Έκκληση Γιολίτη προς τη Βουλή για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης-«Να επικρατήσει η λογική»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ζητά τεθούν στο περιθώριο οι όποιες σκοπιμότητες και να επικρατήσει η λογική και η υπευθυνότητα, έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, να ψηφιστεί σε νόμο το σημαντικό νομοσχέδιο, που ενσωματώνει της πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και αφορά την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία.

Προσθέτει ότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το δίκαιο, αυξάνει τις ποινές, περιλαμβάνει νέα αδικήματα, προσθέτει επιβαρυντικούς παράγοντες στην επιμέτρηση της ποινής και γενικά δημιουργεί ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που δίνει σημαντικό πέπλο προστασίας στα θύματα βίας.

Αφού αναφέρει ότι το  νομοσχέδιο αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα όλων των κομμάτων, προσθέτει ότι πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή διενεργήθηκε ευρύτατη δημόσια διαβούλευση.

Σχολιάζοντας δήλωση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ μέσω της Βουλευτού του, επιχειρεί να μειώσει την αξία ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, το οποίο, εκτός των άλλων, αποτελούσε και δικό του διαχρονικό αίτημα.

Συνεχίζοντας παρατηρεί ότι το ΑΚΕΛ εγείρει θέμα για τις επιφυλάξεις που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία και που αφορούν τη κρατική αποζημίωση στα θύματα και το καθεστώς διαμονής των θυμάτων και αναφέρει ότι η απόφαση για κατάθεση επιφυλάξεων, λήφθηκε από την Υπουργική Επιτροπή Ισότητας (Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας) και την αντίστοιχη Τεχνική Επιτροπή, μετά από ενδελεχή μελέτη που έγινε σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Αναφέρει ότι οι επιφυλάξεις που κατατέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία ισχύουν για περίοδο πέντε ετών, από τη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή στην περίπτωση της Κύπρου που τέθηκε σε ισχύ το 2018, οι επιφυλάξεις θα ισχύουν μέχρι το 2023 και δύναται να αρθούν με γνωστοποίηση στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Δεν προνοείται να τροποποιηθούν με τροπολογίες, όπως ισχυρίζεται η κ. Κουκουμά, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προσθέτει ότι πολλά κράτη έχουν θέσει παρόμοιες επιφυλάξεις.

Περαιτέρω σημειώνει ότι η ενδεχόμενη άρση των επιφυλάξεων που έχουν τεθεί, πρέπει ν’ αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και ακολούθως απόφασης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων καθώς και έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακολούθως το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγεί ότι παρά τις επιφυλάξεις για την παραχώρηση άδειας παραμονής σε θύματα βίας, η κυβέρνηση επιθυμώντας να διασφαλίσει την προστασία των θυμάτων εισήγαγε πρόνοια στο νομοσχέδιο, ώστε σε περίπτωση που το θύμα είναι αλλοδαπή/ός και η παραμονή της/του στη Δημοκρατία κρίνεται από τις διωκτικές αρχές απαραίτητη για σκοπούς συνεργασίας της για την ποινική διαδικασία, το Υπουργείο Εσωτερικών διασφαλίζει όπως παρασχεθεί στο θύμα προσωρινή άδεια παραμονής, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συνεννόηση με τις διωκτικές αρχές.

Σημειώνει ακόμα ότι το  υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, περαιτέρω, δίνει στα θύματα τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν αυτόνομη άδεια παραμονής είτε μέσω του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου, είτε μέσω περί του «Δικαιώματος των Πολιτών της Ένωσης και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία Νόμου».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων προς τα θύματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, το θύμα έχει αγώγιμο δικαίωμα αποζημιώσεων έναντι του δράστη για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη του νόμου, η οποία διαπράχθηκε σε βάρος του και ο δράστης υπέχει αντίστοιχη αστική ευθύνη για την καταβολή ειδικών και γενικών αποζημιώσεων προς το θύμα για τη βλάβη που υπέστη ως άμεσο αποτέλεσμα του αδικήματος.

Προσθέτει πως επίσης, ότι πέραν των προνοιών του νομοσχεδίου, τα θύματα βίαιων εγκλημάτων, μπορούν να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν αποζημίωση  από το κράτος δυνάμει του περί Αποζημίωσης Θυμάτων Βίαιων Εγκλημάτων Νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Εγκέφαλος του κυκλώματος που εξωθούσε στην πορνεία ανήλικες μια 25χρονη-Ο ρόλος της και οι πληρωμές με κοκαΐνη
Ελπίδα Παπαναστασίου ότι το τερματικό θα ολοκληρωθεί εντός του 2024
Αυστηρή αντίδραση Λευκωσίας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν-«Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»
Κατηγορήθηκε γραπτώς 44χρονος για επίθεση και ρατσιστική συμπεριφορά
Καταθέτουν εντός ημερών στην ανακριτική επιτροπή οι μοναχοί-Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι έρευνες της Εκκλησίας
Τέσσερις αποφάσεις Υπουργικού για τον Ακάμα-Ξεκινούν έργα για ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών
Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Σε εμπρησμό οφείλεται η φωτιά σε οχήματα στην Γεροσκήπου εκτιμά η Αστυνομία
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό