτυακούς σεξουαλικούς εκφοβισμούς, ολοένα και αυξάνεται. Μιλώντας στον REPORTER, o Γιώργος Κάρκας, Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη γενική εικόνα που επικρατεί, επεξηγώντας ταυτόχρονα, τα δυο φαινόμενα σεξουαλικού εκφοβισμού που παρατηρούνται στο διαδίκτυο. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών με θύματα ανήλικα παιδιά των ηλικιών 11 με 14 χρονών που πέφτουν θύματα περιστατικών άγρας παιδιού για σεξουαλικούς σκοπούς ή από μόνα τους αποστέλλουν φωτογραφίες, το φαινόμενο του sexting. Είναι δυο διαφορετικά φαινόμενα, καθώς στο sexting, το παιδί από μόνο του, πιστεύει ότι μιλά με κάποιο άτομο της ίδιας ηλικίας μαζί του και του στέλνει μια φωτογραφία και ο παραλήπτης στη συνέχεια αφού παραλάβει τη φωτογραφία στην κατοχή του, την αποστέλλει σε άλλους χρήστες μετά, με αποτέλεσμα να διαδίδεται η φωτογραφία αυτή στα κινητά άλλων χρηστών. Από την άλλη, το φαινόμενο της άγρας παιδιού για σεξουαλικούς σκοπούς, είναι εκεί που έχουμε τις απειλές ή το να ξεγελάσει το θύμα ο θύτης με οποιονδήποτε τρόπο, ούτως ώστε να το προκαλέσει για να στείλει φωτογραφίες και βίντεο που εμπίπτουν στον ορισμό της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης». 

Αυτά τα δυο φαινόμενα, όπως κατέδειξε ο κ. Κάρκας, αυξήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο λόγος της αύξησης ωστόσο, είπε ο κ. Κάρκας, «σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλετε στο γεγονός ότι κατά την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω των καταστάσεων που βιώσαμε με την πανδημία του κορωνοϊού, τα παιδιά ήταν πολλές ώρες στο σπίτι μόνα τους και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα τηλέφωνα και πολλές φορές χωρίς την επίβλεψη και την προστασία των γονέων. Μετά που επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία, αφού κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες και θυματοποιηθήκαν περαιτέρω τα θύματα, έρχονται τα περιστατικά αυτά και καταγγέλλονται στον κλάδο δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Αρχηγείου». 

Το προφίλ των δραστών και πώς «ψαρεύουν» τα παιδιά

Απώτερος στόχος των δραστών είναι να δημιουργήσουν αρχικά ένα φιλικό περιβάλλον και κλίμα εμπιστοσύνης με τα θύματά τους και έπειτα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την αθωότητα του θύματος και ιδιαιτέρως των παιδιών. «Τα γενικά χαρακτηριστικά των δραστών που παρατηρούνται, είναι η προσπάθεια που υπάρχει από τον θύτη να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος, ώστε να πειστεί το θύμα και να του αποστείλει φωτογραφίες και βίντεο. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως με την τακτική συνομιλία και ανταλλαγή μηνυμάτων θύτη-θύματος. Επίσης, πολλές φορές παριστάνουν οι θύτες ότι βρίσκονται στην ίδια ηλικία με το θύμα ώστε να το πείσουν με διάφορους τρόπους, για να αποστείλει τις φωτογραφίες και τα βίντεο το θύμα. Στις περιπτώσεις ακόμη όπου το θύμα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια του θύτη, αυτό γίνεται συνήθως στα πλαίσια της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας που βρίσκονται τα θύματα, όπου ψάχνονται για διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και τα σεξουαλικά». 

Όταν οι καταγγελίες για άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς φθάσουν στα χέρια της Αστυνομίας, η νομοθεσία είναι αμείλικτη, καθώς προνοεί τις μεγαλύτερες ποινές που προβλέπονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Κάρκα, «η νομοθεσία που προβλέπεται στην Κύπρο για τέτοιου είδους αδικήματα, προνοεί τις μεγαλύτερες ποινές από τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η κατοχή τέτοιου υλικού ποινικοποιείται και προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνια, η διάδοση υλικού προνοεί δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης, η άγρα παιδιού για σεξουαλικούς σκοπούς δεκαπέντε έτη και στις περιπτώσεις όπου το θύμα είναι κάτω των δεκατριών ετών, η ποινή είναι μέχρι και ισόβια φυλάκιση».  

Ο στόχος και η έκκληση της Αστυνομίας 

Αναντίρρητα, όταν οι δράστες προλάβουν να έχουν στην κατοχή τους το οπτικοακουστικό υλικό από τα θύματά τους, τότε το έργο των Αρχών είναι δυσκολότερο, γιατί η ταχύτητα του διαδικτύου είναι τόσο γρήγορη πλέον, που μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μια φωτογραφία μπορεί να διαδοθεί σε χιλιάδες χρήστες. Αυτά τα περιστατικά, εξήγησε ο κ. Κάρκας, «επιφέρουν μια ψυχολογική πίεση στους θύτες και ο πρώτιστος μας στόχος είναι να διαγραφούν ή να περιοριστούν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές δεν είναι δυνατό να περιοριστεί πλήρως η εξάπλωση οπτικοακουστικού καθώς είναι ευρέως γνωστό πως οτιδήποτε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν μπορεί να αφαιρεθεί αμέσως και άμεσα».

Έκκληση της Αστυνομίας ωστόσο προς τους γονείς, ανέφερε ο κ. Κάρκας, είναι «να έχουμε τη σωστή επαφή με τα παιδιά μας, ούτως ώστε να υπάρχει μια επικοινωνία και να καταγγέλλονται ή να αναφέρονται τα περιστατικά στους γονείς και μετέπειτα στην Αστυνομία, προτού το θύμα προλάβει να αποστείλει τις φωτογραφίες μέσω του διαδικτύου». 

Δειτε Επισης

Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας