Ψηφίστηκε ομόφωνα μετά από έντονη συζήτηση ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από έντονη συζήτηση και απόρριψη τροπολογιών, ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και άλλες δύο που κατέθεσαν οι Οικολόγοι καταψηφίστηκαν όλες.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε επιτυγχάνεται συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο υπ’ αριθμόν 14(ΙΙΙ) του 2017.

Γίνεται επίσης καθορισμός αδικημάτων βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και ρυθμίζεται η πρόληψη, η καταστολή και η καταπολέμησή τους, η προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία.

Περαιτέρω  στοχεύει στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, προβλέπεται ο σχεδιασμός περιεκτικού σχεδίου πολιτικών και μέτρων για την προστασία και στήριξη όλων των θυμάτων, η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η παροχή υποστήριξης και βοήθειας σε οργανισμούς και εμπλεκόμενες υπηρεσίες για αποτελεσματική συνεργασία, με απώτερο στόχο την υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης του όλου θέματος.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε νόμο συζητήθηκε σε κοινές συνεδρίες από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Νομικών.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός νόμος που αναβαθμίζει το νομικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι στα αδικήματα προστίθεται η ψυχολογική και οικονομική βία. Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου αύξησε την εκβιαστική πορνογραφία που επίσης ποινικοποιείται,  είπε, προσθέτοντας ότι στόχος να είναι να δοθούν τα απαιτούμενα εργαλεία στους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνεται καταγγελία το συντομότερο δυνατό.  Είπε ακόμα ότι ο θύτης θα υπέχει αστικής ευθύνης έναντι των θυμάτων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε σε κακή πρακτική στη συζήτηση του νομοσχεδίου που έγινε με διαδικασία εξπρές σε βάρος της ποιότητας. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ψήφιση του νόμου θα λειτουργήσει ως συγχωροχάρτι για την αδυναμία του κράτους να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες και προστασία στα ευάλωτα άτομα και οικογένειες που είχαν αποτέλεσμα τραγικά περιστατικά με ζωές που χάθηκαν. Είπε επίσης ότι τα στελέχη του ΔΗΣΥ προσπαθούν να παρακάμψουν την αλήθεια και ανέφερε ότι κατά τη συγγραφή του νόμου οι γυναίκες μπήκαν στο ζύγι με το κόστος και έχασαν οι γυναίκες.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε πως ψηφίστηκε ένας πολύ σημαντικός νόμος και εξέφρασε την άποψη ότι η πραγματικότητα που προδιαγράφεται έγκειται στο πρόβλημα ότι είμαστε καλοί να σχεδιάζουν αλλά είμαστε αδύναμοι να υλοποιούμε. Μετά βεβαιότητας δεν υπάρχει ικανός αριθμός επαγγελματιών για να στηρίξουν τα θύματα ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν λήγει η προσπάθεια με την ψήφιση του νόμου, αλλά η μεγάλη προσπάθεια αρχίζει με την υλοποίηση του.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως με την ψήφιση του νόμου θα έπρεπε να σταλεί μήνυμα ενότητας, αλλά αντί αυτού έγινε προσπάθεια αμαύρωσης της ψήφισης μιας πάρα πολύ σοβαρής νομοθεσίας..

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως με ένα κουτσό  νόμο γίνεται ένα βήμα μπροστά, αλλά σημείωσε θα πρέπει να σταθεί στα δύο πόδια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι δεν εκπλήττουν οι αναφορές της κ. Κουκουμά. Πρόσθεσε πως είναι ολοφάνερες σκοπιμότητες του ΑΚΕΛ να μειώσει την αξία της σημαντικής νομοθεσίας.  Είπε ακόμα πως ουδέν αναληθέστερο από τον ισχυρισμό για φίμωση οργανώσεων και φορέων και δήλωσε ότι επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς για ετσιθελισμό και ανεπάρκεια στην κ. Κουκουμά.

Απαντώντας επί προσωπικού η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι «όποιος δεν ντρέπεται ο κόσμος είναι δικός του» προσθέτοντας ότι επικράτησε η λογική «να το ψηφίσουμε τώρα και μετά το διορθώνουν οι άλλοι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον