Κυριακή 13 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Παίρνει μέτρα το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας για τους μοτοσικλετιστές-Έξι νεκροί το 2021

  12/05/2021 17:08
Παίρνει μέτρα το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας για τους μοτοσικλετιστές-Έξι νεκροί το 2021

Παίρνει μέτρα το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας για τους μοτοσικλετιστές-Έξι νεκροί το 2021

  12/05/2021 17:08

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυς Γιολίτη.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας ήταν τα θέματα οδικής ασφάλειας που αφορούν τους μοτοσικλετιστές, μετά και από τις πρόσφατες οδικές συγκρούσεις, όπου  έχασαν τη ζωή τους έξι μοτοσικλετιστές.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι μοτοσικλετιστές κινδυνεύουν περισσότερο επειδή οι μοτοσικλέτες ανατρέπονται εύκολα, δύσκολα διακρίνονται και δεν παρέχουν θωράκιση στον οδηγό. Στην Κύπρο οι οδικοί θάνατοι μοτοσικλετιστών/μοτοποδηλατιστών είναι κατά 14 φορές περίπου περισσότεροι σε σύγκριση με αυτούς των άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αν ληφθεί υπόψη η αναλογία μοτοσικλετών / μοτοποδηλάτων έναντι των άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων. Αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτή καμία απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός στο οδικό δίκτυο, ο κ Καρούσος επεσήμανε ότι ο απώτερος στόχος είναι οι μηδενικοί  θάνατοι και τραυματισμοί από οδικές συγκρούσεις. 

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στις πρόσφατες επαφές τους με συνδέσμους και λέσχες μοτοσικλετιστών και διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συναντήσεις αυτές, ώστε να συζητήσουν με όλα τα οργανωμένα σύνολα τα θέματα οδικής ασφάλειας που απασχολούν τους μοτοσικλετιστές.  Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «οι μοτοσικλετιστές  γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιες δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλειά τους».

Επισήμαναν ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 βασίζεται στο Ασφαλές Σύστημα το οποίο επιδιώκει, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για περιορισμό της  πιθανότητας οδικής σύγκρουσης, τη δημιουργία συνθηκών ώστε να αποτρέπονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί σε περίπτωση σύγκρουσης. Στο εν λόγω σχέδιο έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι στόχοι που επικεντρώνονται στην ασφαλή χρήση των μηχανοκίνητων δίκυκλων, τους οποίους το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας προωθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις εισηγήσεις των μοτοσικλετιστών.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις προς την κατεύθυνση της σωστής εκπαίδευσης, της εξασφάλισης ορατότητας, την αμυντική οδήγηση, τις νομοθεσίες που βοηθούν στην προστασία των μοτοσικλετιστών, την αναβάθμιση της εξέτασης για απόκτηση άδειας οδήγησης και το συνεχή διάλογο με οργανώσεις μοτοσικλετιστών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με όλους τους συνδέσμους/λέσχες μοτοσικλετιστών, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία. Σε αυτήν συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που οι μοτοσικλετιστές επεσήμαναν  και λήφθηκαν αποφάσεις για την τροχιοδρόμηση από κοινού συγκεκριμένων δράσεων.

Θεωρώντας την οδική ασφάλεια ως ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί µόνο µέσω συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, οι συµµετέχοντες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω:

Στην ανάγκη χρήσης εξοπλισμού ασφαλείας και συνεχούς εξειδικευμένης εκπαίδευσης, στην αναθεώρηση των διαδικασιών εξασφάλισης άδειας οδήγησης, στη βελτίωση των υποδομών και στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η αμυντική οδήγηση, στην ενίσχυση των νομοθεσιών που βοηθούν στην προστασία των μοτοσικλετιστών, στην βελτίωση της εξέτασης για απόκτηση άδειας οδήγησης και στην συνέχιση του διαλόγου με οργανώσεις μοτοσικλετιστών. 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανέφερε ότι, σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα των μοτοσικλετιστών και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εντοπιστούν, καταγραφούν και επιδιορθωθούν άμεσα τα προβληματικά σημεία  του οδικού δικτύου που δύναται να αποτελέσουν αιτία οδικών συγκρούσεων για τους μοτοσικλετιστές.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι, θα δοθούν κίνητρα μέσω των οποίων θα επιχορηγείται η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού όπως κράνος και μπουφάν με αερόσακο.  Τόνισε ότι, για την απόκτηση άδειας οδηγού θα ενταχθεί στην εκπαιδευτική / εξεταστέα ύλη για απόκτηση άδειας οδηγού αυτοκινήτου ειδικό κεφάλαιο που να αφορά στους μοτοσικλετιστές και τους ποδηλάτες. 

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με την Αστυνομία έχουν ετοιμαστεί οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην υποχρέωση κατοχής κανονικής άδειας οδήγησης αντί της μαθητικής σε σχέση με την οδήγηση μοτοσικλέτας για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς επίσης στον καθορισμό και σμίκρυνση της επιτρεπόμενης χρονικής περιόδου για οδήγηση μοτοσυκλέτας με μαθητική άδεια οδήγησης που εμπίπτει στην κατηγορία Α1 (μέχρι 125cc).      

Αυξημένος ο αριθμός οδικών συγκρούσεων με μοτοσικλετιστές

Το τελευταίο διάστημα ήταν αυξημένος ο αριθμός οδικών συγκρούσεων με μοτοσικλετιστές, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, σημειώνοντας ότι από τον Γενάρη του 2021 μέχρι σήμερα είχαμε, δυστυχώς, 8 θανάτους οδηγών, οι 6 μοτοσικλετιστές, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 13 νεκρούς, ο ένας μοτοσικλετιστής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, η κ. Γιολίτη ανέφερε ότι η αύξηση της ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα.

Η σημερινή συνεδρία, σημείωσε, είχε σκοπό να αξιολογηθούν όλες οι εισηγήσεις και δράσεις, που έχουν καταγραφεί, μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους οργανωμένους μοτοσικλετιστές.

Είπε ότι στον Στρατηγικό Σχεδιασμό Οδικής Ασφάλειας για τη δεκαετία που διανύουμε, περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός δράσεων, των οποίων η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει.

«Σήμερα λήφθηκαν αποφάσεις για άμεσες παρεμβάσεις και τέθηκαν επίσης μέτρα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Κυρίαρχο ρόλο στις δράσεις αυτές έχει η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την απόκτηση μοτοσυκλέτας, η εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων οδηγών, η αύξηση των ελέγχων από την Αστυνομία, η αναθεώρηση συγκεκριμένων ποινών και η καλλιέργεια ευαισθησίας των οδηγών αυτοκινήτων προς τους μοτοσικλετιστές», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολιστική προσέγγιση που ακολουθείται πλέον για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, θα έχει θετικά αποτελέσματα με σημαντικότερο όλων τη μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων.

«Προς όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου θα ήθελα ξανά να απευθύνω έκκληση για προσοχή στους δρόμους ιδιαίτερα τώρα με το ξεκλείδωμα και την άρση των περιορισμών, αλλά και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να απευθυνθώ στους φίλους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες του οδικού δικτύου να οδηγούν με ιδιαίτερη προσοχή.  Μαγκιά δεν είναι η ταχύτητα, μαγκιά είναι η επιστροφή στο σπίτι σε αυτούς που μας περιμένουν», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας