Δευτέρα 25 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Δώδεκα λειτουργοί και αστυνομικοί διώκονται ποινικά για το θάνατο του Στυλιανού

  16/04/2021 12:22
Δώδεκα λειτουργοί και αστυνομικοί διώκονται ποινικά για το θάνατο του Στυλιανού

Δώδεκα λειτουργοί και αστυνομικοί διώκονται ποινικά για το θάνατο του Στυλιανού

  16/04/2021 12:22

Την δίωξη δώδεκα προσώπων ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργο Σαββίδη, σε σχέση με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος έχασε τη ζωή του από απονενοημένη πράξη, το 2019, στη Λευκωσία. Ένας θάνατος, ο οποίος ξεγύμνωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες στάθηκαν ανήμπορες να προστατεύσουν και να βοηθήσουν ένα παιδί που φώναζε βοήθεια. 

Μελετώντας το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, η Νομική Υπηρεσία απεφάνθη να διώξει ποινικά δώδεκα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και αστυνομικών της πρώτης γραμμής, οι οποίοι είχαν ενώπιόν τους πέραν των είκοσι καταχωρήσεων για την οικογένεια του Στυλιανού.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, «η υπόθεση του Στυλιανού, που αφορά σε μια δραματική ιστορία, μια τραγική περίπτωση με ένα τέλος που μας συγκλόνισε, κι ευχή μου είναι ποτέ, μα ποτέ, να μην γίνουμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ξανά Μετά την παραλαβή του πορίσματος, έδωσα οδηγίες και συστάθηκε επιτροπή, για μελέτη του ογκωδέστατου μαρτυρικού υλικού. Αμέσως μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών και του μαρτυρικού υλικού, έδωσα οδηγίες και υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, συστάθηκε ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για την ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, το οποίο είναι πολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Ενδεικτικά αναφέρω πως το συνολικό μαρτυρικό υλικό αριθμεί 9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους».

Ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον όγκο του υλικού που η Νομική Υπηρεσία χρειάζονταν να μελετήσει προτού ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι ο ίδιος λάβουν τις αποφάσεις τους.

«Κατανοούμε πλήρως την εκφρασθείσα έντονη επιθυμία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης του άτυχου Στυλιανού, αλλά και όλων των άλλων υποθέσεων που αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Όμως θα επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει και στο παρελθόν: ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογούμε την ποινική πτυχή της κάθε υπόθεσης με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια και μεθοδικότητα. Κι αυτό έχουμε ευθύνη να το διασφαλίζουμε, όπως και να διασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν αποφασίζεται η καταχώριση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων. Λεχθέντων των πιο πάνω, μετά από ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, έχουμε καταλήξει ότι θα προχωρήσουμε στην άσκηση ποινικής δίωξης 12 συνολικά ατόμων».

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία της ποινικής δικονομίας και για τον λόγο αυτό, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, προς το παρόν, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία.

«Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να θυμίσω το αυτονόητο: Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμά της, η Επίτροπος Διοικήσεως Ειρήνη Λοϊζίδου, διαπίστωνε επίσης, ότι αποδίδονται ευθύνες σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που χειρίστηκαν την υπόθεση και αστυνομικούς, όπως επίσης και στον πατέρα του 14χρονου Στυλιανού.

«Χωρίς κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση»

Μετά την ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα, για ποινική δίωξη δώδεκα προσώπων στην υπόθεση, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδου.

Όπως αναφέρει, «σήμερα κορυφώνεται μια πορεία ερευνών που διαπίστωσε την ύπαρξη ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων, αρχίζοντας με το δικό μας πόρισμα δίνοντας την σκυτάλη στους ποινικούς ανακριτές και τελικά στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη».

Σημειώνει εξάλλου πως «εύχομαι ο δρόμος της δικαιοσύνης που τώρα ανοίγεται μπροστά μας να επιβεβαιώσει αυτήν την πορεία, για την τιμωρία και κάθαρση που τόσο απελπισμένα αποζητούσε ο Στυλιανός για την δική του δικαίωση και την αντανάκλαση της σε δεκάδες παιδιά που ζουν σε παρόμοια απελπισία. Γιατί χωρίς κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση. Έγκλημα χωρίς τιμωρία , είναι αιώνια καταδίκη αυτοκαθήλωσης σε ένα αρρωστημένο στρώμα».

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «εύχομαι σήμερα ο Στυλιανός να μας βλέπει χαρούμενος, που η δίκη του πάλη μπορεί να χαράξει την πορεία για ένα καλύτερα αύριο της για όλα τα παιδιά και τις γυναίκες που υποφέρουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας