Πισωγύρισμα στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, βάρυνε στη ζυγαριά η... κάλπη

Στην μέση του… πολέμου που μαίνεται ενόψει των εποικημένων βουλευτικών εκλογών, φαίνεται να βρέθηκαν τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η οποία έχει μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας, που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρένο στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης-Βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες η Γιολίτη

Και αυτό, λόγω του ότι, παρά τα κόμματα και όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν πως πρέπει, ή καλύτερα πως έπρεπε ήδη, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη να έχει προχωρήσει, η αντιπολίτευση άναψε κόκκινο στα νομοσχέδια, τα οποία τελικά δεν οδηγούνται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση ή καταψήφιση, γεγονός που έφερε θύελλα αντιδράσεων. Στην ουσία, η συζήτηση των νομοσχεδίων θα ξεκινήσει με τη σύσταση της νέας βουλής, με κόμματα και Κυβέρνηση να ανταλλάζουν πυρά.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση για να βάλουν μία άνω τελεία στην πορεία της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Από την αντίθετη πλευρά, τα κόμματα ανέφεραν πως δεν πρόκειται «επικυρωτικό όργανο της Κυβέρνησης».

Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση των κομμάτων, να μην σταλούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής, βλέπει και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την καθυστέρηση αυτή τραγική και προβλέποντας ότι το μέλλον για την Δικαιοσύνη προβλέπεται ζοφερό. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης, υπέδειξε πως η απόφαση αυτή ενδεχομένως να φέρει σημαντικές επιπτώσεις στη Δικαιοσύνη.

«Πιθανώς κάποιοι να μην θέλουν να πιστωθεί σε αυτή την Κυβέρνηση μία ακόμη μεταρρύθμιση, που θεωρώ ότι είναι λάθος, επειδή ήταν με συναίνεση και συνεργασία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έγινε. Όλοι είχαν τον λόγο τους, όλοι έκαναν εισηγήσεις, όλοι κατέθεσαν τροποποιήσεις, όλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, ανεξαρτήτως πολιτικής χροιάς ή τοποθέτησης. Αυτή την μεταρρύθμιση δεν θα την πιστωνόταν ένα κόμμα, αλλά το σύνολο της Βουλής και των κομμάτων. Γι’ αυτό λέω ότι είναι λάθος που δεν προχώρησε τώρα».

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου υπάρχουν 5,000 εφέσεις, επί καθημερινής βάσεων, ενώ μεγάλος αριθμός υποθέσεων βρίσκεται και ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι αριθμοί των υποθέσεων ανά Δικαστήριο θα μειωνόταν, όπως επίσης και ο χρόνος εκδίκασής τους.

«Αν περνούσε η μεταρρύθμιση τώρα, όσον αφορά τις υποθέσεις στο Ανώτατο, θα διαμοιράζονταν μεταξύ του νέου Εφετείου και του νέου Ανώτατου και Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Με αποτέλεσμα, εντός των προσεχών 2-3 ετών να ολοκληρώνονταν. Τώρα, πάμε πολύ πιο πίσω, θα αυξηθούν οι καθυστερημένες υποθέσεις και είναι άγνωστο πότε και αν θα περάσει η μεταρρύθμιση. Αν περνούσαν τα νομοσχέδια, θα ακολουθούσε η μεταρρύθμιση των κατώτερων Δικαστηρίων, που είναι η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία τώρα αναβάλλεται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στις 40,000 και πλέον καθυστερημένες υποθέσεις στα κατώτερα δικαστήρια και νέες υποθέσεις».

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στην χρηματοδότηση από την Ευρώπη.

«Νομίζω θα σταματήσει να ενδιαφέρεται για μας. Πολύ πιθανόν να αποκοπούν κονδύλια, τα οποία προορίζονταν για την μεταρρύθμιση. Να υπενθυμίσω ότι η έκθεση των Ιρλανδών για τη συνολική μεταρρύθμιση ήταν τον Μάρτιο του 2018 και είμεθα Απρίλιο του 2021, τρία χρόνια μετά και δυστυχώς και πάλι αναβάλλεται για πολιτικούς κυρίως λόγους. Είναι μία πολύ λανθασμένη απόφαση με επιπτώσεις που θα υπάρχουν».

Τι προνοούν τα τρία νομοσχέδια

Τα τρία νομοσχέδια, που η Επιτροπής Νομικών αποφάσισε ότι δεν μπορούν να κατατεθούν ενώπιον της Ολομέλειας, προνοούν ουσιαστικά μία νέα δομή στην Ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, με τη σύσταση ενός νέου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη σύσταση ενός νέου Ανώτατου Δικαστηρίου και τη σύσταση ενός νέου Εφετείου.

«Θα έχουμε τρία νέα Δικαστήρια, με τις δικές τους αρμοδιότητες και την προσθήκη περίπου δεκαεννέα νέων δικαστών. Με τη μεταρρύθμιση αυτή, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το bad lock και επιπρόσθετα δεν θα δημιουργούνταν νέες καθυστερήσεις. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι θα είχαμε πλέον εξειδικευμένες δικαιοδοσίες, έτσι που οι δικαστές που θα στελέχωναν αυτές τις θέσεις, με την εμπειρία που θα διαθέτουν και την ακαδημαϊκή γνώση, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί. Εξειδίκευση σημαίνει ποιότητα και ταχύτητα. Γενικότερα, θα επωφελείτο η Δικαιοσύνη, επειδή προστίθεται ακόμη ένας βαθμός δικαιοδοσίας. Τώρα έχουμε μόνο έφεση από τα Πρωτόδικα Δικαστήρια, δηλαδή δύο βαθμίδες. Με τη μεταρρύθμιση θα είχαμε μία έφεση στο Εφετείο και στη συνέχεια αναίρεση στο νέο τριτοβάθμιο Δικαστήριο, που είναι είτε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είτε το νέο Ανώτατο Δικαστήριο. Άρα, καλύτερη ποιότητα, καλύτερες αποφάσεις και επιτάχυνση. Όλα αυτά μπήκαν στη δίνη του προεκλογικού αγώνα και μετατίθενται για του χρόνου, το 2022. Αυτή είναι η εκτίμηση μου και βεβαίως δεν ξέρω ποιες θα είναι οι συγκυρίες και οι συναινέσεις και αν θα υπάρχουν πλέον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί