Παραδίδεται και αρχίζει η μελέτη του ογκωδέστατου πορίσματος για τα διαβατήρια

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, θα βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα τη Δευτέρα, το πόρισμα για τις πολιτογραφήσεις

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και τα μέλη της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 έως και την 17η Αυγούστου 2020 θα παραδώσουν στις 12.30 το πόρισμά της στον κ. Σαββίδη, στο γραφείο του στη Νομική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως η Ερευνητική Επιτροπή είχε υποβάλει ενδιάμεση έκθεση στον κ. Σαββίδη στις 16 περασμένου Απριλίου. Σε αυτό αναφερόταν πως η Επιτροπή είχε εξετάσει αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες, και προέκυπτε ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, - δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς -  πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού διαπιστώθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος και μέλη της ο

Βοηθός Γενικού Ελεγκτού, Κυριάκος Κυριάκου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου. Η Ερευνητική Επιτροπή είχε διοριστεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Αρχικά στην Επιτροπή είχε διοριστεί ως μέλος της ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου, Κώστας Παμπαλλής, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Οκτώβριο του 2020 και αντικαταστάθηκε από την κ. Καλογήρου.

Η Επιτροπή εντελλόταν όπως διερευνήσει σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:

(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,

(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:

 (i)            τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και

 (ii)          που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας